71 competitiewedstrijden, 6 matchen in play-off 1, 1 testwedstrijd voor de titel. De meest memorabele tien wedstrijden uit 78 toppers in Brugge.

4 SEPTEMBER 1921 1-1

De eerste onderlinge wedstrijd in de toenmalige Ere-afdeling. FC Brugeois had het jaar ervoor zijn eerste landstitel gepakt, Anderlecht was via de eindronde voor het eerst in zijn geschiedenis naar de hoogste afdeling gepromoveerd.

4 SEPTEMBER 1938 1-3

De eerste uitoverwinning van paars-wit, met dank aan drie goals van balartiest Michel Van Vaerenbergh. Club eindigde dat seizoen als laatste en degradeerde voor de derde keer in zijn bestaan naar tweede klasse.

29 SEPTEMBER 1963 0-5

De zwaarste bezoekende zege in de geschiedenis van de topper, die op de Klokke na goals van Wilfried Puis (2) en Jean-Pierre Janssens aan de rust al was gespeeld. Na de pauze tekenden Pierre Hanon en Paul Van Himst voor de ultieme vernedering.

12 MAART 1972 0-2

Een maand ervoor had blauw-zwart in Waregem, na een ongeslagen reeks van 18 competitiewedstrijden, voor het eerst verloren. Robbie Rensenbrink (ex-Club) en Paul Van Himst schoten Anderlecht opnieuw in de titelstrijd. Op de laatste speeldag hadden beide clubs 45 punten: Anderlecht pakte met een gewonnen wedstrijd meer de titel.

12 NOVEMBER 1978 3-0

De allerlaatste Club-Anderlecht voor Ernst Happel, die acht dagen later na een langdurige ruzie met het Brugse bestuur ontslag nam. De legendarische Oostenrijkse trainer verloor op Brugse bodem geen enkele van zijn zes toppers. Voor een recordopkomst van 32.000 toeschouwers tekenden Jan Simoen, Jan Ceulemans en René Vandereycken voor de goals.

6 MEI 1986 2-2

Return van de dubbele testwedstrijd, nadat de twee clubs met 52 punten op gelijke hoogte waren geëindigd. Na de 1-1 in de heenwedstrijd (goals van Frankie Vercauteren en Luc Beyens) en de bekerwinst – drie dagen ervoor – leek Club via Jean-Pierre Papin en Willy Wellens ook op weg naar de titel. Na de rust loodsten René Vandereycken, die nog werd uitgesloten, en Stéphane Demol paars-wit naar de 19e landstitel.

29 JANUARI 1999 2-0

Opening van het vernieuwde Jan Breydelstadion, maar vooral een tumultueuze voetbalavond. Lorenzo Staelens, een paar maanden ervoor naar Anderlecht verkast, kreeg nog voor de rust een rode kaart. Tjörven De Brul scoorde twee keer, waarna Anderlechtfans door het lint gingen: 400 stoeltjes werden uitgebroken, sommige in brand gestoken en op het speelveld gegooid.

15 MEI 2005 2-2

Topper van de voorlaatste speeldag, waarin Club aan een punt genoeg had om zijn dertiende (en voorlopig laatste) titel te vieren. Nastja Ceh opende na twee minuten de score, Hannu Tihinen stelde gelijk en nog voor de rust duwde Ceh zijn tweede binnen. Paars-wit kwam via Nenad Jestrovic langszij en creëerde kans na kans, maar Tomislav Butina had een begenadigde dag.

18 APRIL 2010 1-2

Zesde speeldag van play-off 1, die in dat seizoen voor het eerst werd gespeeld, waarin Anderlecht in het hol van de leeuw zijn 30e titel veiligstelde. Jelle Van Damme opende op het halfuur de score, kort voor tijd tekende Matías Suárez voor de 0-2. Na de eerredder van Wesley Sonck barstte in het bezoekende vak een feestje los.

22 SEPTEMBER 2013 4-0

Ondanks een 17 op 21 werd Juan Carlos Garrido net voor de topper van de achtste speeldag ontslagen. Michel Preud’homme keek in de tribune toe hoe T2 Philippe Clement Club naar een verpletterende 4-0 leidde. Timmy Simons scoorde vanop de stip, Maxime Lestienne slalomde Club naar 2-0 en 3-0, Kehinde Fatai plaatste het orgelpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier