TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

In competitie was Zitka titularis, terwijl Proto de bekercampagne toegewezen kreeg. Zitka verloor geen punten voor paars-wit, maar won er een stuk minder dan vorig jaar. Tijdens Zitka’s blessure toonde Davy Schollen zich geen verzwakking. Verdediging

Centrale verdediger Juhasz haalde als enige heel het seizoen een goed niveau. Tijdens de blessure van Deschacht was Van Damme linksback, na zijn terugkeer verving Deschacht centraal de geblesseerde Pareja. Rechtsback bleef Wasilewski omdat de ingehaalde Gillet sterk speelde op het middenveld. Middenveld

Vanaf zijn eerste wedstrijd toonde Gillet zich op het middenveld de ontbrekende schakel. Plots klikte het met Polak en Biglia. Vanaf toen voetbalde Anderlecht met drie man op het middenveld, voorheen waren dat er vijf (Polak en Biglia verdedigend, Goor links , Hassan centraal en Legear rechts).

Aanval

Startte Vercauteren met één spits ( Frutos, Akin of Théréau), dan schakelde Ariël Jacobs na Nieuwjaar over op drie aanvallers: de wederoptredende Boussoufa links, Chatelle of Vlcek rechts en Frutos of Pieroni in punt. Mbo Mpenza kwam nog nauwelijks aan bod.

TOP Mbark Boussoufa

Pas in afwezigheid van Ahmed Hassan (Afrika Cup) manifesteerde Mbark Boussoufa zich na zijn blessure. Hij strooide met assists, scoorde regelmatig en kon vaak enkel foutief afgeremd worden. Boussoufa stuwde zijn team in de tweede ronde naar een hoger niveau.

flOP Marcin Wasilewski

Recordhouder met twaalf gele kaarten in de competitie, tweemaal geel én eenmaal rood in de UEFA Cup. Wasilewski staat met gemiddeld één gele kaart per twee wedstrijden al heel het seizoen ter discussie. Een bijkomende rechtsback is een absolute prioriteit, vindt de club.

StatistiEKEN

13e speeldag:

Anderlecht verliest na een barslechte wedstrijd met 2-0 bij Germinal Beerschot en staat vierde. Eén dag later wordt Frank Vercauteren ontslagen en vervangen door Ariël Jacobs.

16e speeldag:

Club klopt Anderlecht (1-0), dat naar de zevende plaats zakt. Een dieptepunt, waarop de club massaal inkoopt om toch nog Europees voetbal veilig te stellen.

33e speeldag:

Twee weken nadat Anderlecht de titelstrijd verliest van Standard, overklast het Club (2-0) en plaatst zich onverwacht voor de voorronde van de Champions League.

ACHTERAF : Jelle Van Damme

Waarom werd Anderlecht dit jaar niet, zoals verwacht, kampioen?

Jelle Van Damme: “Door de wisselvallige heenronde, waarin we met punten morsten. In de terugronde hebben we ons niets te verwijten.”

Wat had Standard meer dan Anderlecht?

“Een betere heenronde. Zij speelden constant goed, wij met pieken en dalen. We slaagden er, om verschillende redenen, niet in ons niveau vast te houden. Om dat te kunnen, moet iedereen een fris hoofd hebben – ook in mindere matchen – en moeten we blok vormen.”

Wie had de grootste impact op de ommekeer? Ariël Jacobs of de nieuwe spelers?

“Het was toch vooral de verdienste van de nieuwe trainer. Zijn aanpak werkte: Jacobs was heel correct en heel menselijk, stond open voor discussie en stond midden in de groep. Dat laatste is belangrijk, vooral als het wat minder gaat.”

Opmerkelijk was dat jullie beter voetbalden toen Hassan op de Afrika Cup zat.

“Niemand is onmisbaar, ook Hassan niet. Hassan is een fantastische speler, die beslissend kan zijn, maar het is niet omdat hij er niet bij is, dat we niet meer kunnen voetballen.”

Welke spelers hebben je verrast?

“Niemand. Van Polak bijvoorbeeld wist ik van in Duitsland nog wat hij allemaal kon, maar aanvankelijk kwam het er hier niet uit. Dat kan aan veel factoren liggen. Bij Triguinho kwam het er helemaal niet uit: die jongen kon met niemand hier praten in zijn moedertaal.”

TRAINER : Ariël Jacobs

Toen Anderlecht Frank Vercauteren op 12 november ontsloeg, stond de gedoodverfde titelkandidaat in de rangschikking vierde, waren ze de kwalificatie voor de Champions League misgelopen en voetbalden ze stroef. Voor een schokeffect zorgde Ariël Jacobs niet: vier wedstrijden en twee nederlagen later was paars-wit naar de zevende plaats gezakt. De wintertransfers en Boussoufa, die na zijn kwetsuur op hoog niveau presteerde, zorgden voor de ommekeer. Met een goeie mix van techniek en werkkracht ruilde Jacobs de 4-5-1 voor een 4-3-3 en liet zijn team, gestuurd door een sterk middenveld, vanuit de eigen kwaliteiten voetballen. Na Nieuwjaar verloor Anderlecht in de competitie enkel op Zulte Waregem en Standard en speelde gelijk bij Lokeren.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Van 23.680 (twee jaar geleden) over 24.678 (vorig seizoen) naar 24.817: elk jaar in stijgende lijn. De kleinste opkomst was tegen STVV (24.319), de grootste tegen Club Brugge (25.692).

Entourage (gemiddeld)

Op 12 november werd Vercauteren vervangen door Jacobs, die eerst een overgangsfiguur zou worden maar nu hoofdtrainer blijft. Hij krijgt er Besnik Hasi bij als assistent-trainer.

Spektakel (gemiddeld)

Tot de winterstop presteerde Anderlecht ondermaats. Na de winterstop schakelde paars-wit naar een hogere versnelling, klom van de zevende naar de tweede plaats en voetbalde vanaf februari ijzersterk.

Financiën (gemiddeld)

Door het missen van de Champions League (voor het eerst in vijf jaar) kon het budget niet opgetrokken worden van 29 tot 40 miljoen euro. Dankzij de goede UEFA-bekercampagne werd toch nog een omzet van bijna 35 miljoen gehaald.

Transfers (gemiddeld)

De zomertransfers ( Théréau, Triguinho, Polak) vielen tegen. Polak herpakte zich na Nieuwjaar. De wintertransfers bleken, op Pieroni na, voltreffers: zowel Chatelle, Gillet, als de onbekende Vlcek bleken versterkingen.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier