TYPE-ELFTAL: 4-3-3 Doel

Na het afhaken van Verlinden en het moeilijke eerste seizoen van Butina waren er twijfels of Club Brugge wel een goede doelman had, maar Butina deed het uitstekend. Speelde alle wedstrijden, maakte weinig fouten, won punten. Op Stijnen en Verbauwhede werd weinig of geen beroep gedaan.

Middenveld

De vertrouwde driehoek : Simons de leider, Englebert de kilometervreter, Ceh de man van de beslissende pass en de stilstaande fasen. Dipjes door blessures en vermoeidheid. Ook Clement en De Cock leverden er goede prestaties. Blondel presteerde het best links voorin.

Verdediging

Aanval

Op rechts deed Verheyen er nog een goed seizoen en een pak goals en assists bij, targetman Lange scoorde het meest, Balaban, Ishiaku en het meest nog Victor zochten op hun manier hun weg in het tactische concept. Van Tornhout en Yulu-Matondo kwamen piepen.

TOP: Timmy Simons

Er waren er het afgelopen seizoen wel meer top, de ploég nog het meest, maar Timmy Simons blijft de moeilijkst te missen speler van Club Brugge. Aanvoerder sinds het afscheid van Dany Verlinden en uitgegroeid tot de echte leider van de landskampioen. De buitenlandse belangstelling neemt toe.

StatistiEKEN

16e speeldag Verlies met 2-1 op Anderlecht, pas de eerste nederlaag. Club wordt herfstkampioen met slechts 7 verliespunten.

25e speeldag Verlies met 2-1 op Genk, de tweede nederlaag voor Club Brugge.

32e speeldag Club kan zich van de titel verzekeren als het wint op Bergen, maar het wordt 0-0.

33e speeldag Club kroont zich met een gelijkspel tegen Anderlecht kampioen.

flOP: Marek Spilar

Tja. Uitstekende centrale verdediger als hij fit is, bewees hij in zijn eerste seizoen, maar was nog maar zelden fit. Speelde de voorbije twee seizoenen slechts 13 competitiewedstrijden en dit seizoen werd het weer niets. Blessures allerhande en een verzuurde relatie met de medische staf van Club Brugge.

Achteraf: Gaëtan Englebert

Werd Club dit seizoen moeilijker kampioen dan twee jaar gelden ?

Gaëtan Englebert : “Neen. Toen speelden we op het einde ook twee keer gelijk. Het afmaken is altijd moeilijk. Uiteindelijk houden we nu toch ook nog voldoende punten over.”

Welke ploeg was de sterkste ?

“Nu zijn we sterker, denk ik. Het is bijna dezelfde ploeg, maar we zijn een beetje ouder en ervarener nu. Misschien kunnen we beter tegen de druk of het slechte spel.”

Voetbalden jullie dit seizoen minder goed ?

“Neen. Om goed te voetballen moet je met twee ploegen zijn en dat is dit seizoen niet veel gebeurd.”

Anderlecht domineerde jullie twee keer een helft dat het niet mooi meer was. Denk je niet : speelden zij altijd zo, dan waren zij kampioen ?

“Neen. De eerste helft op hun veld konden zij ook niets klaarmaken en bij ons thuis toonden ze alleen iets op stilstaande fasen. Anderlecht voetbalt beter, wordt gezegd, maar tegen ons was dat maar 45 minuten. Voetbal is in Europa nu meer een kwestie van goede spelers in een ploeg laten functioneren dan een paar individualiteiten die het verschil moeten maken. De rangschikking is duidelijk : als je veel scoort, wil dat zeggen dat je veel in de aanval bent en spektakel brengt.”

Als jullie zaterdag na de titel en de supercup ook nog de beker winnen, is dat dan het beste seizoen in zes jaar Club Brugge ?

“Neen. Want Europees konden we niet veel presteren, omdat individuele fouten afgestraft werden. Dat moet eruit, maar het niveau van de Belgische competitie helpt ons daarbij niet.”

TRAINER: Trond Sollied

Trond Sollied was ook in zijn vijfde seizoen Club Brugge helemaal Trond Sollied. Er waren zijn heilige spelprincipes in meestal 4-3-3 met centrale driehoek met de punt naar achteren, er was zijn nachtelijk amusement in Donetsk, de dag voor de wedstrijd, er was zijn officieuze flirt met Panathinaikos in Athene, op een vrije maandag, er was de koude douche waarmee hij het oplaaiende vuur bij vooral Philippe Clement doofde en er was ook weer vaak de milde ironie waarmee hij zich afreageerde. Zijn palmares dikt ondertussen serieus aan. Kan zaterdag na zijn tweede titel en derde supercup ook zijn derde beker van België winnen. Werd door de club gehuldigd voor zijn vijftigste Europese wedstrijd en door de spelers voor de tweede keer verkozen tot Trainer van het Jaar. Contract tot eind volgend seizoen.

Tendensen

Toeschouwers (heel goed)

Gemiddeld aantal in de competitie gestegen van 23.751 naar 24.450. Aantal abonnees steeg van 20.527 naar 21.456. Blijvende stijging dus, sinds vijf jaar al.

Entourage (goed)

Herstructurering, vernieuwing en professionalisering van de voorbije jaren zetten zich verder. Nieuwe mensen in de raad van bestuur. Bijkomende commerciële kracht, assistent van Evarist Moonen. Dany Verlinden werd keeperstrainer.

Spektakel (gemiddeld)

Dominant voetbal, zowel thuis als op verplaatsing. De meeste zeges en goals in de Belgische competitie. Ongeslagen thuis, wel vijf keer gelijkgespeeld. Spectaculaire overwinningen bij Brussels (1-6) en Standard (1-4). In Europa was het veel minder.

Financiën (gemiddeld)

Geen Champions-League-inkomsten. Inkomsten uit competitie blijven stijgen : 64,82 % de voorbije vier jaar al, wat grosso modo resulteerde in een budgetstijging van 10 tot 15 miljoen euro.

Transfers (gemiddeld)

Club Brugge moet zijn backs Hans Cornelis en Peter Van der Heyden, beiden einde contract, transfervrij laten vertrekken. In januari werden Manasseh Ishiaku en Michael Klukowski aangeworven, zij gaven blijk van potentie.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier