Zware opgave voor Iran tegen toernooifavoriet Argentinië

Lionel Messi © Reuters
Frederic Vannnheule
Frederic Vannnheule Frederic Van Heule is redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor de start van het WK werd Iran nog betiteld als misschien wel de zwakste deelnemer, maar na het scoreloos gelijkspel tegen de Afrikaanse kampioen Nigeria veranderde die teneur stevig. ‘Wij hebben tegen Argentinië niets te verliezen.’

Hoe reageren Reza (ex-STVV en Standard) en co op het nieuws van bondscoach Carlos Queiroz (61), die bekendmaakte dat hij na het WK in Brazilië afscheid neemt van Iran? De Portugese ex-assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United wilde graag blijven. Maar daar dachten de officials blijkbaar anders over, ondanks het goede werk dat Queiroz de afgelopen maanden realiseerde met plaatsing voor de eindronde. Iran overleefde nog nooit de groepsfase, een doel dat Queiroz zich stelt. “Misschien kan een mirakel realiseren, door als eerste ooit er in te slagen vier landen te plaatsen voor een WK.” Eerder deed hij dat al met Zuid-Afrika (2002), Portugal (2010) en Iran (2014).

Voor de start werd Iran nog betiteld als misschien wel de zwakste deelnemer, maar na het scoreloos gelijkspel tegen de Afrikaanse kampioen Nigeria veranderde die teneur stevig. “In mentaal opzicht zijn we daardoor nu sterker dan ooit”, weet Reza, wiens toekomst na zijn verhuur aan Charlton Athletic nog ongewis is. “Wij hebben tegen Argentinië helemaal niets te verliezen. Als wij net zo solide verdedigen als tegen Nigeria kunnen we het hen heel lastig maken. Het tactische strijdplan van onze bondscoach klopt meestal. Ik heb een groot vertrouwen in een goede afloop.”

Na de niet echt overtuigende 2-1-zege tegen Bosnië-Herzegovina lijkt bondscoach Alejandro Sabella dan weer gehoor te geven aan het verzoek van sterspeler Lionel Messi om met drie spitsen aan te treden. In het vorige groepsduel was de flankaanvaller van Barcelona één keer trefzeker, maar vond hij dat Argentinië te verdedigend aantrad. Groot voordeel is dat alle spelers, voor het eerst sinds de Albiceleste in Brazilië vertoeven, topfit zijn. Dus ook Rodrigo Palacio en Angel di María, die de afgelopen dagen sukkelden met kleine letsels.