TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Biebauw deed het prima toen Renard geblesseerd was, maar die laatste mocht na zijn revalidatie weer onder de lat. De trainer wou de bestaande rangorde respecteren. Renard, die Malinwa in 2008 grote diensten bewees, toonde zich weer betrouwbaar.

VERDEDIGING

Door een resem blessures werd er voortdurend geschoven. Vooral opvallend was de verschijning van de piepjonge Van Dessel, die de afwezigheid van Ivens goed opving. Asare fonkelde in die mate dat hij de aandacht van topclubs begon te trekken.

MIDDENVELD

De ruit ging overboord. Mununga manifesteerde zich op rechts, waardoor Persoons centraler kon spelen. Naast hem ging het tussen Vrancken en Biset. Gorius speelde er ook, of op links, door het gebrek aan goede linksvoetigen. Dat bleef lastig.

AANVAL

Vleminckx groeit uit tot een topper. Hij kan de boel plots forceren en was meer dan ooit het uithangbord van geel-rood. Rossini beleefde een moeilijke heenronde, maar bloeide na Nieuwjaar open. Nong zag door blessures een seizoen verloren gaan.

TOP: Björn Vleminckx

Maakte twaalf competitiegoals en was ook in de bekercampagne cruciaal. Ontwikkelde zich voort nadat hij vorig seizoen al knap presteerde. Werkt nog altijd als een paard, maar houdt zijn onstuimigheid steeds beter onder controle.

FLOP: David Grondin

Moest de linkerflank versterken, maar kwam niet vaak aan spelen toe. Een fitte Asare was ongenaakbaar en bij diens afwezigheid greep Maes liever terug naar Van Goethem. Ook op het middenveld overtuigde hij niet.

StatistiEKEN

9e speeldag

7-1-verlies bij Anderlecht. Een opdoffer. De week nadien komt er nog een bij: een 1-2-nederlaag tegen rode lantaarn Roeselare. Malaise.

14e speeldag

0-0 tegen Standard. Het gelijkspel van de kentering.

26e speeldag

2-1-winst tegen Anderlecht. Ondanks een hemeltergende blessurelast verloor KV Mechelen in de twaalf voorgaande matchen maar één keer, tegen Club. Geel-rood moet niet meer achterom kijken en bemachtigt de maand nadien zelfs een plaats in de bekerfinale. Het schakelt na Anderlecht ook Cercle uit.

ACHTERAF: Jonas Ivens

Hoe zal jij je dit seizoen herinneren?

Jonas Ivens: “Als een goed seizoen met een moeilijk begin. We groeiden geleidelijk en haalden meer punten dan de veertig van vorig seizoen. Dat was de doelstelling.”

Aan wat wijt jij het dat de motor sputterde in die eerste maanden?

“Op een bepaald moment zat alles tegen en dan raak je in een negatieve spiraal. We kampten met een heel hoge blessurelast en misten penalty’s op cruciale momenten.”

Wat vond jij de lastigste periode?

“De eerste drie matchen. Tijdens onze eerste wedstrijd, in Moeskroen, viel Kevin Geudens ( sleutelfiguur op het middenveld, nvdr) direct uit met een beenbreuk. Enkele minuten later miste Jeroen Mellemans een strafschop. We verloren. Een week later smeerde Zulte Waregem ons thuis een nederlaag aan. In de volgende match bleven we op 0-0 steken tegen Tubeke. We stonden direct op een slechte plaats in het klassement, terwijl dat drie haalbare kaarten waren.”

Koen Persoons zei dat de slechte start misschien wel aan de houding van de spelers te wijten was, die dachten dat het wel zou loslopen.

“Ik kan hem daar enigszins in volgen, we hadden een redelijk goed seizoen achter de rug.

“Maar we herpakten ons. Onze winnaarsmentaliteit bracht de ommekeer. We gingen weer op karakter spelen, meer dan in het begin. En in de terugronde kwam alles in balans en vielen meer dingen mee dan tegen.”

En nu moet het mooiste misschien nog komen?

“Winst in de bekerfinale zou natuurlijk de kers op de taart zijn.”

trainer: Peter Maes

En Maes, hij tierde voort. “Het is óf op mijn manier óf zonder mij”, zei hij toen over zijn ontslag werd gepraat na het donkere seizoensbegin. Hij verloochende de luidruchtige, veeleisende knokker in zich niet. Ook nu liet die hem niet in de steek. Voor de gaten die in zijn team vielen, vond Maes bovendien altijd weer afdoende oplossingen. Hij slaagde er ook in om zijn team gevarieerder te laten spelen en bevestigde zo in zijn tweede jaar in de eerste klasse. Zijn naam weegt weer wat zwaarder, al vragen grote clubs zich mogelijk af in welke mate zijn stijl bij hen kan renderen.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Gemiddeld volgden zo’n 11.000 mensen de thuismatchen, vorig seizoen waren dat er 11.338. Het aantal abonnees groeide van 7066 naar 8003.

Entourage (gemiddeld)

In het kader van al het blessureleed was er sprake van een verschil in visie tussen de technische en medische staf. Dat werd snel toegedekt en iedereen bleef tot nog toe op zijn post. Assistent Yves Cloots liet in februari het veldwerk achter zich om executive manager te worden, maar moest dat al snel weer combineren met zijn taken aan de zijde van Maes. Anders was er geen UEFA A-diploma meer in de technische staf, wat voor licentieproblemen kon zorgen.

Spektakel (goed)

Malinwa raapte veel punten in toppers: thuis tegen Genk (2-1), Anderlecht (2-1), Club (1-1), Standard (0-0), Gent (3-3) en op Gent (1-2).

Financiën (goed)

Het inkomstenbudget steeg van 4,75 miljoen euro naar 5,5 miljoen euro.

Transfers (goed)

Biebauw, Rossini, Mununga slaagden met grote onderscheiding. Gorius en Vrancken hadden het weleens lastig, maar eigenlijk flopte alleen Grondin.

door Kristof De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier