Zeilster Emma Plasschaert: nummer één van de wereld (en ook op WK?)

Emma Plasschaert: de nieuwe Belgische hoop op het water. © BELGA

Na het pensioen van Evi Van Acker heeft Emma Plasschaert (25) zich ontpopt als de nieuwe leading lady van het Belgische zeilen. Op het WK, eind juli in het Deense Aarhus, mag ze hopen op een eerste medaille.

Belgen die de wereldranglijst van hun sport aanvoeren, dik zijn ze niet gezaaid. Sinds 11 juni mag zeilster Emma Plasschaert zich die eer toe-eigenen, in de Laser Radialklasse bij de vrouwen. Als opvolgster van haar idool/leermeester Evi Van Acker (die nog naar de Spelen van Rio 2016 ging ten koste van de Oostendse) stootte Plasschaert het voorbije half jaar door tot de wereldtop.

Na een teleurstellend WK in 2017, waar ze pas zeventiende werd, herpakte Plasschaert zich in oktober met een tweede plaats in de Japanse World Cup Series. In 2018 trok ze die lijn door met weer twee tweede plaatsen, in de World Cup Series in Miami en in de Olympic Week in Cadiz. Op het EK in mei, in het Franse La Rochelle, veroverde de West-Vlaamse met brons op het EK haar eerste medaille op een kampioenschap, en in de World Cup Series Final in Marseille, later die maand, zeilde ze naar de overwinning, haar eerste grote internationale zege.

Na al sinds oktober 2016 in de top tien van de world ranking in de Laser Radialklasse te hebben gestaan, klom de 25-jarige Plasschaert zo op naar de eerste plaats, én is ze vanzelfsprekend favoriete voor een medaille op het WK in Aarhus (30 juli-12 augustus). Een belangrijke competitie, want er zijn al tickets voor de Olympische Spelen in Tokio te verdienen. Dat wordt hét grote doel van Plasschaert, die dan, op haar 27e, op haar sterkst zal zijn.

Maar eerst dus het WK in Denemarken, waar Plasschaert op meer concurrentie zal botsen dan tijdens de jongste Wereldbekerfinale in Marseille. De regerende olympisch, wereld- en Europees kampioene Marit Bouwmeester zal wel present tekenen, net als de Deense Anne-Marie Rindom (tweede op de wereldranglijst) die in Aarhus op eigen water zal varen. Een eerste stek op de wereldranglijst is dus zeker geen garantie op een (gouden) WK-medaille, al zou het wel de bevestiging zijn van Plasschaerts grote progressie de afgelopen maanden.

Vooruitgang die ze vooral boekte op mentaal vlak. In het verleden, zoals op het WK vorig jaar, legde de West-Vlaamse soms te veel druk op zichzelf, waardoor ze begon te twijfelen. In een sport waar snelle, tactische beslissingen genomen moeten worden, is dat fataal. Die twijfels heeft Plasschaert achter zich gelaten. Gecombineerd met haar enorme gedrevenheid en ambitie heeft ze zich zo naar de mondiale top gekatapulteerd.

Toch zal dat Plasschaert niet tot grote uitspraken verleiden. Haar ambities voor het WK? ‘De lijn van dit voorjaar doortrekken. Mijn best doen en dan zie ik wel waar ik uitkom.’ Een raad die ze kreeg van Evi Van Acker, die ook altijd benadrukte dat ze zich concentreerde op het proces, niet op het resultaat. Niettemin weigert Plasschaert zich te vergelijken met de olympische bronzen medaillewinnares van Peking. ‘Ik heb dat niet graag. Ik ben Émma, niet Evi.’

Al kan ze, op haar 25e, in Aarhus wel al iets verwezenlijken waar Van Acker nooit in geslaagd is: wereldkampioene worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier