Zwemfederatie schuift Ronald Gaastra opzij

Ronald Gaastra © Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nog voor de start van de Olympische Spelen heeft Ronald Gaastra, de trainer van onder meer Pieter Timmers, van de Vlaamse Zwemfederatie te horen gekregen dat zijn contract niet verlengd wordt. Dat bevestigt voorzitter Johnny Van der Straeten aan Sport/Voetbalmagazine.

De beslissing is op zijn minst opvallend, alsof de Belgische voetbalbond nog voor het EK Marc Wilmots had laten weten dat hij erna zou moeten opstappen. Dat is nu het geval met Ronald Gaastra, de Nederlander die in Rio als zwemcoach Pieters Timmers en co naar finales moet leiden.

Een trainer met een grote staat van dienst wiens contract bij de Vlaamse Zwemfederatie, dat eind 2016 afloopt, niet wordt verlengd. Dat bevestigt voorzitter Johnny Van der Straeten: “De raad van bestuur heeft nog geen formele beslissing genomen, maar we hebben Ronald wel al informeel ingelicht, zodat hij lang op voorhand weet waar hij aan toe is.”

De beslissing is een gevolg van de samensmelting van de twee topsportcentra in het zwemmen: dat van Wachtebeke en Antwerpen. In Wachtebeke trainde Rik Valcke, de andere topsportcoach in dienst van de Vlaamse Zwemfederatie, tot nu toe onder meer Louis Croenen, in Antwerpen begeleidde Ronald Gaastra onder meer Pieter Timmers, Glenn Surgeloose en Kimberly Buys, allen vanaf volgende week actief in Rio.

Na de Spelen, vanaf half september, verhuizen de zwemmers van Wachtebeke naar het vernieuwde, hoogtechnologische Wezenbergzwembad in Antwerpen, onder meer uitgerust met onderwatercamera’s. Dat zwembad, dat in het voorjaar geopend werd, kostte 8 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 3,5 miljoen euro betaalde en de stad Antwerpen 4,5 miljoen.

Logisch

“Logisch dus dat we alle zwemmers, coaches, en hun expertise daar willen centraliseren en samenbundelen. Dat past in het nieuwe topsportactieplan van de Vlaamse overheid”, aldus Van der Straeten.

“Gevolg is wel dat we geen twee topsportcoaches, met elk een eigen assistent, kunnen behouden. Daarvoor is de groep te klein en dat kan de Zwemfederatie niet blijven betalen. We moesten dus kiezen tussen Rik Valcke en Ronald Gaastra, en de keuze viel op Rik. We hebben hem een functie aangeboden, maar hij heeft nog niet toegezegd. Ten laatste na de Spelen verwachten we van Rik een antwoord. Maar dat zal allicht positief zijn, net als van zijn assistent (Wauter Derycke, nvdr).”

Waarom Valcke en niet Gaastra, die op een stevig palmares als coach kan bogen, als onder meer ook trainer van Frederik Deburghgraeve? “Het is mogelijk dat deze beslissing op onbegrip zal stuiten,” aldus Van der Straeten, “maar wij hebben die, in het belang van de zwemsport, in eer en geweten genomen.

“Rik Valcke is nu eenmaal beter geïntegreerd in de globale werking van de Zwemfederatie, heeft ook meer contact met de jeugdtrainers van de topsportschool. Dat is niet het geval met Ronald, die focust op een beperkte groep elitezwemmers. Voor de continuïteit van de opleiding, want dat is toch prioriteit, was Rik de beste optie.”

‘Persoonlijke afrekening’

Er wordt gefluisterd dat de beslissing om Gaastra opzij te schuiven veeleer een persoonlijke afrekening is van voorzitter Van der Straeten met de Nederlander. De twee zijn allerminst de beste vrienden. Van der Straeten ontkent dit echter met klem. “Als voorzitter van de Vlaamse zwemfederatie en als lid van de Topsportcommissie is het mijn taak om kritisch te zijn voor álle coaches.”

Helemaal officieel is de beslissing nog niet. Van der Straeten: “De federatie heeft beslissingsbevoegdheid, maar wij moeten in september onze keuze wel voorleggen aan de taskforce topsport. Een groot deel van onze inkomsten halen wij tenslotte uit subsidies van de Vlaamse overheid. Maar ik veronderstel dat onze keuze voor Rik Valcke gesteund zal worden.”

Voor Gaastra zelf zal er niet zo veel veranderen: tot nu toe werd hij halftijds betaald door de Vlaamse Zwemfederatie en halftijds door zwemclub Brabo/de stad Antwerpen. Vanaf begin volgend jaar treedt hij allicht weer fulltime in dienst bij Brabo en kan hij zo zijn zwemmers, in het Antwerpse Wezenbergzwembad, blijven begeleiden.

“De elitezwemmers die bij Ronald trainen zal de Vlaamse Zwemfederatie sowieso blijven steunen, als ze aan de criteria voldoen. Het zou verkeerd zijn om die steun terug te schroeven”, aldus Van der Straeten.

Rest dan de vraag: leidt de samensmelting van de twee topsportcentra niet tot praktische problemen, qua trainingsuren en beschikbare zwembanen? “We hebben het uurschema grondig bekeken, en met zes banen is er meer dan ruimte genoeg: alleen ’s morgens zullen er één uur máximaal drie zwemmers per baan aanwezig zijn. De jongeren trainen bovendien op andere uren dan de elitezwemmers. Dat mag dus geen probleem vormen”, aldus Van der Straeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier