Wout Van Aert heerst in openingsmanche Wereldbeker veldrijden

Wout van Aert © Belga

Wout van Aert heeft de CrossVegas gewonnen, de openingsmanche van de Wereldbeker veldrijden 2016-2017.

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft woensdagavond (plaatselijke tijd) de CrossVegas gewonnen, de openingsmanche van de Wereldbeker veldrijden 2016-2017. De regerende wereldkampioen was heer en meester in het Amerikaanse Las Vegas en had aan de aankomst een ruime voorsprong op de concurrentie. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) werd tweede op 22 seconden, Laurens Sweeck (Era-Circus) kwam enkele seconden later als derde over de streep. De eerste zeven renners uit de top tien waren allemaal Belgen.

Michael Vanthourenhout zorgde voor een snelle opening op het parcours in Las Vegas, de West-Vlaming toonde zich bij de start, maar al na enkele honderden meters werd duidelijk dat het niet gemakkelijk zou zijn om weg te rijden op het snelle parcours.

In de eerste drie rondes wisselden de kopposities voortdurend en reed een groepje met zes renners vooraan: Sweeck, Vanthourenhout, Hermans, Van Aert, Toon Aerts en Rob Peeters.

Zandbak

In de zandbak staken er evenwel drie renners bovenuit: Van Aert, Vanthourenhout en Laurens Sweeck die daar telkens wat lengtes namen op hun concurrenten. Het was Sweeck die Van Aert onder druk zette in die derde ronde en de wereldkampioen moest aan de bak om de renner van Era-Circus terug te grijpen.

Daarna versnelde Quinten Hermans van Telenet-Fidea, maar ook hij werd weer tot de orde geroepen. Toen Van Aert ten val kwam op de trappen en vast kwam te zitten met zijn fiets, besloot Vanthourenhout om daarvan te profiteren. De wereldkampioen moest even bekomen in de vierde ronde, telde zelfs bijna een halve minuut achterstand op de West-Vlaming, maar zou vervolgens in geen tijd de kloof dichten en terugkomen in de vijfde ronde met Sweeck en Hermans in zijn wiel.

Even kwam het kwartet op adem, waardoor enkele renners iets over halfweg cross de aansluiting wisten te maken en we een tijdlang een groepje met zo’n zeven à acht renners voorop zagen. In de op twee na laatste ronde achtte Van Aert het welletjes en haalde hij stevig uit. Vanthourenhout probeerde wel, maar reed zich vast in de zandbak en werd meteen op een fikse achterstand getrakteerd.

Weinig samenwerking in de achtervolging

Van samenwerking was er weinig sprake in de achtervolging, Sweeck, Peeters, Aerts en Vanthourenhout streden voor de ereplaatsen. Vanthourenhout zou, na zijn derde plek vorig jaar, nu op een tweede plek eindigen, Sweeck vervolledigde het podium.

De tweede wereldbekermanche van het seizoen, de Jingle Cross in het Amerikaanse Iowa City, wordt al op zaterdag 24 september gereden. De eerste WB-manche op Europese bodem is de Cauberg Cyclocross van 23 oktober in het Nederlandse Valkenburg. (Belga/SD)

Lees ook: Wereldbekermanche in Iowa, meer dan zomaar een cyclocross

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier