VIER MILJOEN EURO HEEFT LIERSE IN ÉÉN JAAR UITGESPAARD AAN SPELERSLONEN, MAAR SPORTIEF DIRECTEUR RUUD KAISER VINDT DAT GEEN PROBLEEM OM EEN VOLWAARDIGE EERSTEKLASSEKERN SAMEN TE STELLEN. INTEGENDEEL.

1. Waarom eindigt Lierse volgens u straks hoger dan de twaalfde plaats van vorig seizoen?

“Omdat ik denk dat wij gescout hebben op winnaarstypes met voetballend vermogen. Ik heb daar vertrouwen in, we hebben die jongens goed gescreend. Als we weer twaalfde worden, eindigen we in feite hoger omdat we vier miljoen minder uitgegeven hebben. Doen we nog beter, zijn we héél tevreden, maar laten we eerst bevestigen.”

2. Vindt u het moeilijk om als sportief directeur een degelijk team samen te stellen terwijl de prioriteit bezuinigen is?

“De prioriteit is beide verenigen. Ik vind dat net een mooie uitdaging, omdat er bij ons spelers rondliepen die overgewaardeerd werden. Ik was overtuigd dat ik minimaal even goeie spelers kon vinden voor minder geld. Het is ook niet zo dat ze nu bij Lierse honger lijden. Ze worden nog steeds rijkelijk beloond, alleen worden ze nu betaald voor wat ze kunnen en tonen. Vorig jaar toonde een aantal spelers wat ze konden, een aantal bracht niet waarvoor we ze betaalden. Daarnaast was de kern veel te groot, waardoor nog eens tien tot vijftien spelers niet aan voetballen toekwamen, en ze met een behoorlijk groot loon ontstemd in de tribune moesten zitten.”

3. Die overtollige spelers zijn weg, op twee na, zei Jesse De Preter vorige week in Knack. Wie zijn die twee? Lance Davids en Daylon Claasen, de enige twee overgebleven spelers van twee jaar geleden?

Lance Davids komt op dit moment niet aan spelen toe, en drukt behoorlijk op de begroting. Die hadden we graag zien vertrekken. Daylon Claasen willen we alleen kwijt als er een behoorlijke transfersom wordt betaald. Die heeft zijn waarde vorig jaar bewezen. Het enige bod dat we voor hem kregen, was ruim onvoldoende en van de vermeende Engelse geïnteresseerde clubs is er geen enkele komen aanbellen. Het is een jongen die altijd hard werkt en goed kan voetballen, al was zijn scorend vermogen vorig jaar een probleem. Het is een groot talent dat aan het doorbreken was, maar nu teruggeworpen wordt door een blessure.”

4. Wie verraste u vorig jaar het meest en wie viel tegen?

“Positief vond ik ons centraal verdedigersduo Karim Saidi-Boban Grncarov, de ontwikkeling van Thomas Wils en de ontbolstering van Soufiane Bidaoui die na een moeizame aanpassing een tijd erg belangrijk was voor ons. Als je kijkt naar de verhouding prijs-kwaliteit heeft Wesley Sonck niet gebracht wat we van hem verwachtten. Hij zal wel aanhalen dat hij weinig aanvoer kreeg, maar ik had van hem stabiliteit verwacht over een heel seizoen, en dat hij toch een goal of tien zou maken. Wel heeft Wesley altijd hard gewerkt, ook toen hij uit de ploeg verdween. Verder vond ik hem naast het veld een grote mijnheer, prettig ook in de omgang, omdat hij altijd gewoon zei wat hij dacht. Maar op het veld had het wat meer mogen zijn.”

5. U had als vervanger voor Sonck wél een andere spits op het oog dan Kostadin Hazurov?

“Dat klopt. De nummer een op mijn lijstje speelt nu in Rusland, maar daar hing een transfersom aan vast en dat wil Maged Samy niet meer betalen. Hazurov stond ook op dat lijstje, en redelijk hoog. Ik ben zeer tevreden over hem. Qua mens en inzet op training is het een fantastische prof, die met veel goesting werkt. Op training schiet hij al elke bal binnen.”

6. Lierse mist alleen een middenvelder die rust aan de bal brengt, zegt Jesse De Preter.

“We hebben geprobeerd een ervaren middenvelder te halen, omdat de trainer ook een rustbrenger op het middenveld vroeg, hoewel hij verder tevreden is over ons middenveld. Met Rachid Bourabia hebben we een balvaste speler én iemand die scoort. Niet onbelangrijk, want ons middenveld miste vorig jaar scorend vermogen. Chris Janssens tipte me hem, ik ben die bij Bergen gaan volgen en was snel overtuigd. Zijn statistieken waren ook erg goed. Thomas Wils is een goeie balafpakker die nog wat rustiger moet worden in de opbouw. Benjamin Lambot, van nature een verdedigende middenvelder, moet nu noodgedwongen achterin spelen omdat er vier centrale verdedigers uit zijn. Cofie Bekoe is dan weer alles of niets. Je weet nooit wat hij gaat doen, hij weet dat zelf ook niet: daar kan je niet op bouwen. Hij is niet balvast, maar kan weleens vier spelers voorbijgaan. Yasser Hussein kan ook op tien spelen, is balvast, maar wil nog weleens het spel vertragen omdat hij te veel balcontacten heeft.”

7. U loopt enorm hoog op met Lambot. Waarom?

“Omdat hij een ongelofelijke winnaarsmentaliteit heeft. Vorig jaar misten we zulke types op ons middenveld, daar verloren we vaak de strijd. Maar ik merk dat mensen Lambot onderschatten omdat zijn motoriek niet elegant oogt. Op Cercle geeft hij zijn eerste pass helemaal verkeerd en hoor je meteen: oeioei! Maar de volgende tien passes zijn wel goed, en niet breed, maar strak in de voet. Zonder hem hadden we nu een paar punten minder gehad.”

8. Na het vertrek van Eiji Kawashima koos Lierse met Matz Sels voor een jonge keeper. Hebt u getwijfeld of dat goed zou uitpakken?

“Ja. De technische staf twijfelde, omdat Matz eind vorig seizoen op training een terugval kende, maar Maged en Jesse twijfelden geen seconde. ‘Probeer het, en als het na vijf matchen niet goed is, kunnen we nog altijd de keeper halen aan wie jij denkt’, zeiden ze. Maar Sels doet het fantastisch, met amper één foutje in zes wedstrijden.”

9. Zweert u net als CEO Jesse De Preter bij statistieken?

“Ik ben niet zo’n statistiekenman, ik zie wat ik zie. Wat zijn 20 goeie passes waard als je ze allemaal breed of achteruit speelt, zoals Gilberto vorig jaar deed, en er nooit een risicopass bij zit, naar voren toe? Hij pakte ook nooit een bal af. Statistieken kunnen wel een bepaalde visie ondersteunen of staven. Ik kijk naar het rendement van een speler, en ik zoek aanvullende kwaliteiten. Als Dolly Menga tegen Leuven Kenny Thompson zo vaak in de wind zet dat die een verkoudheid heeft, maar daar volgt geen goal, assist of goeie voorzet uit, is zijn rendement in die match in mijn ogen te laag.”

10. Zie je jouw hand in dit Lierse?

“Dat vind ik te ver gaan. Het is teamwerk. Ik heb nu een dienende rol, ik ben geen trainer meer. Ik moet voorwaarden creëren opdat de technische staf kan werken. Omdat de groep vorig jaar te groot was, kon de technische staf niet goed werken, dus moest die kleiner. Eenmaal wij, met de technische staf, bepaald hebben welke spelers nodig zijn, stappen we naar Jesse en Maged. Bij sommigen pushen we iets harder dan bij anderen om ze te halen. We maakten een analyse naar de verhouding prijs-kwaliteit, waarmee Jesse aan de slag ging en we vier miljoen minder uitgaven. Dat is ook mijn voetbalvisie. Ik kick niet op namen. Ik vraag me af wat een speler vandaag nog brengt en niet wat hij tien jaar geleden kon.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Ik kan met minder geld minstens evenveel of meer kwaliteit halen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content