TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Na de 5-1-afgang bij Cercle (speeldag 9) reed Boeckx zijn wagen in de prak, wat hem zijn plaats tussen de Truiense palen (en een ticket naar Beijing) kostte. Mignolet deed het niet onaardig en bewees ook zich mentaal te kunnen herpakken (na een flater tegen Roeselare). Middenveld

De meeste speelminuten waren voor Delorge, Peeters en Chimedza. Debroux was bijna de hele heenronde geblesseerd, Hendrikx miste om dezelfde reden het laatste kwart. Van Dessel zette zich niet door.

Verdediging

Nog voor halfweg was driekwart van de defensie gebuisd ( Vreven, Trenson, Milenkovic). Het vertrouwen in Van Oudenhove, Wisniowski en Dreesen was niet groot en drie nieuwkomers kwamen. Cantaluppi bracht klasse (en een leidende hand voor Hayen), Gobec en Collen acteerden wisselvallig. Aanval

Coulibaly deed het niet onaardig met zeven doelpunten. Alle andere nieuwkomers ( Kalulika, Pospisil, Sidibe) gingen zwaar af. Beslija kampte met overgewicht, Hartog raakte snel zwaar geblesseerd, Sishuba vertrok. Van Houdt betaalde de tol van een onprofessionele levenswandel.

top – Mario Cantaluppi

Zwitsers ex-international die de Duitse Bundesliga inruilde voor Belgisch degradatievoetbal, daar zijn neus niet voor ophaalde en direct als een leider zijn verdediging dirigeerde én zelfs scoorde. Sterke persoonlijkheid op en naast het veld, die met zijn prestaties snel recht van spreken afdwong.

flop – Peter Van Houdt

Het clubicoon was chronisch geblesseerd, worstelde met privéproblemen, verscheen vaak vermoeid op de training, sliep zijn roes uit tijdens de theorie, werd doorverwezen naar een psycholoog en reed ten slotte in beschonken toestand zijn auto in de prak. Werd door de club op non-actief geplaatst.

StatistiEKEN

6de speeldag

Na 1-2-verlies in de Limburgse derby tegen Genk biedt Valère Billen zijn ontslag aan als hoofdtrainer.

8ste speeldag

Na zeven opeenvolgende nederlagen behaalt STVV tegen de latere landskampioen Standard zijn eerste punt (0-0).

15de speeldag

STVV buigt in de slotfase een 2-3-achterstand tegen titelverdediger Anderlecht om in een 4-3-zege.

21ste speeldag

STVV speelt 1-1 gelijk bij Charleroi en komt op de voorlaatste plaats terecht, waarvan het niet meer zal wegraken.

ACHTERAF : Rocky Peeters

Hoe zou je het seizoen samenvatten?

Rocky Peeters: “Als dramatisch. Het is dramatisch begonnen en dramatisch geëindigd. Op momenten dat we het gat konden dichten en op het peloton naderen, is ons dat niet gelukt, zoals thuis tegen Dender en Roeselare. Deels door pech, maar als je een heel seizoen niet presteert, moeten er verschillende oorzaken zijn. Misschien was er niet genoeg kwaliteit. Dat kán, maar ik geloof het niet, al zijn er veel spelers doorgestuurd. Acht nieuwe met Kerstmis is ook te veel gebleken om in te passen .”

Wanneer dacht je: dit loopt verkeerd af?

“Op verschillende momenten. Na de nul op 21 begin je te twijfelen. Je weet dat STVV het al drie, vier jaar moeilijk heeft gehad en dat het niet kan blijven zijn hachje redden. Vanaf dat we belangrijke thuismatchen begonnen te verliezen, zag het er echt niet goed uit. De 2-3 in Gent was nog een hoopvolle opflakkering, maar een week later tegen Westerlo speelden we uitgerekend onze slechtste match van de terugronde. Is het de stress die ons de benen heeft afgesneden?”

Mario Cantaluppi klaagde de mentaliteit van een aantal niet nader genoemde spelers aan.

“Ik kon me daar wel in vinden. Ik denk dat hij bedoelde dat veel spelers direct in de verdediging gingen tegen de trainer in plaats van te handelen naar zijn woorden. Sommigen konden moeilijk tegen kritiek. Ook al heeft ieder mens zijn trots, je moet mans genoeg zijn om kritiek te aanvaarden. Zeker als er zaken fout lopen, en dat is zeker gebeurd: anders sta je niet voorlaatste.”

TRAINER :Dennis van Wijk

Dat een uitstekende veldtrainer niet noodzakelijk een goede hoofdcoach is, bleek met Valère Billen. Heel gedreven, maar als het eropaan kwam, ontzag hij de spelers en zijn wedstrijdcoaching was niet altijd even gelukkig. Met Dennis van Wijk leek STVV de man te hebben gevonden die qua temperament helemaal bij de club paste. Op een korte opflakkering na, direct na de winterstop (vier opeenvolgende gelijke spelen), haalde ook hij geen rendement uit de ploeg. Van Wijk werkte vooral heel tactisch, maar stelde tot zijn frustratie vast dat de meeste spelers hardleers waren en niet in staat mee te denken. Ook kreeg hij geen vat op het gebrek aan discipline. En zo rijk was de kern niet dat hij de weerspannige spelers aan de kant kon zetten.

Tendensen

Toeschouwers (slecht)

Gemiddeld 7013, waarvan 3740 abonnees. Het op één na slechtste resultaat van de laatste acht seizoenen.

Entourage (slecht)

Gerechtigd correspondent Ludwig Sneyers, keeperstrainer Eddy Raymaekers, sportief adviseur François Laureyssen en hoofd opleidingen Thomas Caers verdwenen, uit vrije wil of gedwongen na ontslag. Trainer Valère Billen zette een stap terug, Poll Peters kwam als nieuwe assistent en Dennis van Wijk als hoofdtrainer.

Spektakel (gemiddeld)

Uitschieters waren uitzeges tegen RC Genk en AA Gent, maar thuis was het behalve in de 4-3 tegen Anderlecht meestal huilen met de pet op.

Financiën (slecht)

Er zou binnen het budget (zes miljoen euro) zijn gewerkt, maar over persoonlijke bijdragen van voorzitter Duchâtelet in de wintertransfers (waaronder enkele buitengewoon zware lonen) doet STVV geen mededelingen.

Transfers (slecht)

De zomertransfers vielen zo tegen (alleen voorbehoud voor Coulibaly) dat in de winter opnieuw een halve nieuwe ploeg werd aangetrokken. Alleen Cantaluppi werd een onbetwiste meevaller.

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier