TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Cédric Berthelin werd het slachtoffer van een slechte periode en van de geruchten over de komst van een nieuwe doelman. Zijn vervanger Frédéric Herpoel toonde dat hij ondanks het feit dat hij zes maanden zonder club zat, niets van zijn kwaliteiten had ingeboet. Middenveld

Benjamin Nicaise was vorig seizoen een van de beste middenvelders, maar hij was nu te vaak geblesseerd of geschorst om beslissend te kunnen zijn. Hocine Ragued ging samen met het team ten onder en Wilfried Dalmat beperkte zich te veel tot enkele flitsen. Enkel Alessandro Cordaro boekte progressie.

Verdediging

Dit was nooit het sterkste compartiment van de ploeg. Het duo Roberto Mirri-Daré Nibombe acteerde veel te onregelmatig. En het team was erg afhankelijk van Adriano Duarte. Op links konden Danijel Krivic en Alessandro Pistone het team niets bijbrengen. Aanval

In de eerste ronde werden alle mogelijke aanvalsduo’s ingezet, maar geen enkele speler slaagde erin om zich op te dringen. Het was wachten op de terugkeer van Mohamed Dahmane om het aanvallende compartiment weer op de rails te krijgen.

top – Frédéric Herpoel

Hij kwam bij de club in moeilijke omstandigheden, maar hij slaagde erin om zijn teamgenoten weer scherp te krijgen. Op het veld speelde hij sober, onberispelijk en was hij bepalend met zijn tussenkomsten. Dat Bergen geen domme punten meer verloor, is te danken aan zijn doelman.

flop – Cédric Roussel

Hij kwam terug om de aanval opnieuw meer kleur te geven, maar kon zich nooit doorzetten. Hij kreeg nauwelijks speelgelegenheid en vocht niet om het ongelijk van de coaches te bewijzen. Beweerde dat hij van José Riga geen kansen kreeg, maar onder Albert Cartier verging het hem niet beter.

StatistiEKEN

5de speeldag

Eerste crisis bij Bergen. Iedereen had de Henegouwers vernoemd als mogelijke revelatie van de competitie, maar ze staan wel onderaan met 1 op 15.

20ste speeldag

Met een onvoldoende op het rapport en een laatste plaats in de rangschikking wordt José Riga ontslagen en vervangen door Albert Cartier, die met een overwinning op het veld van Lokeren (1-2) het team meteen weer op het juiste spoor krijgt.

32ste speeldag

Bergen redt zich tegen Germinal Beerschot (0-0). De cijfers van Cartier (20 op 39 en enkel verlies tegen Standard) spreken voor zich.

ACHTERAF : Hocine Ragued

Bergen groeide niet uit tot de revelatie van het seizoen, zoals mocht worden verwacht …

Hocine Ragued: “Tja, het seizoen draaide uit op een algemene teleurstelling. Gezien het team waarover we beschikten, hadden we veel beter verwacht. Het is wel positief dat we ons na de catastrofale eerste ronde hebben kunnen herpakken.”

Waar ligt de verklaring voor de matige eerste ronde?

“Vorig seizoen zorgden we voor een verrassing omdat niemand ons kende. Nu wachtte elke tegenstander ons op met het mes tussen de tanden en we hadden ook wat pech. Na enkele tegenvallende resultaten gingen de kopjes naar beneden. We kwamen moeilijk tot scoren, zakten te diep terug en dat leidde al vlug tot een negatieve spiraal.”

Miste het team vooral een echte goalgetter?

“Vorig seizoen was er een mooi evenwicht tussen verdediging en aanval. We scoorden goals op sleutelmomenten in de wedstrijd. Dit seizoen kregen we iedere keer dat we niet scoorden het deksel op de neus.”

Welk wonderrecept heeft Cartier gebruikt?

“Hij heeft het op een totaal andere manier aangepakt. Riga valt echter niets te verwijten. Hij kreeg vaak de wind van voren, maar hij heeft vorig seizoen heel goede spelers zoals Nicaise, Dalmat en Duarte aangetrokken. Ook mij haalde hij naar Bergen. Maar kennelijk hadden we nood aan iemand die ons echt wakker wist te schudden. Cartier is daarin geslaagd.”

TRAINER :Albert Cartier

Albert Cartier was net ontslagen bij Brussels toen hij bij Bergen tekende. Sommigen vroegen zich dan ook af of hij nog de nodige energie had om met een ploeg in nood het gevecht tegen de degradatie aan te gaan. Maar hij vond de juiste woorden om zijn team, dat hoofdzakelijk uit Fransen bestaat, opnieuw te motiveren. Terwijl José Riga respect afdwong door zijn rechtlijnigheid en zijn eerlijkheid, zorgde Cartier voor meer discipline. Hij slaagde er ook in de nadruk te leggen op de zegedrang. Een van zijn eerste richtlijnen aan de spelers was dat ze hun voet moesten zetten en dat ze meer naar het resultaat moesten kijken dan zich bekommeren om mooi voetbal. Hij gaf een nieuwe kans aan jongens als Fadel Brahami en Ilija Stolica, en slaagde erin het behoud te verzekeren.

Tendensen

Toeschouwers (slecht)

Met een gemiddelde van amper 4000 kijkers is Bergen de rode lantaarn in de eerste klasse. Dat komt door de slechte resultaten, maar deels ook door de hoge prijzen.

Entourage (slecht)

Discussie en onenigheid leidden tot het ontslag van Jean-Paul Colonval als technisch directeur, waarna zijn opvolger Géo Van Pyperzeele en algemeen directeur Alain Lommers een totaal ander discours hielden.

Spektakel (slecht)

José Riga bleef streven naar verzorgd combinatievoetbal, maar Albert Cartier opteerde met het oog op de redding resoluut voor een verdedigende aanpak en een strakke organisatie.

Financiën (gemiddeld)

De bijkomende wintertransfers sloegen een kleine bres in het voorziene budget, maar zoals gewoonlijk zal voorzitter Dominique Leone het verschil bijpassen.

Transfers (slecht)

De jongens die er in de winter bij kwamen ( Frédéric Herpoel, Antti Okkonen en Mohamed Dahmane) zorgden voor een mooie meerwaarde. Maar de versterkingen van afgelopen zomer ( Danijel Krivic, Cédric Roussel, Johan Cavalli, Romeo Seka) waren grote flops.

door Stéphane Vande Velde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier