TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Sierens was ook nu weer een van de sterkhouders.

VERDEDIGING

De wintertransfers Huyghebaert (linksback) en Lazarevic (centraal naast Mirvic) bleken aanwinsten, Van Loo presteerde na zijn langdurige afwezigheid (inplanting defibrillator) met ups en downs. In de heenronde (33 tegendoelpunten) hield SV Roeselare één keer de nul, in de terugronde (23 tegendoelpunten) vijf keer opeenvolgend (speeldag 25 tot en met 29).

MIDDENVELD

Provoost was de beste zomertransfer, aanvoerder Tanghe moest een derde van de wedstrijden gemist worden wegens blessures, Perisic was de revelatie en werd met vijf doelpunten in de competitie en drie in de beker de topschutter van SV Roeselare. Ten Heuvel bracht ervaring.

AANVAL

Mac Donald maakte indruk en ook enkele keren het verschil. Dissa, die vorig seizoen veertien keer scoorde, kwam nu niet verder dan vier doelpunten.

TOP: Sherjill Mac Donald

Kwam bij de winterstop van West Bromwich Albion en had met zijn individuele acties en doelpunten een groot aandeel in de wederopstanding van SV Roeselare. Tekende ondertussen voor Germinal Beerschot.

FLOP: Wim De Coninck

Kwam in april van Belgacom TV, haalde 13 spelers en vertrok in juli tot ieders verbazing weer naar Belgacom TV. De door hem samengestelde spelerskern haalde in de heenronde 10 punten, in de terugronde stond geen van zijn transfers nog in de basis.

StatistiEKEN

10e speeldag

Na 2 punten op 27 onder Dirk Geeraerd wordt de eerste wedstrijd onder Dennis van Wijk meteen gewonnen: 1-2 bij KV Mechelen.

17e speeldag

De heenronde wordt afgesloten met een 4-3-nederlaag bij Cercle Brugge: halverwege staat SV Roeselare laatste met 10 punten, 4 minder dan de voorlaatste.

30e speeldag

Na drie opeenvolgende 1-0-overwinningen (tegen Mechelen, Tubeke en Genk) krijgt Roeselare alsnog uitzicht op de veilige veertiende plaats, maar het verliest bij concurrent Dender (3-1).

ACHTERAF: Stefaan Tanghe

Wat vond je van SV Roeselare in de Jupiler Pro League 2008/09?

Stefaan Tanghe: “Met 2 op 27 zijn we dramatisch aan de competitie begonnen en dan weet je dat zo’n start je heel het seizoen zal blijven achtervolgen. De voorbereiding was ook al heel slecht. Als je verliest van de tweedeklassers Deinze en Waasland weet je eigenlijk al hoe laat het is.”

Waarom was het zo slecht?

“De transfers vielen tegen. Er waren te véél spelers en te veel van hetzelfde niveau om goed te zijn. Een groep van 31 man is heel moeilijk om mee te werken.”

En toen deed Dennis van Wijk zijn intrede.

“Als je 2 op 27 haalt, moet er iets gebeuren. Hij bracht een beetje een nieuwe wind en dat was goed. In een groep van 31 spelers moet je er elke week 20 ontgoochelen en dan is een harde hand noodzakelijk.”

In de terugronde zagen we een ander SV Roeselare.

“Er is tijdens de winterstop heel veel kwaliteit bijgekomen. Spelen we een eerste ronde zoals onze tweede, dan zijn we safe. Ook nu kregen we nog de kans om ons rechtstreeks te redden, maar net toen speelden we wat minder. Als de mentaliteit goed blijft, ook die van de jongens die hier volgend seizoen niet meer zullen spelen, moeten we de eindronde kunnen winnen, want er is toch nog altijd een kwaliteitsverschil met de tweedeklassers, denk ik.”

trainer: Dennis van Wijk

Dennis van Wijk, man van de harde lijn, kwam na 10 speeldagen Dirk Geeraerd vervangen. Hij eiste en kreeg als hoofdtrainer-technisch directeur alle sportieve macht. SV Roeselare telde op dat moment 2 punten op 27. Hij startte met een zege op KV Mechelen, maar verloor de week erna thuis van Tubeke. Met 10 op 51 bij de winterstop leek SV Roeselare een vogel voor de kat, maar TD Van Wijk maakte zijn huiswerk goed: met zeven nieuwe spelers gaf hij zijn ploeg een opmerkelijke kwaliteitsinjectie en kon zo alsnog de rechtstreekse degradatie vermijden. De vraag is nu: wordt de eindronde het hoogtepunt of het dieptepunt van het seizoen?

TENDENSEN:

Toeschouwers (gemiddeld)

Stagnatie. Daling van het aantal abonnees, stijging van het aantal dagtickets. Gemiddeld ongeveer 5500 toeschouwers.

Entourage (slecht)

In de loop van het seizoen werd er gewisseld van voorzitter, van sportief manager, van hoofdtrainer, van keeperstrainer en van commercieel manager. De komst van sportief manager Wim De Coninck was slecht geregeld: zonder contract kon hij in volle voorbereiding van de ene dag op de andere vertrekken.

Spektakel (slecht)

In de terugronde speelde SV Roeselare enkele spectaculaire thuiswedstrijden, maar globaal bekeken, was de amusementswaarde het voorbije seizoen eerder laag.

Financiën (goed)

Het budget steeg van 5,5 naar 6,4 miljoen euro.

Transfers (slecht)

SV Roeselare trok dit seizoen 24 nieuwe spelers aan. Het volstond niet om de barrages te ontlopen. De wintertransfers waren beter dan de zomertransfers.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier