Zeilster Evi Van Acker kandidaat voor goud

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dé kandidate voor een (gouden) medaille. Al weigert Laser Radialzeilster Evi Van Acker (30) dat woord uit te spreken.

Opvallend hoezeer ze benadrukt dat ze vooral wil genieten. Tot vorig jaar vergat de Gentse immers af en toe hoe goed ze is, haalden negatieve emoties de bovenhand, waardoor ze soms blokkeerde op cruciale momenten. Zoals op het WK 2015, waar ze als leidster de slotrace inging, maar met een 25e stek uiteindelijk ‘slechts’ brons pakte.

De Oost-Vlaamse zeilster heeft intussen onafhankelijk van omstandigheden en concurrenten leren denken en handelen, en is bewuster van wat ze kan. En dat is véél – nog meer dan in Londen, waar ze in de medalrace in extremis brons veroverde.

Fysiek was Van Acker immers nooit beter: qua kracht, dankzij meer specifieke en zwaardere oefeningen, en vooral qua basisconditie, door fietstrainingen waardoor ze na een week zeilen minder vermoeid raakt.Gekoppeld aan haar mentaal evenwicht, grote ervaring en tactisch inzicht na maanden varen op het uitdagende water in Rio, moet dat, in symbiose met haar coach Wil van Bladel en in haar (misschien) allerlaatste grote competitie – dat zal ze na Rio beslissen -, mínstens een medaille opleveren.

Het zou de voortzetting van haar resultaten van de laatste twee jaar zijn, want sinds augustus 2014 eindigde Van Acker in zeventien wedstrijden slechts twee keer níét op het podium en won ze zeven races, waaronder dit jaar twee World Cups, in Hyères en Miami.

Grootste concurrente wordt allicht de Nederlandse Marit Bouwmeester (nipt voor Van Acker nummer één op de wereldranglijst, zilver in Londen, wereldkampioene van 2011 en 2014).

Andere medaillekandidaten zijn de twee laatste wereldkampioenen: de Britse Alison Young (2016, in afwezigheid van Van Acker) en de Deense Anne Marie Rindom (2015). Ook de Chinese titelverdedigster Lijia Xu lijkt na vier mindere jaren plots weer in vorm.

Kans op goud: 50%, kans op medaille: 90%.Competitie: maandag 8/8 tot 15/8, laatste (medal)race om 18.05 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier