TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Santos de Matos begon als eerste doelman aan het seizoen, maar dat bleek geen goede keuze. Ardouin werd voor het sluiten van de eerste transferperiode nog vlug aangetrokken en speelde, op een aantal blunders na, een goed seizoen.

VERDEDIGING

Tubeke incasseerde gemiddeld twee doelpunten per wedstrijd en kreeg in de terugronde een aantal monsterscores om de oren. Cartier schoof geregeld met zijn verdedigende pionnen. Vandelannoite was een certitude. Mvuezolo, vaak op links terug te vinden, sprokkelde de meeste speelminuten.

MIDDENVELD

Cartier schipperde tussen een 4-4-2 en een 4-5-1, waarin steeds een belangrijke rol was weggelegd voor Haydock. Dufer wisselde een centrale stek af met een positie op de flank. De kleine Villano werd op verschillende posities uitgespeeld.

AANVAL

Perbet droeg alleen het gewicht van de Tubeekse aanval. Na de winterstop moest hij voorin alleen de klus zien te klaren. Samen met Dufer de enige kwelduivel voor de andere eersteklassers.

TOP: Gregory Dufer

Grégory Dufer was dit seizoen de beste Tubekenaar. De 27-jarige huurling van Standard nam het elftal op sleeptouw. Haalde zijn beste niveau sinds hij vertrok uit Charleroi.

FLOP: Quinton Fortune

Het doet pijn om een speler van zijn kaliber te zien ploeteren in Waals-Brabant. Kreeg bij zijn debuut een rode kaart en barstte in tranen uit na de 0-6-nederlaag tegen Zulte Waregem.

StatistiEKEN

1e speeldag

Eerste wedstrijd op het hoogste niveau eindigt in een 2-1-verlies tegen Moeskroen.

7e speeldag

Eerste zege in eerste klasse. 2-1 tegen degradatie-concurrent Dender.

29e speeldag

Onderuit tegen Cercle Brugge (4-1). Tiende opeenvolgende nederlaag.

32e speeldag

Tubeke houdt op eigen veld Anderlecht in bedwang (1-1) en houdt Standard in de titelrace, maar degradatie naar tweede klasse is onafwendbaar.

ACHTERAF: Yohan Brouckaert

Kon Tubeke dit seizoen meer dan alleen maar degraderen?

Yohan Brouckaert: “Een Tubeke in vorm kon zich misschien wel redden. Tegen Lokeren, Cercle, Charleroi en een aantal andere teams bewezen we onze waarde en hebben we onze huid duur verkocht. Dat lieten we op het einde van dit seizoen nog eens zien, al was het toen te laat.”

Heb je een verklaring voor de tien opeenvolgende nederlagen?

“Wij hebben, in tegenstelling tot andere teams rond ons, geen punten gepakt in wedstrijden waar het niet draaide. Op die mindere momenten is het belangrijk dat je toch iets sprokkelt. Teams als Club Brugge en Charleroi deden dat in hun mindere periode wel. Dat brak ons in de eindafrekening zuur op.”

De wintertransferperiode gaf Tubeke de doodsteek?

“De club moest jongens als Benjamin Lambot en Jean-Baptiste Paternotte langer aan zich binden. Die twee stroopten de mouwen op en streden voor hun team. De integratie van de nieuwkomers duurde langer dan verwacht. Zij lieten hun kunnen pas zien toen het seizoen op zijn einde liep en ons lot al bezegeld was.”

Heeft Albert Cartier jullie gedurende het seizoen niet afgemat, waardoor het seizoenseinde dubbel zo zwaar aankwam?

“Hij heeft ons mentaal en fysiek beter gemaakt. Door hem waren we klaar voor de strijd. Maar in de terugronde was de fut uit de ploeg. Dat moeten we niet ontkennen.”

trainer: Albert Cartier

Albert Cartier slaagde erin om La Louvière, FC Brussels en Bergen in eerste klasse te houden. Aan die reeks komt een einde bij Tubeke. Toch lukte het Cartier om de promovendus tot laat op het seizoen nog een sprankeltje hoop te geven. Zijn paracommando-aanpak zullen ze in het Stade Leburton niet snel vergeten. Als een veredelde drilsergeant liet hij zijn spelers tijdens de rust van de wedstrijd tegen Moeskroen rond de middencirkel verzamelen, werd de spelergroep na diezelfde wedstrijd verplicht om ’s nachts door de straten van Tubeke te joggen en tegen Cercle Brugge hield hij vervolgens zeven basisspelers op de bank.

TENDENSEN:

Toeschouwers (slecht)

Tubeke liep nooit warm voor het voetbal, zelfs na de promotie. Een gemiddelde van 3500 toeschouwers is dan ook het laagste aantal in eerste klasse.

Entourage (goed)

Alles verliep in goede banen. Albert Cartier was ontegensprekelijk de T1, Louis Derwa nam de sportieve beslissingen en voorzitter Raymond Langendries bleef op de achtergrond.

Spektakel (slecht)

In de eerste ronde vaak hard en ruw voetbal. In de terugronde werd meer gevoetbald, maar dat leverde jammer genoeg geen punten op.

Financiën (goed)

Met vier miljoen euro de kleinste begroting in eerste klasse. Zonder gek te doen, heeft het bestuur de toekomst van de club verzekerd.

Transfers (gemiddeld)

Dit seizoen streken een twintigtal spelers neer in Waals-Brabant. Vijf daarvan waren geslaagde transfers: Ardouin, Dufer, Villano, Perbet en Vandelannoite. Er werd meer verwacht van Haydock, Karaca en Forschelet. Quinton Fortune en Valery Sorokin vielen door de mand.

door Pierre Danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier