TYPE-ELFTAL : 3-4-3

Doel

Iedereen ging ervan uit dat Verbauwhede zou spelen, maar Mollez pakte punten en haalde een hoog niveau. Ook doublure Van Hout toonde zijn potentieel in de slotfase, vooral op RC Genk ontpopte hij zich tot mirakelman. VERDEDIGING

Door de langdurige blessure van Demets werd Belhocine vanuit het middenveld overgeheveld, om te sturen en te coachen centraal. Verbrugghe en De Ly hadden weinig concurrentie. MIDDENVELD

Kouyaté toonde zijn potentieel: fysiek sterk, technisch goed. Alleen de concentratie en de inspeelpass konden beter. Naast hem ontbrak het de lichtvoetige Calvo aan regelmaat. Oussalah startte sterk, maar viel terug. Fontenette hield het spel goed breed en verdedigde mee bij balverlies, maar dreigde te weinig offensief.

AANVAL

Coulibaly verraste lange tijd aangenaam. Kums zorgde voor een toegevoegde waarde. Alleen in het seizoensslot verliep alles wat stroever. Bakx sukkelde veelvuldig met letsels. William, gehaald als centrumaanvaller, stond bij zijn komst te zwaar. Op het einde van het seizoen kwam de Braziliaan wat in beeld.

TOP : Karim Belhocine

Middenvelder met groot loopvermogen en organisatietalent, die ook centraal in de verdediging zijn toegevoegde waarde als leider bewees. Stille kracht, onderschatte voetballer.

FLOP : Jo Vermast

Linkerflankspeler die vorig seizoen bij MVV nog goed was voor zes doelpunten. Kon zich niet doorzetten, omdat hij het niet te nauw nam met de bestaande discipline. Belandde op een zijspoor.

StatistiEKEN

11e speeldag

KV Kortrijk wint met 3-1 van RC Genk. Coulibaly en Kums ontpoppen zich tot absolute uitblinkers.

26e speeldag

Moeskroen boekt zijn eerste winst (1-0) van 2009, nadat KV Kortrijk voor rust vergat te profiteren. Duur puntenverlies.

28e speeldag

Door een fout van de assistent-scheidsrechter (bal over de lijn) verliest KV Kortrijk twee kostbare punten bij YR KV Mechelen (1-1). Alweer een voorbeeld van een scheidsrechterlijke beslissing in het nadeel van de West-Vlamingen.

ACHTERAF: Brecht Verbrugghe

Was jullie terugval tijdens de terugronde, na een heel behoorlijke eerste zes maanden, alleen maar te wijten aan een mentaliteitsprobleem?

Brecht Verbrugghe: “Nee, het was eerder een samenloop van omstandigheden. We kregen gewoon veel te weinig punten in vergelijking met het vaak goede spel en het leuke voetbal dat we brachten. De scheidsrechters floten ook niet altijd in ons voordeel, hé. ( lacht) Een te beperkte kern misschien. Tot de bekerwedstrijd tegen KV Mechelen verliep alles naar wens. Maar dan begon de tegenslag. ( zucht)”

Het pure resultaatvoetbal brengen, dat lukte nog niet?

“Inderdaad. Elke wedstrijd dwongen we voldoende kansen af om een duel volledig onder controle te hebben. Maar dan slikten we te gemakkelijk tegendoelpunten, ook veelal in de laatste minuten. Mentaal waren dat telkens zware dreunen die we moesten incasseren. We verloren daardoor veel kostbare punten.”

Een gemis aan ervaring op eersteklasseniveau?

“Dat kan wel, maar het ontbrak ons soms aan de durf die we op training wel toonden.”

In iedere linie werd gezocht naar een leider, die nooit werd gevonden?

“Het uitvallen van Demets, dé voortrekker, was een groot probleem. De ontwikkeling van Coulibaly was wat onverhoopt. Zijn goals in de eerste ronde zorgden voor een pak punten. Maar zodra hij niet meer scoorde, was er geen enkele speler die zijn doelpuntenproductie overnam. Vorig seizoen hadden we nog Nfor. Die kon alles: snel, opportunistisch, veel werkkracht. ( grijnst) Een constante kwelduivel voor elke verdediging.”

trainer: Hein Vanhaezebrouck

Voetbaldier, die er niet voor terugschrikt om bij analyses ongezouten zijn mening te geven. Ergerde zich vaak (terecht) aan de scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van zijn ploeg. Veel tegenstanders wisten zich tijdens de heenronde geen raad met zijn gedurfde 3-4-3-veldbezetting. De perfecte motivator, die altijd zijn eigen visie (offensief voetbal via de flanken, veel beweging, het veld zo breed mogelijk houden) heel bewust trouw bleef. Stond vrij dicht bij zijn spelersgroep, maar nam op het juiste moment afstand. Deed bepaalde (beperkte) spelers boven zichzelf uitstijgen.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Het aantal abonnees steeg van 800 naar 2600, het gemiddelde aantal toeschouwers van 1500 naar 5500.

Entourage (slecht)

Hein Vanhaezebrouck, de architect van het succes de laatste drie seizoenen, vertrekt naar RC Genk. Assistent-trainer Yves Vanderhaeghe en doelmannentrainer Gianni Devos hebben nog een contract tot 2010.

Spektakel (goed)

Tijdens de heenronde werden de supporters verwend, omdat er altijd wel iets te beleven viel. Maar naarmate de competitie vorderde, bleek het moeilijk om dat attractieve spel te behouden.

Financiën (goed)

Er is geen exploitatietekort. Het budget bedroeg 3 miljoen euro.

Transfers (gemiddeld)

Geslaagd: Kouyaté en Belhocine. Twijfelgevallen, door een gebrek aan competitieritme: De Beule en Bétrémieux. Te weinig constant: Oussalah, William en Lahaye. Nog progressiemarge: Ibou. Tegenvallers: Bartholome, Vermast en Boutabout.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier