analyse: MICHAëL CORDIER

Was de degradatie onvermijdelijk ?

“Ongetwijfeld, met alles wat er gebeurd is rond de club dit seizoen. We vonden nooit rust, de extrasportieve problemen hebben ons niet losgelaten. Dat heeft ongetwijfeld een invloed gehad op het moreel van de spelers.”

Was het niveau van de spelerskern voldoende voor de eerste klasse ?

“Als je het mij vraagt wel. Wat we getoond hebben tegen de grote ploegen bewijst dat er talent zat in de ploeg. Maar er was onvoldoende ervaring aanwezig.”

Wat was het keerpunt in het kampioenschap ?

“Vier weken na elkaar kregen we ploegen voorgeschoteld waartegen we absoluut geen punten mochten verliezen : Roeselare, Lierse, Sint-Truiden en Beveren. We konden geen enkele van die matchen winnen en daarna was het uiteraard over.”

Hoe zou je de periodes onder Ferrera, Bodard en Tilmant omschrijven ?

Ferrera is een grote meneer maar hij is te professioneel voor La Louvière. De communicatie tussen hem en de groep verliep niet vlot omdat zijn uitleg te veel details bevatte en dus te moeilijk was. Bodard heeft ons ineens goede zaken laten doen, voordat het omkoopschandaal alles in vraag stelde. Tilmant had weinig kans op slagen omdat de ploeg zich in een benarde situatie bevond toen hij het overnam.”

We zagen een grote gelatenheid hoewel er nog enkele matchen waren waarin La Louvière zich kon redden.

“Het is duidelijk dat het vuur er bij bepaalde spelers niet meer in zat vanaf het moment dat we wisten dat we 6 op 6 moesten halen en moesten rekenen op mindere resultaten van de concurrentie.”

TYPE-ELFTAL 3-5-2 DOEL

Cordier redde meer dan eens de meubelen, maar dat volstond niet om de ploeg in de eerste klasse te houden. Het is duidelijk te zien dat hij gevormd werd in de school van Michel Piersoul, de man die ook Silvio Proto heeft opgeleid. Hun stijl vertoont vele gelijkenissen.

VERDEDIGING

Ferrera stelde altijd vier verdedigers op, Bodart speelde met drie achterspelers en ook Tilmant opteerde dikwijls voor een trio. Guilmot deed wat hij kon, maar hij speelde niet zijn beste seizoen. De ontdekking van Durieux op het einde van het seizoen was een lichtpunt.

MIDDENVELD

Na de komst van Bodart schoof Teklak een rijtje naar voren: van verdediger naar verdedigende middenvelder. Die positie behield hij voor de rest van het seizoen, vaak naast Oliseh. De flanken waren geregeld onbestaande. Zowel Brahami, Mazurkiewicz als Jbari werden achter de spitsen geposteerd.

AANVAL

Geen enkele voldoening in dit segment. Een fiasco voor Jbari, Lecomte, Stojkov, Sanchez, Bosak, Sofiane en Glouftis. Enkel Potier wekte hoop, tijdens twee matchen, valse hoop. De kwantiteit was aanwezig, de kwaliteit echter niet.

STATISTIEKEN 9de speeldag

Emilio Ferrera zit voor het laatst op de bank tijdens de match tegen Brussels (0-3-verlies). Gilbert Bodart zal hem aflossen vanaf de 11de speeldag, na één match onder interim-trainer Frédéric Tilmant.

23ste speeldag

Bodart staat voor de laatste keer aan het hoofd van de Wolven tegen Germinal Beerschot (1-1). Enkele dagen later zal hij zijn (gedwongen of vrijwillig ?) vertrek aankondigen. Tilmant neemt het over tot het einde van het seizoen.

33ste speeldag

La Louvière is mathematisch zeker van de degradatie na een gelijkspel (2-2) tegen Charleroi.

TRAINER: FRÉDÉRIC TILMANT

Nadat hij de hulptrainer was van AlbertCartier, EmilioFerrera en Gilbert Bodart, werd Frédéric Tilmant in februari hoofdtrainer voor de rest van het seizoen. Een vergiftigd geschenk want hij heeft (nog) niet de ziel van een hoofdtrainer. Bovendien leek de ploeg toen al veroordeeld tot de tweede klasse. Tilmant heeft geprobeerd zijn spelers te motiveren, zijn winnaarsmentaliteit over te brengen, maar toch volgde de degradatie. Er was meer nodig dan engagement om zich te redden in de eerste klasse. Wanneer niet iedereen dat engagement deelt, is er geen uitweg meer. Eens temeer omdat de ploeg tijdens die periode meer een harde hand dan een vriend nodig had.

TOP: MICHAËL CORDIER

Het licht in de duisternis ! Michaël Cordier (22) had de zware taak om Silvio Proto te doen vergeten. Daarin is hij geslaagd. De sobere en efficiënte doelman heeft van zijn eerste seizoen in de hoogste klasse gebruikgemaakt om zijn talent te tonen. Hij is niet gemaakt voor lagere klassen, vandaar ook zijn vertrek.

FLOP: NORDIN JBARI

Heeft de 31-jarige Nordin Jbari nog een toekomst in de eerste klasse? Na zijn mislukking in Gent bleef hij stilstaan bij La Louvière. De Wolven rekenden op hem om te scoren en zo het behoud te verzekeren. Balans : twee doelpunten en tegen het einde van het seizoen kop van Jut bij de supporters.

TENDENZEN TOESCHOUWERS (SLECHT)

Een gemiddelde van 4511 toeschouwers, een daling met 400 ten opzichte van vorig seizoen. Dit is echter een vervalst resultaat omwille van de wedstrijd met open deuren tegen Moeskroen (8607 toeschouwers, een seizoensrecord).

ENTOURAGE (SLECHT)

Een slechte sfeer van begin tot einde. De oorzaak : een slechte communicatie tussen de groep en Ferrera tijdens de heenronde, het vermoeden dat wedstrijden vervalst werden en de juridische zorgen voor de directie.

SPEKTAKEL (SLECHT)

Aan de kant van La Louvière zagen we niets, behalve misschien tijdens een of andere match onder Bodart. Maar de matchen waar het over gaat, roepen vele vragen op. Op het aanvallende vlak waren de Wolven afwezig in 95 procent van hun matchen.

FINANCIëN (GEMIDDELD)

De begroting van 3 miljoen euro klopte, dankzij de weinige winstpremies.

TRANSFERS (SLECHT)

Teklak, Mazurkiewicz en Egutu zijn geslaagd. Emeran is niet helemaal mislukt. Alle anderen zijn blijven stilstaan : Bosak, Luntala, Oulai, Jbari, Sanchez, Tiago, Cousin, Lecomte, Ekani, Glouftsis, Sofiane en Stojkov.

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier