Dick Advocaat en sportief directeur Christian Hochstätter stapten op bij Gladbach.

“Door terug te treden, kan ik de druk van de club en de ploeg wegnemen”, zo liet Dick Advocaat vorige maandag weten in een korte verklaring. “Ik hoop zo de aanzet te geven tot een succesvol gevecht tegen de degradatie.” De Nederlander neemt genoegen met een doorbetaling van zijn salaris tot 30 juni 2005, volgens Bild goed voor een slordige 2,7 miljoen euro, en ziet af van een afkoopsom van zijn contract tot 2007.

“Dick nam deze beslissing volledig zelf”, verklaarde Gladbach-voorzitter Rolf Königs. “We respecteren en accepteren dat en danken hem voor de goede samenwerking.” Omdat ook assistent-trainer Pim Verbeek mee opstapte, fungeert amateurbegeleider Horst Köppel (56) opnieuw als interimtrainer. Hij was eind oktober als eens vijf dagen verantwoordelijk voor de A-kern na het ontslag van Holger Fach. Onder zijn leiding werd er toen met 2-0 gewonnen van Bayern München.

Advocaat was slechts 167 dagen in dienst van die Fohlen. Tijdens de winterstop trok hij voor circa drie en een half miljoen euro zeven nieuwkomers aan, waaronder Wesley Sonck, Bernd Thijs en Filip Daems. Maar de gewezen Nederlandse bondscoach veroverde slechts achttien punten in evenveel duels, waaronder geen enkele uitzege. Met zijn aanpak en houding lag Advocaat al geruime tijd onder vuur. Hij ging door het leven als Dick-tator, vooral vanwege zijn nijdige en wantrouwende gedrag. Ook zijn oubollige stijl en gebrekkige communicatie werden niet echt op applaus onthaald.

Drie dagen na het ontslag van Advocaat trok ook sportief directeur Christian Hochstätter zijn conclusies na aanhoudende kritiek op zijn beleid. Hij trok in twee jaar drie trainers aan, maar veel bracht het niet teweeg. Verdediger Marcelo Pletsch werd bedankt nadat hij in de media de vuile was had buitengehangen. (FV)

Halve finales DFB Pokal : Schalke 04 û Werder Bremen 2-2 (5-4 n.p.) ; Arminia Bielefeld û Bayern München 0-2. Finale op 28 mei om 20.45 uur in Berlijn. Borussia Dortmund haalde de Poolse aanvaller Ebi Smolarek (24) voor 750.000 euro weg bij Feyenoord. Hij tekende tot 2009. Ludovic Magnin (26), linksachter van Werder Bremen, verhuist straks transfervrij tot 2008 naar VfB Stuttgart. Werder Bremen haalt Jurica Vranjes (25) transfervrij weg bij VfB Stuttgart. De Kroatische verdedigende middenvelder tekende voor drie seizoenen. Voor Delron Buckley is het seizoen voorbij. De spits van Arminia Bielefeld werd voor zes weken geschorst, nadat hij tegen Bayern München scheidsrechter Markus Merk duwde. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 22 goals ; 2. Marcelinho (Hertha BSC) 17 goals ; 3. Buckley (Bielefeld), 15 goals ; 4. Berbatov (Leverkusen), Klose (Bremen) 14 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier