TYPE-ELFTAL: 4-3-3 (4-5-1) Doel

Begeyn maakte een vertrouwenscrisis door en verloor zijn plaats op het einde van de heenronde aan Mollez, kwam nog eens terug, maar maakte er dan zelf een einde aan. Hij wil weg. Mollez groeide als eerste doelman. Stressbestendiger, ging beter met de ruimte voor zich om.

Middenveld

In de heenronde met Slovic (rechts) en Vlahos (links) veel voetballend vermogen op de flanken, erna met Boi en Dekelver meer snelheid, loopvermogen en diepgang. Grondin was nuttig in de balrecuperatie, Meyssen aan de bal, Milosevic liep iets te veel uit positie en mét de bal.

Verdediging

Denis Viane (rechts) was stabiel op het defensieve vlak. Van Mol bracht te weinig. Problemen met het ritme en de wendbaarheid. Centraal hadden De Wulf, niet snel, en Svetlicic, uitblinkers van vorig seizoen, het in de eerste ronde lastig in een offensieve ploeg die veel ruimte weggaf.

Aanval

In de heenronde was De Smet de revelatie. Dipje erna. Kan een topspeler worden. Roiha toonde klasse, maar te weinig doorzettingsvermogen. Pivaljevic kende een wisselvallig seizoen. Dekelver haalde in de terugronde vanaf links een hoog rendement en was zeer bepalend.

TOP : Harold Meyssen

Dieter Dekelver, in de heenronde vaak op de bank, was de man van de terugronde, Harold Meyssen van het seizoen. Belangrijk op stilstaande fasen en voor het inspelen van spitsen en opkomende flankspelers. Tikje gemakzuchtige nummer tien die door Harm van Veldhoven scherp werd gehouden.

FLOP : Ricky Begeyn

Doelman Ricky Begeyn, anderhalf jaar geleden in de schoot van Jerko Tipuric en Danny Van de Velde nog top, raakte in de eerste ronde mentaal aangetast door de vele tegendoelpunten en besloot ondertussen dat er onder Harm van Veldhoven geen toekomst meer is voor hem bij Cercle Brugge.

StatistiEKEN

4e speeldag Na een 1 op 9 redt Cercle op Westerlo zijn competitiestart : 1-2 met een heel mooie gelukstreffer van Harold Meyssen helemaal op het einde.

14e speeldag 5-1 op Charleroi, de eerste wedstrijd na de dood van Nele, vriendin van aanvoerder Denis Viane, en aankondiging van een moeilijke periode. De volgende wedstrijd, daags voor de begrafenis, wordt er met 6-0 verloren op Moeskroen.

22e speeldag 2-3 op Germinal Beerschot. Cruciale wedstrijd : bij verlies had Cercle nog in de problemen kunnen komen.

23e speeldag 1-2 tegen Club, ongelukkige nederlaag in de derby, nadat Cercle lang 1-0 leidde.

Achteraf: Denis Viane

En?

Denis Viane : “Als een ploeg als Cercle Brugge 40 punten haalt, zal je niet snel horen klagen ( lacht). In het begin combineerden we dat goede rendement ook nog met aantrekkelijk voetbal. Na de winterstop kwam dat er minder uit, maar het belangrijkste is dat we nooit in de problemen kwamen en een goede plaats in de eindrangschikking behaalden.”

Harm van Veldhoven ?

“In het begin was het een aanpassing, maar ik denk dat we dat goed verteerden. Eens van trainer wisselen in het tussenseizoen is gezond, vind ik. Als speler leer je dan nieuwe dingen bij, omdat iedere trainer zijn accenten legt. We hadden dit seizoen ook de kwaliteiten om aanvallender te denken. De kern was iets breder en kwalitatief sterker dan na de promotie uit tweede.”

Opvallend is : niemand pakte meer goals dan Cercle.

“Ach, er is maar één kolom die telt en dat is de laatste : de punten. In november pakten we heel veel goals, maar de oorzaak daarvan is gekend. Het is begonnen met de bekeruitschakeling op Olympique Charleroi, toen zat ik aan het sterfbed van Nele. Als groep kenden we toen een enorm moeilijke tijd. Maar : iedereen zegt nu wel dat we zonder die zwarte periode misschien nog meer punten hadden geteld, terwijl, vind ik, de groep daardoor juist misschien sterker is geworden. En Cercle moet het toch van de groep hebben ?

Wat volgend seizoen ?

“Ik hoop dat we ons nog wat kunnen versterken en dat we kunnen bevestigen.”

TRAINER : Harm van Veldhoven

Harm van Veldhoven drukte op en naast het veld zijn stempel bij Cercle Brugge. Beloofde offensiever voetbal en bracht het ook. Probeerde de ploeg met hoge pressing te laten voetballen, wat leidde tot meer kansen en doelpunten, maar ook tot veel tegendoelpunten. In de heenronde speelde zijn ploeg in 4-4-2 met een ruit op het middenveld uitstekende wedstrijden, maar was bij momenten ook zeer kwetsbaar. In de terugronde koos hij meestal voor 4-3-3 met twee controlerende middenvelders en snelheid op de flanken. Dat leverde op verplaatsing nogal wat punten op, dankzij een snelle omschakeling, maar thuis liep het tegen teams die zelf afwachtten soms van geen kanten. Volgend seizoen wil hij met wat versterking weer naar 4-4-2 en in de rangschikking nog een paar plaatsen hoger mikken.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Het gemiddelde aantal betalende toeschouwers steeg dit seizoen van ongeveer 3800 naar bij benadering 4250, waarvan 2617 abonnees (+279).

Entourage (gemiddeld)

Cercle draait vooral op vrijwilligers. In de loop van het seizoen werd er wel een voltijdse commerciële kracht aangeworven.

Spektakel (goed)

Zeker in de heenronde bracht Cercle Brugge bij momenten spectaculair voetbal. Veel gescoord, veel doelpunten geslikt. Er was meer te zien dan vorig seizoen en er werden ook meer punten behaald.

Financiën (goed)

Cercle draait met een budget van 3 miljoen euro breakeven, meldt het secretariaat. Vorig seizoen was het 2,25 miljoen euro. Proflicentie gekregen zonder één probleem en zonder één afbetalingsplan.

Transfers (goed)

In het offensieve compartiment was Cercle veel sterker dan vorig seizoen, dankzij de aanwerving van Paulus Roiha, Dieter Dekelver en Darko Pivaljevic en de doorbraak van Stijn De Smet. De komst van Christophe Grondin, atletisch en goed vanuit zijn positie voetballend, in de winterstop was een goede zaak voor de balans in de ploeg. Van Blackburn Rovers, ploeg waarmee Cercle samenwerkt, kwam er nog geen echte meerwaarde voor het elftal.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier