WK snooker

© IMAGEGLOBE

Zaterdag 20 april – BBC 2 – 20u

Helaas geen Luca Brecel in The Crucible Theatre in Sheffield. Onze landgenoot geraakte in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi niet voorbij de Schotse amateur Frazer Patrick. Wat een verschil met vorig jaar, toen de zeventienjarige Brecel furore maakte als jongste deelnemer ooit aan het WK. Zijn seizoen zit er nu zo goed als op, enkel nog het BK en een toernooi in Oostenrijk staan op het programma.

Maar laten we de spotlights plaatsen op de protagonisten van het WK. Algemeen wordt aangenomen dat zo’n vijftal spelers aanspraak mogen maken op de wereldtitel. Naast de Britse leider op de wereldrangschikking Mark Selby, is het uitkijken naar viervoudig wereldkampioen John Higgins. Ook van de 23-jarige Judd Trump wordt veel verwacht. Allister Carter, verliezend finalist in 2012, is dan weer uit op wraak. Maar dé man op wie alle ogen gericht zijn, is natuurlijk regerend wereldkampioen Ronnie O’Sullivan.

Vorig jaar maakte hij na het WK, dat hij overigens voor een vierde keer won, nog bekend dat hij het een half jaar voor bekeken ging houden. Naar eigen zeggen had hij genoeg van snooker en wou hij meer tijd spenderen met zijn gezin. Het buitenbeentje onder de snookerspelers vertoefde vaak op een boerderij, waar hij stallen uitmestte en dieren voedde. Het is een publiek geheim dat de 37-jarige O’Sullivan gevoelig is voor depressies en met een alcohol- en drugsverslaving kampte. Nu hij de verveling beu is, buigt hij zich nog eens over zijn keu in het Crucible Theatre. Dat O’Sullivan zonder enig matchritme meteen aan het WK deelneemt, boezemt hem alvast geen angst in. De voormalig nummer één van de wereld is door zijn sabbatjaar afgezakt naar een 28e plaats op de wereldranglijst, maar omdat hij uittredend wereldkampioen is, behoudt hij automatisch zijn status als reekshoofd.

Op dag 1, zaterdag, zendt de BBC zijn wedstrijd en die van Mark Williams live uit. Met edities om 11u, 15u15, 20u en een samenvatting van de hoogtepunten om 1u15. (MS/ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier