TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

Te veel lijnkeeper, vond Boskamp van Berthelin. Dus kwam Martinovic, voetballend beter en een heerser in zijn luchtruim. Een paar blunders later keerde Berthelin terug. VERDEDIGING

Deflandre en Wiggers wisselden mekaar af op rechts, links bleek Filipovic zijn leeftijd mee te sleuren en was er na de winter alleen nog Blondelle. Centraal was Fred een ramp. Neva werd gekoppeld aan veel partners, waarbij Mvemba de sterkste indruk maakte. De Petter miste het gros van het seizoen door een schouderletsel. MIDDENVELD

Eén vaste waarde: Destorme. De positie van verdedigende middenvelder werd na het uitvallen van De Petter en Kharroubi plots een probleem, tot Fred zich daar als betrouwbare voetballer opwierp. Toen die uitviel, was Zukanovic een valabel alternatief. Sanchez was te vaak geblesseerd.

AANVAL

Tot Nieuwjaar moest te veel van Smajic en Destorme komen. Na de winterstop kwam met Saintini een hazewind op rechts ballen aangeven, terwijl Aganovic nooit vijftien goals in één jaar zal maken, maar wel werkt en gaten trekt.

TOP : David Destorme

Zijn eerste jaar in eerste klasse ging de mist in met een blessure. Vond dit seizoen aanvankelijk niet goed zijn draai, maar eens de diesel op gang een sterkhouder. Sterke terugronde.

FLOP : Alexandre Martinovic

Weggeplukt van de Gentse bank. Stuntelde zeven wedstrijden lang in het doel van Dender. Hij moest uitstraling brengen en actief het doelgebied beheersen, maar hij zaaide verwarring en onrust.

StatistiEKEN

7e speeldag

Tubeke boekt zijn eerste zege tegen Dender, waar na een moeilijke start de moed in de schoenen zakt.

20e speeldag

Na een 1 op 18 neemt een herstelde Jan Boskamp het roer weer over. Hij kijkt, nog vanop afstand, toe hoe Dender verdiend in Moeskroen gaat winnen. Begin van de wederopstanding.

29e speeldag

Het degradatieduel in Kortrijk is een thriller: 0-1 tot de 91e minuut, dan de gelijkmaker en vervolgens diep in blessuretijd nog de winst (1-2).

ACHTERAF: Steven De Petter

Wat onthoud jij van het seizoen?

Steven De Petter: “Ik denk dat we voor Nieuwjaar te weinig punten hebben gekregen voor het geleverde spel. Na de winterstop hebben we bijwijlen goed voetbal gebracht en meer punten gepakt. Hier past een pluim voor het bestuur, dat met beperkte middelen op de transfermarkt is getrokken en een paar goeie spelers heeft aangetrokken. Op basis hiervan en het goeie spel verdienen we onze plaats in eerste klasse.”

Vorig jaar zei je nog: we moeten in de breedte versterken, want we gaan niet elk seizoen punten pakken tegen de topclubs. Dat was nu al niet meer het geval.

“Neen. Er is vorige zomer versterkt, maar met een lichte koerswijziging. Misschien werd wat te veel gekeken naar techniek, terwijl een ploeg als Dender het toch vooral moet hebben van techniek gekoppeld aan mentaliteit. Aan de winterstop werd dat bijgestuurd. We hebben minder punten gepakt tegen de grote ploegen, maar dit seizoen meer tegen rechtstreekse tegenstanders. Dender staat nu wel voor een cruciaal jaar: verder blijven groeien en bevestigen. Er is veel in het stadion geïnvesteerd. Op die basis kan nu verder worden gewerkt. Van het hele dispuut tussen trainer en hulptrainer hebben wij ons weinig aangetrokken. Wij zijn profs, dat had geen invloed op de resultaten.”

trainer: Jan Boskamp

Twee verschillende ‘soorten’ Boskamp dit seizoen. Van juli tot november een coach die lichamelijk en geestelijk weinig weerbaarheid toonde. Had veel last van de knie en bleef vaak binnen, teleurgesteld ook door de richting die de club koos. Verdween dan even van het toneel en kwam terug met een nieuwe knie en vernieuwd enthousiasme. Trok direct alle touwen strak, herstelde het geloof in de 4-3-3 en met een verstevigde kern probeerde hij de degradatie te ontlopen. Minpunt: het interne gekrakeel had op een volwassen manier veel sneller opgelost moeten worden.

TENDENSEN:

Toeschouwers ( gemiddeld)

Cijfers als in Mechelen zullen ze nooit halen, maar met een gemiddelde rond de 5000 toeschouwers zat het dit seizoen wel snor.

Entourage (slecht)

Manager, trainer én hulptrainer botsten openlijk met elkaar. De voorzitter dreigde één keer met zijn ontslag. De interne organisatie werd hertekend. De spelersgroep had het aan de stok met de physical trainer. Kortom, een woelig seizoen.

Spektakel (gemiddeld)

Matig tot slecht voetbal voor Nieuwjaar, speels en geëngageerd erna. Opvallend: bijna altijd zelf gescoord, maar ook bijna altijd goals gepakt.

Financiën (slecht)

Wie tegelijk in ploeg én stenen (zonder nieuwe tribunes geen licentie) moet investeren, komt het water tot aan de lippen. Groeipijnen, op weg naar meer stabiliteit.

Transfers (gemiddeld)

Vielen tegen: Kharroubi, Copel, Martinovic, Van den Eede en andere Lazarevski’s. Vielen mee: Blondelle, Aganovic, Zukanovic, Saintini, Smajic en Fred (als middenvelder).

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier