JAN VERTONGHEN (25) BEHOORT WEKELIJKS TOT DE UITBLINKERS BIJ AJAX. DE KAPITEIN WIL ABSOLUUT ZIJN TWEEDE TITEL MET DE AMSTERDAMMERS OM DAN DE STAP TE ZETTEN NAAR EEN TOPCLUB.

1 Na de winterstop speel je een stuk overtuigender en constanter dan tijdens de eerste seizoenshelft. Hoe verklaar je dat verschil?

Jan Vertonghen: “Misschien heeft de fase van de competitie daarmee te maken. De ontknoping nadert, ieder puntverlies kan dodelijk zijn. Dat brengt optimale motivatie met zich mee. Ik weet wel dat het in oktober net zo erg is om een wedstrijd te verliezen als in maart. Maar het lijkt of ik dat soms niet goed besef. Mijn focus is niet altijd even sterk.”

2 Hoe is dat mogelijk bij de aanvoerder van Ajax?

“Ik weet dat er bij Ajax iedere wedstrijd totale focus wordt verwacht, dat eis ik ook van mezelf. Maar in de praktijk werkt het kennelijk toch anders bij mij. Ik weet van mezelf dat ik sommige wedstrijden te gemakzuchtig heb gespeeld. Bij een voorsprong kun je soms op tachtig procent van je krachten een wedstrijd uitspelen, maar de kerntaken zul je altijd moeten blijven uitvoeren. Dat ontbrak er in het begin van het seizoen weleens aan bij mij. Dat mág niet en dat heb ik geprobeerd te verbeteren. Het verschil is duidelijk, volgens mij. Over het niveau dat ik de laatste weken haal, ben ik beter te spreken.

“De trainer en ik hebben vaak gesproken over mijn wisselende prestaties en het omhooghalen van mijn ondergrens. Ik vond het alleen wat overdreven dat de trainer zei dat ik eindelijk het vereiste niveau haal. Dit is mijn vijfde seizoen als basisspeler bij Ajax, ik heb vaak genoeg bewezen wat ik kan.”

3 De Boer vertelde ook dat jij niet alleen op het veld, maar ook in de kleedkamer een rol hebt gespeeld in de ommekeer dit seizoen.

“Zeker toen we met een heel slechte reeks bezig waren, heb ik me in de kleedkamer laten horen. Dan moet je er niet omheen lullen. Tijdens de rust blijven de trainers de eerste vijf minuten altijd weg uit de kleedkamer, zodat we eerst onderling elkaar de waarheid kunnen zeggen. Dat vind ik heel goed. Sommige jongens vinden het niet prettig om door medespelers te worden toegesproken waar de trainer bij is. Niet dat ik dan heel confronterend ben in mijn uitlatingen, maar het is gewoon goed om bepaalde spelmomenten met elkaar door te nemen. Tijdens de wedstrijd kan ik verbaal hard uit de hoek komen, in de emotie van het moment. Dan is er geen tijd om er alsjeblieft bij te zeggen. Ik kan me kapot ergeren aan domme fouten, dat is aan mijn lichaamstaal op het veld ook wel te zien. Dat zou best wat minder mogen, net als mijn taalgebruik op dat soort momenten. Maar vooraf en in de rust kies ik mijn woorden zorgvuldiger. Omdat je moet uitkijken dat je spelers niet de put in praat, terwijl je nog een tweede helft moet spelen. ‘

4 Welke ploeg maakt dit seizoen in Nederland de meeste indruk op je?

“AZ, zonder twijfel. En niet alleen in de competitie. Ik heb met open mond zitten kijken hoe ze in de Europa League met tien man overeind bleven tegen Udinese. Dat was met voorsprong de knapste Europese prestatie van dit seizoen. Wij hebben het ook niet slecht gedaan op Old Trafford tegen Manchester United, maar na afloop stonden we met lege handen. Dus de prestatie van AZ stijgt daarboven uit.”

5 Waren die duels met Manchester United voor jou persoonlijk een test?

“Absoluut. Tijdens eerdere wedstrijden in de Champions League gold hetzelfde. Het zijn momenten waarop je kunt testen of je klaar bent voor het niveau van een buitenlandse topcompetitie. Vorig jaar tegen AC Milan en dit seizoen tegen Olympique Lyon en Manchester United ging dat goed. Daardoor groei je steeds meer toe naar het idee dat het tijd is voor een volgende stap.”

6 Ben je onderhand uitgekeken op de Nederlandse competitie?

“Dat is te sterk uitgedrukt. Maar ik heb alle stadions nu meerdere malen van binnen en buiten gezien, in die zin word ik niet vaak meer verrast. Het belangrijkste is het voetbalniveau, ik merk dat ik toe ben aan een sterkere competitie. Jezelf wekelijks meten met de beste spelers van Europa, dat lijkt me mooi. En ik denk dat ik daar klaar voor ben.”

7 Was je aanwezigheid bij Arsenal-AC Milan twee weken geleden puur een vriendenbezoek aan Thomas Vermaelen?

“Ja, het was de derde keer dat ik daar op de tribune zat. Ik heb bewust op Twitter gezet dat ik daarheen ging, om speculaties te voorkomen. Ik zou eerst met Robbert Schilder gaan, die bleek niet te kunnen en toen is Siem de Jong meegegaan. Spannender kan ik het verhaal niet maken.”

8 Maar Arsenal staat toch wel op jouw voorkeurslijstje?

“Klopt. Maar dat wil niet zeggen dat ik daar meteen ga zitten onderhandelen als ik een wedstrijd ga kijken.

“Er staan trouwens tien clubs op mijn lijstje. Er moet sprake zijn van sportieve verbetering, ik wil Europees voetbal spelen en het moet een stabiele club in een mooie competitie zijn. Er hebben zich de laatste jaren diverse clubs gemeld bij mijn zaakwaarnemer. Ik zeg niet welke, dat hebben we zo afgesproken. Maar ik ben nog niet in de verleiding geweest daarop in te gaan. Of de club sprak me niet aan, of ze kwamen op het allerlaatste moment. Als ik wegga bij Ajax, wil ik me op een goede manier met mijn nieuwe ploeg kunnen voorbereiden.

“Er zijn nu wat contacten met buitenlandse clubs, maar nog niet zo concreet dat we in onderhandeling zijn. Ik laat het allemaal rustig op me afkomen. We zitten met Ajax in een cruciale fase van de competitie, dat heeft nu prioriteit. ‘

9 Je huidige contract loopt door tot medio 2013. Is het denkbaar dat je blijft en volgend jaar transfervrij vertrekt?

“Dat lijkt me niet ideaal. Ajax zou er dan niks aan overhouden en voor mezelf lijkt het me ook niet goed. Financieel zou het voor mij misschien aantrekkelijker zijn, maar dat is voor mij nooit het belangrijkste geweest. Je komt anders binnen bij een nieuwe club als ze een transfersom voor je hebben betaald. Anders ben je een transfervrije speler bij wie het niet uitmaakt of je slaagt, want je bent gratis binnen komen lopen. Het is beter als een club moeite voor je heeft gedaan.”

10 Wanneer wil je duidelijkheid hebben over je toekomst?

“In het ideale scenario worden we eerst kampioen met Ajax en weet ik kort daarna waar mijn toekomst ligt. Ik zit niet te wachten op weer een zomer vol speculaties, zonder dat er concreet iets gebeurt. Rond juni hoop ik duidelijkheid te hebben.”

DOOR SIMON ZWARTKRUIS

“Ik weet van mezelf dat ik sommige wedstrijden te gemakzuchtig heb gespeeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier