TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Laquait presteerde naar behoren en redde meermaals de meubelen. Was de leider van de Carolo’s en een voorbeeld voor de rest van het team. Hij verdient beter dan Charleroi, waar hij in de vergetelheid dreigt te belanden.

VERDEDIGING

Op zijn 35e was rechtsback Defays, na zijn vele blessures vorig seizoen, onverzettelijk. Het centrale duo Kéré-Joneleit hield aardig stand. Het uitvallen van Moia gaf kopzorgen. De rechtsvoetige Chakouri werd gelegenheidslinksachter. Verdedigende middenvelder Miceli bracht op die positie evenmin soelaas.

MIDDENVELD

Opnieuw de sterkste linie van Charleroi, zelfs na het vertrek van Smolders. Oulmers maakte zijn wederoptreden en de transfer van seizoensrevelatie Guédioura bleek een voltreffer. Grégoire was beslissend in de laatste fase van de competitie en bracht stabiliteit op het middenveld. Chabaud viel tegen.

AANVAL

Voorin werd Akpala bijzonder hard gemist. Théréau, de spits die amper scoort, beleefde net als Orlando een moeilijk seizoen. Habibou was de verrassing, maar miste regelmaat in zijn prestaties. Mboyo Pelé en Mujangi Bia, oorspronkelijk een middenvelder, bleken nuttige alternatieven.

TOP: Bertrand Laquait

Haalde het hele seizoen een zeer hoog niveau, maar speelt verrassend genoeg nog steeds in Charleroi. Met zijn leiderscapaciteiten bracht hij eenheid in de vaak rommelige kleedkamer van de Zebra’s.

FLOP: Cyril Théréau

Alvast geen gebrek aan inzet, maar het werd een teleurstellend seizoen voor de onfortuinlijke aanvaller. Verkwanselde kans na kans, waardoor hij voetbalde zonder het minste vertrouwen.

StatistiEKEN

17e speeldag

John Collins volgt Thierry Siquet op als coach van Charleroi, het begin van een moeizame reeks. De 1-0-nederlaag in Genk was er voor Siquet te veel aan.

27e speeldag

Charleroi verslaat Standard in de Waalse clash met 1-0. Collins beleeft zijn beste periode met vijf wedstrijden zonder nederlaag.

33e speeldag

Charleroi ontloopt de barrages en klopt thuis RC Genk (3-0). Het behoud is verzekerd, maar Collins deed nauwelijks beter dan zijn voorganger.

ACHTERAF: Fabien Camus

Kan Charleroi tevreden zijn over het seizoen?

Fabien Camus: “Neen, zeker niet. We hebben ons pas op de voorlaatste speeldag gered terwijl we een plaats in de linkerkolom vooropstelden. Die ambitie was achteraf gezien te hoog gegrepen als je kijkt naar het potentieel van Charleroi.”

Was de kern minder gestoffeerd dan vorig seizoen?

“Neen. We hadden een sterke kern, maar bevestigen is altijd moeilijker.”

De mentaliteit van de spelers werd vaak in vraag gesteld.

“Heel wat spelers komen naar Charleroi met de gedachte dat Mogi Bayat goed over hun belangen zal waken. Ze denken dat hij met een mooie transfer van hen miljonairs gaat maken. Maar eens op het veld vergeten ze te voetballen.”

Enkele spelers begonnen na twee goede wedstrijden al te zweven.

“Als je jong bent, wil je soms te snel van je laten horen en dat loopt dan dikwijls verkeerd af. Aan kwaliteit was er dit seizoen geen gebrek, maar we konden misschien wel een betere mentaliteit gebruiken. Maar je kan geen buitengewone prestaties verwachten zonder de nodige middelen.”

Houd je iets positiefs over aan dit seizoen?

“Neen. Buiten wat individuele uitschieters valt er op het collectieve vlak weinig goeds te vertellen.”

Moest er van trainer veranderd worden?

“Dat weet ik niet. Thierry Siquet leverde goed werk en John Collins bracht een andere mentaliteit in de groep. Ik werkte met beide trainers graag.”

trainer: John Collins

De Schot wou in Charleroi champagnevoetbal introduceren. Hij werd al snel met de werkelijkheid om de oren geslagen. Collins beschikte niet over de kern en de middelen om swingend voetbal op de mat te brengen. Het werd dan maar werkvoetbal. Hij bracht een nieuwe structuur in het elftal, gebaseerd op de hardwerkende centrale tandem Oulmers-Guédioura. Het duurde even, maar Charleroi voetbalde toch de nodige punten bijeen. Collins haalde nauwelijks betere resultaten dan Thierry Siquet. Om het werk van de Schot echt te beoordelen, zou hij langer bij Charleroi moeten kunnen blijven.

TENDENSEN:

Toeschouwers (slecht)

Gemiddeld 9065 supporters in het Stade du Pays. De match tegen Standard lokte extra toeschouwersaantallen naar het stadion.

Entourage (slecht)

Het bestuur liet van zich horen, met Mogi Bayat in een hoofdrol. De Iraniër kreeg het aan de stok met een journalist en haalde uit naar de eigen supporters.

Spektakel (slecht)

Onder Siquet ontbrak het Charleroi aan offensieve impulsen, maar er zat wel een stevige structuur in het elftal. Collins wou daar verandering in brengen. Zonder succes.

Financiën (goed)

Het zuinige beleid wierp zijn vruchten af. De voorzitter mijdt zware contracten, zelfs de trainer moest het met minder doen. Dit seizoen draaide de club op een budget van 9 miljoen euro.

Transfers (gemiddeld)

De zomertransfers stelden teleur, maar dat werd goedgemaakt tijdens de winterstop. Guédioura met zijn strijdlust, de technisch onderlegde Grégoire en de sobere Joneleit bleken goede versterkingen.

door Stéphane Vande Velde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier