TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Het publiek steigerde bij Proto’s komst. Uiteindelijk werd hij tweede in ‘Rat van het Jaar’, een referendum onder fans. Lijkt op het speltechnische vlak klaar voor de Belgische top. Enkel achter zijn mentale sterkte blijft een vraagteken staan.

VERDEDIGING

De broers Monteyne vulden hun basistaak, verdedigen, keurig in. Aanvallende extra’s brachten ze weinig. Vooral Pieterjan had het op dat vlak opnieuw moeilijk. Dheedene kan op zijn 37e een ontsporende trein niet weer op de rails trekken.

MIDDENVELD

De Decker verving de geblesseerde Wamfor. Keurig, zonder meer. Goor oversteeg op zijn 36e de verwachtingen, zorgde voor creativiteit op links. Leko etaleerde zijn vista en strooide weleens mooie passes rond. Haroun vrat kilometers en groeide.

AANVAL

Vandenbergh kon zijn stempel niet echt drukken. Malki haalde zijn niveau van vorig seizoen niet, was eerst moe na interlandverplichtingen en sukkelde daarna met blessures. Dosunmu had meer flut-dagen dan begenadigde momenten. Kpaka speelde weinig.

TOP: Faris Haroun

Was de enige middenvelder die gans het (turbulente) seizoen een vaste waarde was. Zoog de schijnwerpers niet, maar lijmde in stilte de voorste linies aan elkaar. Hij heeft de longen van een jachtluipaard en scoort regelmatig eens.

FLOP: Khalilou Fadiga

Hoewel hij al rond Nieuwjaar vertrok, blijft Fadiga dé flop. Vooral hij zou Gustavo Colman en Hernán Losada doen vergeten, hoopte de club. Die hoop bleek een van de wortels van het problematische seizoen.

StatistiEKEN

11e speeldag

1-3-verlies tegen Standard, 8 op 33, 16e plaats. RC Mechelen schakelt de Ratten een paar dagen later uit in de beker: 1-4. Trainer Harm van Veldhoven stapt op.

12e speeldag

Aimé Anthuenis volgt hem op en begint met een 2-2 tegen Zulte Waregem.

26e speeldag

Met een 2-0-zege tegen Bergen eindigt een reeks van tien matchen zonder nederlaag.

30e speeldag

1-0-verlies bij Lokeren, en dus: 0 op 12. De eindronde dreigt alsnog. Maar dankzij een 2-0-thuiszege tegen Club Brugge de week nadien kunnen de zorgen toch de kast in.

ACHTERAF: Kurt Van Dooren

Hoe zal jij je dit seizoen van Germinal Beerschot herinneren?

Kurt Van Dooren: “Als een moeilijk seizoen. We werden direct uitgeschakeld in de Intertoto Cup ( tegen Neftchi Bakoe, nvdr), misten onze start en holden in de eerste ronde achter de feiten aan. Na Nieuwjaar zetten we een schitterende reeks neer dankzij de nodige versterkingen. Daarna ging het opnieuw moeizaam door een hoge blessurelast, maar uiteindelijk kropen we toch weer recht.

“Het was een zwaar en lang seizoen. In de heenronde moesten we verscheidene tegenslagen verwerken: resultaten, de nederlaag in de bekermatch tegen RC Mechelen, het ontslag van de trainer … Iedereen was blij toen het winterstop was. In de terugronde kostten de goede prestaties ook veel krachten.”

De leegte die Gustavo Colman en Hernán Losada achterlieten, was duizelingwekkend.

“Afgelopen zomer kwamen er goede jongens bij, stuk voor stuk prima voetballers. Jammer genoeg was de chemie op het veld er niet …

Fadiga is een schitterende speler én een supergast naast het veld. Maar het klikte gewoon niet op de mat. Dan krijg je eilandjes en wordt het moeilijk.”

Vond je de trainerswissel nodig?

“Volgens mij konden we met de vorige ook uit het dal raken. Maar soms moeten zulke beslissingen genomen worden.”

Was dit een verloren seizoen?

“Uit elk seizoen kan je leren, als individu en als club. Elk moet zijn eigen lessen trekken. De mijne hou ik voor mezelf.”

trainer: Aimé Anthuenis

Zei even vóór hij trainer werd van Germinal Beerschot, dat in die periode in nood verkeerde: “Elke week vechten tegen de degradatie, daar pas ik voor.” Ontkende dat hij zich had aangeboden, volgens goede bronnen gebeurde dat wel. Dat hij in 2008 het Kiel moest verlaten als technisch directeur, maakte zijn job nu extra moeilijk en eenzaam. Maar hij bleek er geknipt voor, genoot en deed het zo goed dat de club, die naar Ernie Brandts lonkte, haast niet anders kon dan een contractverlenging aankondigen. Ze deed dat. Het oogde niet van harte. Vorige week rees twijfel over zijn aanblijven, dat in maart enkel mondeling overeengekomen was. De club leek te willen terugkrabbelen.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Gemiddeld 10.023 volgden de thuismatchen, tegenover 9650 vorig seizoen. Het aantal abonnementen steeg van 6731 naar 7299.

Entourage (gemiddeld)

Herman Kesters kroop op de voorzittersstoel van Jos Verhaegen. Filip Cambré was dit seizoen teammanager.

Spektakel (slecht)

Hét animomoment was het kopbaldoelpunt van Proto tegen AA Gent. Ook de 4-1-zege tegen RC Genk net na de winterstop was er een om duimen en vingers van af te likken, met dank aan Goor en Cruz.

Financiën (goed)

Het budget met de bedrijfsopbrengsten steeg van 9,5 naar 10,5 miljoen euro. Het budget dat ook rekening houdt met de financiële en uitzonderlijke opbrengsten steeg van 10,5 naar 12 miljoen euro.

Transfers (gemiddeld)

Haroun was een voltreffer. Fadiga, en Ferrara bleken missers. Kpaka, Munyaneza, Svetlicic, Peeters en Vandenbergh speelden weinig, maar kwamen van pas om de blessurelast op te vangen. De winterversterkingen toonden hun nut: Goor, Leko, Mitreski en De Decker.

door Kristof De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier