Juventus is weer een topteam.

Afgelopen donderdag was het precies 110 jaar geleden dat Juventus in Turijn werd geboren. Tot begin december loopt in die stad een tentoonstelling over de geschiedenis en de trofeeën van de club met de rijkst gevulde prijzenkast in Italië (27 titels, negen bekers, twee bekers voor landskampioenen, één beker voor bekerwinnaars en drie UEFA Cups). Intussen keert het huidige Juve, vroeger dan verwacht, terug in de top van de rangschikking.

Vorig jaar leed de Oude Dame in de Serie B door gemiste inkomsten een verlies van 100 miljoen euro. Daarmee belanden ze op een totaalverlies van 900.000 euro, tegenover 46 miljoen het jaar voordien. Op de voorbije transfermarkt investeerde Juventus fors : het betaalde 53 miljoen euro, terwijl het maar voor 9 miljoen verkocht. Momenteel speelt het team met een perfecte mix van nieuwelingen en oudgedienden. Een flop bij de nieuwkomers was totnogtoe de Portugese spelmaker Tiago Mendes. Liefst 14 miljoen betaalde Juventus voor hem aan Lyon, maar nog maar vijf keer kwam de middenvelder aan de aftrap. Toen hij twee weken geleden zijn ongenoegen uitte over te weinig speelkansen, wees trainer Claudio Ranieri hem streng terecht : niet zijn situatie, maar het belang van het team primeert vanaf nu bij Juventus.

Een schot in de roos was de aankoop van international Vincenzo Iaquinta, die voor 11 miljoen euro werd overgenomen van Udinese. Een nog betere zet was de moeizame contractverlenging van topschutter David Trezeguet. Met zijn prestaties brengt de dertigjarige Franse spits Juventus een stap dichter bij de Champions League, een competitie die hij zo mist. Vorige week scoorde Trezeguet tegen Empoli nog drie keer, waardoor hij zijn doelpuntentotaal voor Juve op 150 brengt. Tegelijk is hij topschutter in de Serie A met een gemiddelde van één goal per wedstrijd. De lof van trainer Ranieri is niet min : “Elke trainer droomt van een aanvaller zoals David, een prof die werkt en zichzelf in vraag stelt. Elke dag opnieuw, ongeacht het palmares dat hij al verzamelde.” Als Juve volgend jaar weer Champions League speelt, zal dat dankzij de prestaties van Trezeguet, Iaquinta en de oudgedienden Gianluigi Buffon, Pavel Nedved en aanvoerder Alessandro Del Piero zijn.

Nicola Legrottaglie (31) tekende een nieuw contract bij Juventus tot 2010. Zijn huidig contract liep volgende zomer af. Afgelopen zomer leek de verdediger nog overbodig, maar de afgelopen weken presteerde hij sterk.

Reggina is, na Livorno, de tweede eersteklasser die dit seizoen van trainer wisselt. Vorige week werd Massimo Ficcadenti samen met zijn technische staf bedankt. Reggina had als enige eersteklasser nog niet gewonnen. Het verkocht in het tussenseizoen zijn betere spelers (spits Rolando Bianchi ging voor 15 miljoen euro naar Manchester City, Giandomenico Mesto voor 5 miljoen naar Udinese, Pasquale Foggia werd bij Cagliari international) en verving ze door onbekende jongeren. Ook trainer Walter Mazzarri,die een half mirakel realiseerde door de ploeg die met min 11 aan de competitie begon, moeiteloos in eerste te houden, vertrok, naar Sampdoria. Renzo Ulivieri (66) moet de ploeg in de hoogste klasse houden.

Gianpiero Gasperini tekende bij Genoa een nieuw contract tot 2012. Hij bracht als trainer de club na twaalf jaar weer naar de Serie A.

Vikash Dhorasoo (34) is speler-af bij Livorno. De Franse oud-international, die na een conflict en ontslag PSG ruilde voor Livorno, pikte het niet dat hij vorige week met de beloften moest spelen tegen Piacenza in plaats van met het eerste elftal tegen Parma aan te treden. Livorno ontbond daarop het contract van de middenvelder.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier