TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Copa zorgde voor zekerheid en puntengewin. Tijdens zijn verblijf op de Afrika Cup en zijn blessure nadien werd de Ivoriaan vervangen door Lazic. Sterk op de lijn, maar te weinig communicatief en niet zo dominant aanwezig in de zestien meter.

Middenveld

Pavlovic is ideaal voor de recuperatie, maar te onzuiver in de opbouw. Tiko vervulde een anonieme rol en kon zijn goede voorbereiding niet bevestigen. Overmeire rendeert centraal beter dan op de flank. Carevic toonde bij flitsen zijn gave traptechniek, Mbayo blijft in beweging heel gevaarlijk en vinnig.

Verdediging

Panandetiguiri wisselde goede en slechte momenten af. Dupré haalde een bevredigend niveau, maar had inlooptijd nodig. Doll en Chaves bleken een goede sleutel op de deur.

El Mouataz is hard en snel, maar offensief te weinig dreigend.

Aanval

Jancevski viel door de mand, Tambwe kon na een sterke periode zijn vormpeil niet aanhouden. Golan werd als duurste aankoop uit de clubgeschiedenis met veel poeha binnengehaald als een betere versie van Jovanovic, maar kon die status nooit rechtvaardigen.

TOP: João Carlos Pinto Chaves

Sierlijke Braziliaanse verdediger aan de zijde van de duelkrachtige Olivier Doll. Bewees klaar te zijn voor de top of het buitenland, want in de duels tegen de betere Belgische teams ontgoochelde hij nooit. Enige probleem: de hoge vraagprijs van drie miljoen euro.

flOP: Mohamed Armoumen

De Waaslanders betaalden 150.000 euro voor deze Marokkaanse aanvaller, die in eigen land als meervoudig international met heel wat respect wordt behandeld. Maar de grote targetman kan in België amper scoren, oogt versleten en loom. Ook veelvuldig geblesseerd.

StatistiEKEN

19de speeldag:

Via een sterke verdedigende organisatie raakt Anderlecht op Daknam niet verder dan een scoreloos gelijkspel.

26ste speeldag:

Na drie duels zonder goal kan Lokeren OV nog eens scoren. Het wordt een belangrijke 1-0-zege tegen FCV Dender, de eerste winst sinds 20 oktober 2007.

30ste speeldag:

Kampioen Standard blijft in Lokeren in een tempoloos duel steken op 0-0. Vooral Doll houdt de thuisploeg meermaals recht.

ACHTERAF : Olivier Doll

De titel van het hoogste aantal gelijke spelen ging net als vorig seizoen naar Lokeren OV. Wat betekent dat?

Olivier Doll: “Dat we over een goede verdedigende organisatie beschikten. Maar dat onze wil om te winnen en de drie punten te pakken vaak niet volstond, omdat we niet voldoende konden scoren. Dit is geen verwijt aan de aanvallers, maar een vaststelling dat we ook bij stilstaande fasen als ploeg niet dreigend genoeg waren.”

Jullie ontsnapten vorig seizoen ternauwernood aan de degradatie, nu kwamen jullie nooit echt in de problemen. Een opluchting?

“Eigenlijk wel, omdat ik op voorhand wist dat we rekening moesten houden met een overgangsjaar. Ons zo snel mogelijk redden, was dus de meest logische optie. Het stemt me alleszins tevreden dat de groep nu beter aan mekaar hing. Iedereen trok aan hetzelfde zeel, de algemene stemming en visie waren veel positiever. We haalden onze collectieve doelstelling, individualisme werd niet langer toegestaan. Georges Leekens bracht opnieuw orde en legde een basis voor de directe toekomst.”

Dat zal dan zonder sterkhouder João Carlos Pinto Chaves moeten gebeuren?

“Je moet hem die transfer gunnen, want hij was dit seizoen echt outstanding. Naast een vervanger voor hem moeten we ook op zoek gaan naar iemand met de intelligentie en de techniek van een spelmaker als Runar Kristinsson. Iemand die als doorgeefluik het spel kan vertragen of versnellen, voor balvastheid zorgt en de spitsen aanspeelt. Want nu waren we vaak iets te impulsief aan de bal.”

TRAINER : Georges Leekens

Een oude vos moet je geen streken meer leren. Dat weet Georges Leekens maar al te goed. Kwam bij Lokeren OV op een puinhoop terecht, want er bestond geen goed uitgebouwd scoutingapparaat – sportief directeur Willy Verhoost regelt de meeste zaakjes – en hij kreeg een kwalitatief zwakke spelersgroep in handen. Probeerde, zoals hij altijd doet, eerst uit te gaan van een stevige verdedigende organisatie, wat lukte met de ervaring van Copa, Doll en Chaves. In aanvallend opzicht ergerde Leekens zich aan de onbeholpenheid van Jancevski, die als targetman was gehaald. Een afwerker werd node gemist, de efficiëntie voorin was bij momenten dramatisch. Vandaar ook het hoge aantal gelijke spelen. Leekens hoopt volgend seizoen verder te kunnen bouwen aan de ploeg.

Tendensen

Toeschouwers (Gemiddeld)

Consolidatie van het gemiddelde aantal toeschouwers, dankzij de uitschieters tegen Standard en YR KV Mechelen, met 6000. Op drie jaar wil de club, via een ambitieus project, naar 9000. De abonnementen daalden met vijftien procent, naar 2500.

Entourage (Goed)

Leekens streeft naar een verdere professionalisering van de omkadering. Hij hoopt een teammanager te kunnen aanstellen, nadat hij eerder al de scouting bevolkte en iemand aanstelde voor de videoanalyses.

Spektakel (Slecht)

Door het resultaatvoetbal en de geringe aanvallende stootkracht waren het vaak slaapverwekkende vertoningen op Daknam.

Financiën (Gemiddeld)

Het exploitatietekort valt mee. Het budget van 5,7 miljoen euro wil men nog opdrijven. Er komen nieuwe tribunes achter beide doelen en de helft van het stadion wordt gerenoveerd.

Transfers (Gemiddeld)

Dupré en Carevic overtuigden, Tiko en Muharemovic kunnen net als het duo GolanPavlovic beter en constanter, Maazou is jong en heeft nog tijd nodig, Leandro deed ervaring op bij de invallers. Gebuisd: Jancevski, Yali Yali, Salombo en Sakho.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier