TYPE-ELFTAL: 4-5-1 Doel

Belic begon als titularis, maar raakte geblesseerd. Castro verving hem (speeldag 13) en ging niet meer uit de ploeg. Tot hij tekende voor Roda JC en tegen Lokeren (speeldag 29) niet vrijuit ging op een paar hoge ballen. Belic, volgend seizoen weer nummer één, keerde terug.

Verdediging

Kalisa, Hayen, Caers, Mulemo en Debroux raakten achtereenvolgens langdurig geblesseerd. De rechtsvoetige Baratto depanneerde zowat overal, middenvelder Van Imschoot uiteindelijk definitief op de linksachter. Weinig stabiliteit.

Middenveld

Aanvoerder Delorge was de stabiele factor. Diabaté viel onherroepelijk door de mand, De Condé bracht evenmin de verhoopte beterschap. De driehoek Delorge-Van Imschoot- Buvens zorgde voor evenwicht, tot Van Imschoot na de winterstop noodgedwongen een rij achteruit moest.

Aanval

De Ceulaer liep zich vaak te pletter als eenzame spits. Soms ook als rechtsbuiten, met Niemi in het centrum of Ipoua, de eenzaat in de Afrikaanse kolonie die zich naar het einde herpakte. Goossens (vaak out), Rivic (miskoop), Piana en Mamoun (van de hand gedaan) waren van geen nut.

TOP : Benjamin De Ceulaer

De doorbraak van Benjamin De Ceulaer kwam onverwacht. Hij bleef als enige aanvaller tussen vijf (na de winterstop : zeven) nieuwkomers. Scoren was niet zijn specialiteit en dat is het nog altijd niet, maar met zijn lef en dribbels bekoorde hij vele harten. Ook dat van Feyenoord en (even) dat van de bondscoach.

FLOP : Lassina Diabatée

Man met veel ervaring in Frankrijk, waar hij landskampioen werd met Bordeaux en Champions League speelde. Moest in of vlak voor de verdediging het elftal gaan leiden, maar zijn prestaties hielden geen gelijke tred met zijn verbale aanwezigheid op en naast het veld. Staat model voor de faliekante aankooppolitiek.

StatistiEKEN

8e speeldag Linksachter, (op Dusan Belic na) ouderdomsdeken en vice-aanvoerder Thomas Caers valt uit met artrose aan de heup. De jonge groep verliest zijn leider.

23e speeldag 1-0-verlies tegen Oostende door een strafschop in blessuretijd. Marc Wilmots creëert een rel door Benjamin De Ceulaer op de bank te houden. ’s Anderendaags wordt hij ontslagen.

32e speeldag Door een laat doelpunt van De Ceulaer (1-0 tegen Westerlo) is STVV mathematisch zeker van het behoud.

Achteraf: Peter Delorge

Wat voor een seizoen was het ?

Peter Delorge : “Een moeilijk seizoen. Nooit constant gepresteerd. Het spijtigste vond ik de groep, waarvan de verschillende culturen Sint-Truiden niet goed zijn bevallen. Andere jaren hadden we altijd een sterke groep. Dat hebben we gemist. Zowel de trainer als wij, de spelers, hebben daar schuld aan.”

Ging het beter na de trainerswissel ?

“Ik heb geen glazen bol. Ik weet dus niet of we ons met Marc Wilmots hadden gered. Ik weet wel dat we anders zijn gaan werken : we zijn méér gaan trainen, harder ook. De pees erop, minder medelijden met de spelers. Misschien heeft dat geloond. Er is ook harder gehamerd op het groepsgevoel.”

Cijfermatig was er amper vooruitgang na Wilmots.

“Telkens als Sint-Truiden zijn start mist, zoals nu met 1 op 15, heeft het een moeilijk seizoen. Moeskroen begint met 15 op 15 : zonder die punten was het nu misschien gedegradeerd. Wij hebben voortdurend achter de feiten aangehold, zijn nooit onder de druk uit geraakt. Wilmots had ook veel tegenslag met blessures in de verdediging. Eén van onze sterktes, de nul houden, is er daardoor nooit uitgekomen. Het was ook lang zoeken naar het juiste systeem. En de groep was helemaal nieuw, we kenden elkaar amper. Dat heeft allemaal meegespeeld.”

Wat is de les voor volgend seizoen ?

“Sint-Truiden is een speciale club. Een paar góéde transfers was beter geweest dan veel transfers. Ik hoop dat ze daar nu rekening mee houden. De Uefa’s zijn kampioen, daar zit dus talent. Misschien is dat wel opnieuw een lichting zoals de onze vroeger, met Vrancken, Buvens, Vangeel en mezelf.”

TRAINER : Eddy Raymaekers

Van Marc Wilmots‘ Engelse model kwam al gauw niets meer in huis. Toen zijn veldtrainer Zoltan Kovacs werd doorgestuurd wegens onbekwaam, zag de manager, coach, trainer, scout, contractonderhandelaar, vader en senator zich genoodzaakt ook de trainingen te gaan leiden. Doorgaans beperkte zich dat tot onderhoudswerk, één keer per dag. Na zijn ontslag werden kwantiteit en kwaliteit direct opgevoerd. Eddy Raymaekers, tot dan keeperstrainer, voerde het woord op de trainingen en verzorgde de wedstrijdbesprekingen. Peter Voets, binnengehaald als veldtrainer, was de stille kracht die de opwarmingen voor zijn rekening nam. Hij blijft volgend seizoen de assistent van nieuwkomer Herman Vermeulen. Guy Mangelschots observeerde de trainingen, bluste brandjes waar nodig en werkte de wedstrijdbesprekingen af met peptalk. De eindverantwoordelijkheid voor de ploegopstelling lag bij hem.

Tendensen

Toeschouwers : gemiddeld

Sint-Truiden kon rekenen op zowat 4200 abonnementen, een lichte daling ten opzichte van het vorige seizoen. Gemiddeld bezochten ongeveer 7000 toeschouwers de thuiswedstrijden.

Entourage : slecht

De technische staf van en met Marc Wilmots woog op alle vlakken te licht. Met Herman Vermeulen contracteerde STVV al direct na zijn ontslag een harde werker. Peter Voets (assistent), Eddy Raymaekers (keepertrainer) en Wilfried Schiemsky (voortaan ook conditietrainer) blijven op post. Guy Mangelschots is weer technisch directeur.

Spektakel : slecht

Door de abominabele start (1 op 15) voetbalde STVV nooit bevrijd. De goede wedstrijden waren te tellen op een hand.

Financiën : gemiddeld

Voor de winterkoopjes werd al een voorschot genomen op het budget van volgend seizoen. Met het tv-geld van Belgacom hoopt STVV oude schulden te delgen, het stadion uit te bouwen en het Hesbaniajeugdproject te versterken.

Transfers : slecht

Van de elf (!) nieuwkomers speelden Sander Debroux, Landry Mulemo, Tamas Hajnal en Mathieu Béda hun wedstrijden. Van de drie extra winterkoopjes werd alleen Dimi- tri de Condé geen miskleun.

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier