TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Herpoel haalde dit seizoen een hoog niveau en was de onbetwiste nummer één van Bergen. Enkele weken nadat hij de aanvoerdersband afstond, ging hij in de clinch met trainer Dessy. Doublure Nkela liet een goede indruk na. VERDEDIGING

Een van de meest gepasseerde uit eerste klasse. Jay moest op elke positie depanneren. Mirri probeerde de verdediging te leiden, Buysens en Francesco Migliore waren titularis, terwijl De Pauw en Dzidic nooit hun kans kregen. MIDDENVELD

De ruit met Brahami, Ragued, Cordaro en Collet liep over van techniek, maar ze haalden zelden hun beste niveau. Okkonen bleek niet langer onmisbaar. Diane en Fleurival vielen geregeld in, maar schoten tekort voor een basisplaats. AANVAL

Van aanvallen was er dit seizoen weinig sprake. Bergen heeft de zwakste voorlinie uit de hoogste klasse. Dahmane was een lichtpuntje, maar vertrok in januari. Jarju kon vaak bekoren, maar stond te veel op een eiland. Oris werd vergeleken met Roussel en heeft een toekomst in eerste klasse.

TOP : Cédric Collet

De individuele uitblinkers zijn schaars bij de Draken. In zijn eerste seizoen was Cédric Collet moeilijk af te stoppen op zijn linkerflank. Hij schitterde in topmatchen en werd vergeleken met rechtspoot Wilfried Dalmat.

FLOP : Mounir Diane

Deze jonge Marokkaan heeft talent, maar ligt vaak dwars door zijn moeilijke karakter. Had eerst een opstootje met Thierry Pister, dan met Christophe Dessy en later met de supporters.

StatistiEKEN

1e speeldag

Philippe Saint-Jean gooit na amper één speeldag de handdoek wegens medische redenen. Thierry Pister wordt zijn opvolger.

14e speeldag

Na de 2-1-nederlaag op Westerlo wordt Pister ontslagen. Sportief directeur Christophe Dessy neemt zijn taken over.

20e speeldag

Bergen verkoopt met Mohamed Dahmane zijn beste speler en haalt geen waardige vervanger. Een teken aan de wand.

30e speeldag

De club is mathematisch zeker van degradatie.

ACHTERAF: Alessandro Cordaro

Wat is voor jou dé oorzaak voor het desastreuze seizoen van Bergen?

Alessandro Cordaro: “Een seizoen afwerken met drie verschillende trainers is een moeilijke werksituatie. Eerst was er Philippe Saint-Jean, dan Thierry Pister en later Christophe Dessy. Ieder van hen stelde andere prioriteiten en hield er verschillende trainingsmethodes op na.”

Toch werden de eerste wedstrijden onder Pister en Dessy gewonnen.

“Dat is logisch. Iedere speler wil zich bij de nieuwe coach in de kijker spelen om zo een plaats in de basiself af te dwingen. De overwinningen werden behaald op enthousiasme en motivatie. Maar de kopjes hingen vlug naar beneden. De mentale weerbaarheid ontbrak om verder te bouwen op de goede start.”

Was er beterschap naast het veld?

“Alle spelers komen ‘goed’ overeen.”

Wat waren voor jou de keerpunten dit seizoen?

“De wedstrijden waar we de drie punten verdienden maar toch met lege handen naar huis gingen. We misten thuis tegen Charleroi in de laatste minuut een penalty en we kwamen 0-2 voor op Anderlecht, maar we verliezen toch met 3-2. We hadden meermaals de kans om een goede zaak te doen en we hebben genoeg talent om in eerste klasse te blijven.”

Het vertrek van Dalmat, Nicaise en Duarte werd niet opgevangen?

“Dat is waar. En Mohamed Dahmane verliet de club in januari waardoor we nog meer in de problemen raakten.”

trainer: Christophe Dessy

De 43-jarige Christophe Dessy aanvaarde op het einde van de heenronde een vergiftigd geschenk toen hij Thierry Pister opvolgde. Hij kreeg, net als alle trainers die na Albert Cartier in Bergen neerstreken, te maken met een snel ontvlambare kleedkamer, waar een relletje vlug ontstaat. Er was geen wisselwerking tussen Dessy en zijn spelersgroep, hij botste met de leidersfiguren en op het einde van het seizoen viel de technische staf uiteen. Bij zijn eerste ervaring als trainer leverde Dessy meteen een van de slechtste terugrondes af uit de geschiedenis van het Belgische voetbal.

TENDENSEN:

Toeschouwers (slecht)

Dit seizoen waren er gemiddeld 3854 toeschouwers in het Stade Charles Tondreau. De laatste wedstrijden lokten slechts een 1500-tal supporters.

Entourage (slecht)

De technische staf bestond uit drie duo’s: Saint-Jean – Pister, Pister – Cossey en Dessy – Cossey. Zij zaten geen enkele keer op dezelfde golflengte.

Spektakel (gemiddeld)

Het technisch vermogen uit de Bergense kern kwam er nog minder uit dan de voorbije seizoenen. Maar als ze er in Henegouwen zin in hebben, zoals tegen Anderlecht, dan brengen ze aardig voetbal op de mat.

Financiën (gemiddeld)

Het huidige budget schommelt rond de 6,5 miljoen euro. Volgend seizoen in tweede klasse wordt het teruggebracht naar 3 miljoen.

Transfers (slecht)

Collet en Jarju braken door. Een aantal tweedeklassespelers zoals Buysens, Migliore, Fleurival en Oris gaven Bergen iets extra’s. Vanderzijl, Dzidic, De Pauw, Gueye en Diane maakten tevergeefs de overstap naar eerste klasse.

door Pierre Danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier