Zondag 28 juli richten we onze blik op de Duitse tweede klasse. Die dag vindt immers de derby tussen FC Köln en Fortuna Düsseldorf, twee grootmachten van weleer, plaats. Beide steden liggen op amper veertig kilometer van elkaar, maar sinds de dertigjarige oorlog (1618-1648) waarin Düsseldorf de buren uit Keulen heeft verraden, is de rivaliteit gigantisch. Beide clubs proberen elkaar op elk mogelijk vlak de loef af te steken. Al delen ze wel een rivier (de Rijn), een architecturale smaak, een voorliefde voor kunst en een zekere finesse. Maar het moge duidelijk zijn dat elkeen zijn stad en eigenheid verdedigt. Zo is Keulen trots op het blonde Kölschbier, terwijl Düsseldorf bij het bruine Altbier zweert. In Keulen legt men de nadruk op de Romeinse oorsprong van de stad en focust men maar wat graag op het grotere bevolkingsaantal: 2 miljoen tegenover 600.000 inwoners. In Düsseldorf schuift men dan weer de Königsallee, de grootste winkelboulevard ter wereld, naar voren. De rivaliteit is zelfs zo groot dat wanneer je Keulen uitrijdt er geen enkel verkeersbord te vinden is dat je richting Düsseldorf leidt. Om Düsseldorf te bereiken moet je richting Oberhausen volgen…

Het spreekt voor zich dat die rivaliteit zich ook in het voetbal uit. Op sportief vlak is de meest te duchten concurrent voor FC Köln altijd Borussia Mönchengladbach geweest, maar dat weerhoudt de Geissböcke er niet van om plezier te scheppen in het verslaan van Fortuna. Die derby is overigens net zo intens als zeldzaam want in vijftig jaar Bundesliga was er maar in 23 seizoenen (en dus 46 keer) sprake van een derby. Dat is vooral de schuld van Fortuna Düsseldorf, dat zich lange tijd in woelige wateren bevond. Op een bepaald moment waren ze zelfs tot vierde klasse gezakt. Net toen ze zich in 2012 weer bij de elite van het Duitse voetbal voegden, degradeerde FC Köln naar de tweede klasse.

Het is van 1999 geleden dat de laatste derby van de Niederrhein nog werd uitgevochten. Düsseldorf heeft vaak het hoofd moeten buigen – het staat 23-10 in de onderlinge confrontaties in het voordeel van FC Köln. Zelfs de hoogtepunten uit de clubgeschiedenis van Fortuna worden overschaduwd door de buren uit Keulen. In 1973 eindigt Fortuna als derde achter Bayern München en… FC Köln. Vijf jaar later halen ze de bekerfinale waar ze… door FC Köln met 2-0 worden verslagen. Vooral die laatste nederlaag zindert nog steeds na. “De meest pijnlijke nederlaag uit mijn carrière”, noemt toenmalig libero van Düsseldorf, Gerd Zewe, het. “Iedereen zal je zeggen dat wij de beste ploeg waren, maar het was wel FC Köln dat won.” In 1979 nam Fortuna wel revanche door zijn tweede Duitse beker uit de clubgeschiedenis te pakken. De aartsrivalen uit Keulen werden toen met 2-1 verslagen.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content