TYPE-ELFTAL: 3-4-3 (5-3-1) Doel

Habran liet in zijn eerste volledige seizoen sinds lang na een moeilijke start zien dat hij talent heeft. Impulsieve, offensieve keeper die de ploeg toeliet hoog te spelen. Sterk man tegen man, schuwt het risico niet. Drie uitsluitingen en een gele schorsing. De jonge Thieren was met wisselend succes zijn doublure.

Verdediging

Bijna altijd met vier achterin in de eerste ronde. Onder Vermeulen speelden Portier en Griffiths mandekking in de zone. Okon werd vrije verdediger. Iets meer stabiliteit centraal en meer aanvallende impulsen van de backs Landuyt en Nijs, die geen verdedigers pur sang zijn.

Middenveld

Landuyt (rechts) compenseert technische beperkingen met loopvermogen en wilskracht. Nijs (links) benutte zijn harde, droge, doelgerichte linkervoet : vijf goals ! Centraal was Wallaeys stofzuiger, breker, ballenveroveraar en kilometervreter, Joly spelmaker.

Aanval

Zoko was van nut als fysiek sterke, kopbalsterke targetman, maar bleek moeilijk te scoren. Op rechts wisselde de bezetting het vaakst : Van Rumst, De Wilde of Marino. Op links was Santalab een explosieve en doelgerichte spits.

top : Eric Joly

Pas gehaald in de winterstop en een van de weinige transfers met een echte meerwaarde. Zeer regelmatig en verdienstelijk. Net als Paul Okon een intelligente, balvaste voetballer die het spel goed verlegde. Was belangrijk in de opbouw, bracht rust in de ploeg. Op en top prof.

FLOP : Yasin Karaca

Een van de vele kleine spelers die werd aantrokken, terwijl in de Belgische competitie tegen de degradatie vechten veel atletisch vermogen vereist. Geen klachten over mentaliteit, maar ouderwetse, balverliefde spelmaker met een beperkte actieradius. Van weinig of geen waarde geweest.

StatistiEKEN

16e speeldag Eerste overwinning pas, thuis tegen La Louvière.

21e speeldag Winst met 1-0 van Bergen in wat een van de vele wedstrijden van de laatste kans werd genoemd.

22e speeldag Legendarische winst met 0-1 in Anderlecht.

23e speeldag Winst met 1-0 van STVV : 9 op 9, één punt meer dan in de hele eerste ronde.

33e speeldag Verlies met 2-0 van La Louvière : de degradatie staat mathematisch vast.

Achteraf: Lars Wallaeys

Wat vond je ervan ?

Lars Wallaeys ( lacht) : “Een heel seizoen tegen de degradatie vechten is ontzettend zwaar. Na de eerste ronde was ik een depressie nabij ( lacht).”

Opvallend is : 8 punten in de eerste ronde, 19 in de tweede.

“Ook in de eerste ronde speelden we niet slecht, maar het zat wat tegen. Herman Vermeulen bracht een zekere organisatie in de ploeg die zeker in het begin punten opleverde. Elke speler kreeg een specifieke taak die hij diende uit te voeren. Het was misschien tegelijk de sterkte en de zwakte van KV Oostende, omdat als in zo’n systeem één man een mindere dag kent, het in elkaar stuikt.”

Jullie klopten onder hem alle rechtstreekse concurrenten, gingen winnen op Anderlecht en speelden gelijk op Genk en tegen Standard…

“… Maar de andere matchen… Ik denk dat dat te maken had met de druk van iedere keer te moéten en met de ploeg die kwalitatief misschien niet sterk genoeg was.”

Wat nu met KV Oostende ?

“Ik hoop dat KV Oostende zo ambitieus is als Lars Wallaeys, anders is het misschien interessant dat hij gemakkelijk weg kan. Ik hoop ook dat ze verstandig te werk gaan. Misschien is het moment gekomen om een basis te leggen waarop we verder kunnen bouwen. Als het te snel gaat, is het niet goed, is nu gebleken.”

Hoe was het in eerste klasse te spelen ?

“Voor het seizoen was het prachtig ( lacht), tot aan de winterstop afzien en die periode waarin we op Anderlecht wonnen fantastisch. Toen was ik trots en blij dat ik voetballer was bij KV Oostende. Nu iets minder.”

TRAINERHerman Vermeulen

KV Oostende begon aan het seizoen met Gilbert Bodart, motivatiecoach met wie het vorig jaar via de eindronde naar eerste klasse promoveerde. In januari werd hij ontslagen, nadat hij na 8 punten op 51 en het vertrek van Franklin Sleuyter, voorzitter van het directiecomité, in de wind was komen te staan. Herman Vermeulen werd gehuurd tot het einde van het seizoen van AA Gent, waar hij na de komst van Georges Leekens in zijn laatste contractjaar op non-actief was gezet. Vermeulen nam het van Bodart over in een haast uitzichtloze situatie. Hij zorgde voor meer discipline op en naast het veld. Met een striktere, objectievere en meer tactische aanpak reanimeerde hij de ploeg. KVO ging compacter en hoger spelen en op kracht, inzet en organisatie raakte het even boven de degradatieplaatsen, maar ging uiteindelijk toch ten onder.

Tendensen

Toeschouwers

Gemiddeld kwamen er dit seizoen 3000 toeschouwers naar het Albertparkstadion, ongeveer dubbel zoveel als vorig seizoen in tweede klasse, maar een pak minder dan verhoopt.

Entourage

Franklin Sleuyter, hoofdsponsor en voorzitter van het directiecomité, stapte halverwege het seizoen op na een sluimerend conflict met algemeen voorzitter Eddy Vergeylen. De raad van bestuur werd uitgebreid met twee mensen en er zullen naar verluidt nog twee jonge, dynamische bestuurders bijkomen.

Spektakel

KV Oostende, te krap in kwaliteit, speelde vooral op karakter, wat ook voor een zware kaartenlast zorgde. Vijf van de zes overwinningen waren met 1-0. Het scoorde het minst en op één ploeg na incasseerde het de meeste goals van alle eersteklassers.

Financiën

Het budget bedroeg 2,2 miljoen euro, het deficit zal, volgens boekhoudster Martine Lesaffre, hoogstens 125.000 euro bedragen.

Transfers

Aan de basis van de degradatie van KV Oostende, een wat chaotische club met beperkte middelen die in twee jaar van derde naar eerste promoveerde, was het transferbeleid. Te veel van de vijftien nieuwe spelers haalden niet het vereiste niveau.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier