TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Adamovic was bijlange niet het betrouwbare sluitstuk waar KV na vorig seizoen nood aan had. Hij verdween naar de bank en zag zijn vervanger Kempeneer ook in de fout gaan. Pas na de winterpauze kwam er met Renard rust tussen de palen. Middenveld

Met Persoons stond er klasse. Geudens greep zijn kans doordat Mellemans een rij achteruit moest. De creatieve Dunkovic was dikwijls het slachtoffer van de nood aan defensieve zekerheid. Imschoot kreeg vaak een offensieve rol, maar werd even vaak het eerst gewisseld.

Verdediging

Chen, Mbemba, Vanbelle, Crabeels: allemaal verdedigers die al vroeg voor maanden out waren. Van Hoevelen trok zijn streng op rechts, Asare op links en Mellemans centraal, maar vaak was het schuiven ( Van Goethem depanneerde vaak en goed). Ivens was outstanding. Aanval

Nong openbaarde zich als een beweeglijke en scorende Tchité-lookalike. Voor Vleminckx verliep de aanpassing aan de eerste klasse moeilijker, maar hij stond er helemaal na de winterstop. Kielo Lezi en Charai (deels door blessure) vormden geen concurrentie. Bajevski flopte.

top – Björn Vleminckx

Leek in de heenronde te bevestigen dat hij net iets tekortschiet voor de eerste klasse, maar ontplofte na de winterstop. Stond op één doelpuntje en voegde er daar nog liefst acht aan toe. Een mooie beloning voor iemand wiens inzet en engagement een voorbeeld zijn voor menig profvoetballer.

flop – Patrice Noukeu

Werd halverwege het kampioenschap ingehaald om rust, gestalte en combinerend vermogen in het elftal te brengen, maar kwam, onder andere door een blessure, niet verder dan enkele weinig bevredigende invalbeurten. Stond één keer in de basis en werd toen in de rust vervangen.

StatistiEKEN

1ste speeldag: tegen titelverdediger Anderlecht ziet KV in blessuretijd het eerste punt alsnog verloren gaan (0-1).

12de speeldag: na elf speeldagen zonder overwinning boekt KV zijn eerste zege, thuis tegen Brussels (4-0).

17de speeldag: KV klopt STVV (0-1) en gaat de winterstop in met een kloofje van vier punten op de dichtste degradatieplaats.

25ste speeldag: tegen Dender (0-3) zet KV een reeks van drie opeenvolgende zeges neer en wordt negende, zijn hoogste notering.

ACHTERAF : Koen Persoons

Hoe zou je het seizoen samenvatten?

Koen Persoons: “Als geslaagd. Het doel was 40 punten en twee speeldagen voor het einde was dat bereikt. Het begin was moeilijk, het was wachten tot de twaalfde speeldag op onze eerste overwinning. We speelden goed, hadden meer punten verdiend, maar misten maturiteit: tegen Anderlecht verliezen we in de 93ste minuut, tegen Charleroi hetzelfde. Het niveau hadden we, de kleine kneepjes van het vak nog niet.”

Halverwege zag het er zorgelijk uit, met een vijftiende plaats. Wat is er veranderd na de winterstop?

Olivier Renard is erbij gekomen, vergeet dat niet. Met zijn ervaring heeft hij rust afgestraald op de verdediging. We speelden niet meer zomaar met open vizier. In plaats van blind aan te vallen, dachten we wat vaker: een punt is genoeg.”

Was er een keerpunt, een moment waarop je wist: nu komt het goed?

“Toen we met 0-3 gingen winnen bij Dender. Voordien werd al gezegd dat we gered waren, maar dat was het moment dat je aan alles en iedereen voelde dat we erin gingen blijven. Hét grote keerpunt was nog tijdens de heenronde: de 0-4-nederlaag thuis tegen Cercle. De dag nadien hebben we met de hele groep samen gezeten en is er gepraat. Daar is het besef gegroeid dat we iets anders moesten doen. Vervolgens speelden we 2-2 gelijk op Standard en wonnen we van Brussels. De trein was vertrokken.”

Wat is jullie grootste kracht geweest?

“Ons enthousiasme. Willen tonen wat we kunnen. Laten zien dat we eerste klasse waard zijn. En dat als team, niet als elf individuen.”

TRAINER :Peter Maes

Peter Maes zat zijn spelers als geen ander kort op de huid. Zijn uitgangspunt was dat hij met een onervaren groep aan een groot avontuur in de eerste klasse begon. Precies wegens dat gebrek aan maturiteit mocht hij die niet loslaten, vond hij. Door zijn hartstochtelijke coaching langs de lijn en de intensiteit die hij nastreefde in de training hoopte hij zijn spelers naar een hoger niveau te tillen. Gaandeweg bleek die aanpak te lonen. Liep de ploeg voor de winter nog op de toppen van zijn tenen om minimaal resultaat te boeken, erna koppelden ze efficiëntie aan kwaliteit, en dat zonder aan engagement in te boeten. De evenwichtsoefening voor Maes zelf is om, als veeleisende coach, ook te leren benadrukken wat goed is.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Gemiddeld 11.338, waarvan 7066 abonnees. Zes keer een uitverkocht stadion (14.000): tegen Anderlecht, Standard, Club Brugge, Germinal Beerschot, AA Gent en RC Genk

Entourage (goed)

Assistent-trainer Yves Cloots combineert zijn functie sinds september met die van administratief directeur. Nu de stad de locatie voor een nieuw stadion (te bespelen samen met RC Mechelen) vastlegde, hoopt KV tegen 2012 te kunnen verhuizen.

Spektakel (gemiddeld)

Niet altijd hoogstaand, wel veel strijd en steeds nek-aan-nek tegen de topploegen.

Financiën (goed)

Het budget (4,75 miljoen euro) werd perfect gehaald. Voor het vijfde jaar op rij was er zelfs een klein overschot. Door een lichte stijging van de abonnementsprijzen en uitbreiding van de commerciële activiteiten wordt groei op het budget verwacht. Spoedig zal ook duidelijk worden hoeveel KV zal moeten investeren in het nieuwe stadion. Gehoopt wordt nog om de gronden van het huidige stadion te verwerven.

Transfers (gemiddeld)

Adamovic, Bajevski en Noukeu vielen door de mand, maar Persoons, Nong en Renard waren absoluut versterkingen.

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier