World Series baseball zullen herinnerd worden… maar om de verkeerde redenen

© getty
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De Washington Nationals wonnen verrassend de World Series, maar de verhaallijnen speelden zich naast het veld af.

De spanning in de World Series had veel goedgemaakt, maar insiders waren het er vooral over eens dat de Major League Baseball een matig seizoen achter de rug had. Dat de Washington Nationals voor het eerst sinds 1903, toen de moderne World Series het levenslicht zagen, tekenden voor de eindzege was een grote verrassing. Want: de Houston Astros, winnaar in 2017, hadden voor het derde opeenvolgende jaar meer dan 100 matchen in de reguliere competitie gewonnen en waren dé favoriet. En dat alle wedstrijden op een overwinning voor het bezoekende team eindigden, was in geen enkele grote Noord-Amerikaanse sport ooit eerder vertoond. World Series die alles hadden bij te blijven, maar die vooral om de verkeerde redenen zullen worden herinnerd.

De eerste vijf wedstrijden waren voorspelbaar en saai, met veel te lange dode momenten als rode draad. Gevolg: met een gemiddelde van 11,5 miljoen kijkers noteerde Fox een historisch dieptepunt. Op het moment dat match 5 werd gespeeld en op Fox door amper 11,4 miljoen fans werd gevolgd, mocht NBC 18,3 miljoen kijkers noteren voor de NFL-match tussen Green Bay Packers en de Kansas City Chiefs. Ook dat was ongezien. Fox moest vrede nemen met gemiddeld 14 miljoen kijkers per match, het slechtste resultaat sinds 2014 toen er ook zeven wedstrijden nodig waren om de winnaar aan te duiden. De beslissende wedstrijd in Houston werd door 23 miljoen kijkers bekeken, maar dat kon de pijn niet meer verzachten.

Bovendien werden de World Series overschaduwd door een pijnlijke uitspraak van Brandon Taubman, assistant general manager van de Houston Astros – , die in het bijzijn van drie vrouwelijke journalisten schreeuwde dat zijn pitcher Robert Osuna enorm belangrijk was voor het team. ‘ I’m so fucking glad we got Osuna!’ Misplaatst, vond Sports Illustrated: Osuna werd in 2018 voor 75 wedstrijden geschorst wegens huiselijk geweld op de moeder van zijn kind… Taubman en de club spraken aanvankelijk van een ‘verzonnen verhaal’, maar moesten inbinden toen anderen de uitspraak bevestigden, waarna de manager alsnog werd ontslagen.

Speeldag 5 werd dan weer gedomineerd door het boegeroep in de tribunes toen Donald Trump zijn zitje in het Nationals Park in Washington innam. ‘ Lock him up‘, klonk het herhaaldelijk uit duizenden kelen, maar de president en Melania bleven onbewogen en nodigden de nieuwe kampioenen een goede week later in het Witte Huis uit. En ook dat leidde tot verdeeldheid. Catcher Kurt Suzuki droeg een pet met Trumps campagneleuze Make America Great Again, terwijl Ryan Zimmerman – de speler met de langste staat van dienst (sinds 2005) – de president bedankte om van ‘de Verenigde Staten een veilige plek te maken.’ Maar: tien spelers bedankten voor de uitnodiging, met uitzondering van Sean Doolittle niet toevallig de Latino’s en Afro-Amerikanen. Of hoe zowel land als team verdeeld zijn…