TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Sierens toonde, eens volledig fit na een enkelblessure, meermaals zijn waarde. Hij bleef vier opeenvolgende duels zonder tegengoal en werd met enkele miraculeuze ingrepen een puntenpakker. Biebauw was als doublure iets te onregelmatig en trekt naar YR KV Mechelen. Verdediging

De technisch begaafde Van Loo betaalde wat leergeld, maar toonde zich een waardige vervanger van Monteyne. Centraal stond er nooit een vast duo. El Araichi haalde nooit zijn regelmaat van vorig seizoen. Middenveld

Na het vertrek van Vanderbiest toonde Hermach zich een completere versie, door zijn techniek en loopvermogen. Vanderhaeghe moest fysiek afhaken. Oliseh is heel wispelturig in zijn optredens. De Vleeschauwer en Tanghe bleken net als Thompson belangrijk met hun goals en assists.

Aanval

Akgül is een killer pur sang, maar te blessuregevoelig. De Turkse Belg heeft ook moeite met discipline. Dissa kende een fantastische heenronde, maar kon die vorm niet terugvinden na de Afrika Cup. Kpaka werkte veel in dienst van de ploeg, Kalulika viel door de mand.

TOP Kenny Thompson

De linkerflankspeler verloor dit seizoen een pak van zijn impulsiviteit, werd slimmer als voetballer en gaat stukken beter om met zijn enthousiasme. Maakte niet alleen op STVV een belangrijk doelpunt, maar zorgde met zijn goede timing en stevige kopspel altijd voor dreiging bij stilstaande fasen én treffers.

flOP Dieudonné Kalulika

Het was een ferme gok om deze pocketaanvaller weg te halen bij STVV, waar hij op een zijspoor was beland. Normaal gezien moest hij met zijn snelheid op de flank voor een meerwaarde zorgen, maar het bleef bij goede intenties. Het uitstekende niveau van bij Heusden-Zolder haalde Kalulika nooit.

StatistiEKEN

10de speeldag

SV Roeselare krijgt een 6-0-pandoering bij Westerlo, speelt bij afwezigheid van Tanghe ongeïnspireerd en zonder organisatie.

22ste speeldag

Broodnodige 2-0-zege in de degradatietopper tegen FC Brussels, dat erg defensief voor de dag komt en een dubbele verdedigingsgordel installeert. Tanghe en Thompson zorgen met hun treffers voor een opgelucht gevoel.

28ste speeldag

De match van de waarheid tegen STVV. Thompson, alweer hij, is er als de kippen bij om een foutje van doelman Mignolet af te straffen.

ACHTERAF : Stefaan Tanghe

Mogen we de redding bestempelen als een half mirakel?

Stefaan Tanghe: “Eigenlijk wel. Zeker als je alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden op een rijtje zet: mislukte samenwerkingsverbanden en noodtransfers, blessures, het vertrek van Hans Galjé en nog wat ongelukkige zaken.”

Pleit dat dan voor jullie onverzettelijke mentaliteit?

“Ik denk het wel. Want bij andere ploegen, zoals Bergen, zat er meer voetballende kwaliteit. Hun sportieve mogelijkheden waren groter. Het blijft ongelofelijk dat zij tot de komst van Cartier zo lang aanmodderden.”

Bij enkele jongens lokte het conflictmodel van Dirk Geeraerd reactie uit?

“Er waren niet alleen strubbelingen met Yves Vanderhaeghe en Koen De Vleeschauwer, maar ook met Izzet Akgül en Adil Hermach. Voor de trainer is dat de dag erna vergeten, blijkbaar bleef er bij die jongens toch iets hangen.”

In de terugronde konden jullie niet langer rekenen op de efficiëntie en het opportunisme van Mama Dissa?

“Zijn deelname aan de Afrika Cup liet sporen na. Zoiets kruipt duidelijk in de kleren, waardoor zijn terugronde een stuk minder verliep. Zijn zware terugval was jammer, want anders had hij wel eens topschutter kunnen worden. Gelukkig hervond hij de laatste weken zijn goede vorm.”

De komst van Wim De Coninck is een goede zet?

“Absoluut. Op korte termijn zette hij orde op zaken. In zijn functie is het belangrijk om te kunnen terugvallen op iemand met de juiste achtergrond en de goede contacten.”

TRAINER : Dirk Geeraerd

Voltrok een waar huzarenstukje door met een kwalitatief beperkte spelerskern het behoud veilig te stellen. Kon na een rampzalig verlopen voorbereiding, met een batterij aan testspelers en de flop van de samenwerkingsverbanden met Sporting Clube de Portugal en Standard, zijn vechtersmentaliteit én tactisch vernuft overbrengen op de spelersgroep. Ging soms iets te fanatiek tekeer, wat leidde tot conflicten met Akgül, Hermach en de routiniers Vanderhaeghe/ De Vleeschauwer. Toen alles dreigde te escaleren, werd de impulsieve Geeraerd gered door zijn goede vriend Wim De Coninck, die werd aangesteld als sportief manager en diplomatisch handelde.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Ondanks het moeilijke seizoen werden opnieuw 3700 abonnenemten verkocht. Ook het gemiddelde aantal toeschouwers bleef met 5700 stabiel. De 120 exclusieve seats (skyboxen) werden allemaal voor drie jaar verkocht.

Entourage (slecht)

Galjé moest om gezondheidsredenen afhaken als sportief manager en werd vervangen door De Coninck. Staelens vertrekt straks als assistent-trainer naar Cercle, net als commercieel manager Rotsaert. Beloftecoach Azou verhuist naar VG Oostende.

Spektakel (gemiddeld)

Er wordt altijd gestreefd naar aanvallend voetbal, maar daarvoor heb je voldoende aanvallende stootkracht nodig.

Financiën (goed)

Er wordt break-even gedraaid. Voorzitter Espeel hoopt volgend seizoen het budget te kunnen verhogen: van 5,5 naar 5,75 miljoen euro. Het vernieuwde jeugdcomplex is heel functioneel.

Transfers (goed)

Akgül, Tanghe, Thompson, Dissa, Hermach, Mirvic bewezen hun waarde. Oliseh was vaak te speels; Lutun, Covic en Soares verdienen krediet. Vanhoyweghen, Kalulika, Junior en Kovalenko raakten niet verder dan de invallers.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier