Pierre Bilic

analyse: CHRISTIAN NEGOUAI

Hoe kijk je terug op het vermoeiende parcours aan top van het klassement ?

“Na een jaar in Engeland beviel het werkklimaat in Standard me. Onze troeven hingen af van het moment, blessures, schorsingen et cetera. Eind december stond Standard op kop en dat was verdiend, omdat we spektakel brachten. We waren herfstkampioen, we hadden de topschutter in onze ploeg ( Mémé Tchité) en Sérgio Conceição kreeg de Gouden Schoen. Dat niveau was geen toeval. Na de winterstop vochten we een lang gevecht uit tegen Anderlecht met hoogtes en laagtes en een verzwakking op het einde van het seizoen. Onze ploeg werd niet gespaard. We hebben gewonnen zonder Sérgio Conceição, maar door zijn afwezigheid had Standard minder technische sterkte. Onze toekomst, dat is de deelname aan de Champions League. Wanneer je de eer hebt om in die competitie mee te spelen, kan je zeggen dat het seizoen geslaagd is.”

In nood moest jij zelfs in de spits spelen. Was dat niet de zwakke plek ?

“Neen. Ik sta ter beschikking van de trainer. Als mijn veelzijdigheid een pluspunt is, des te beter. Ik heb zowel in de verdediging, op het middenveld als in de spits gespeeld. Ik ben tevreden dat ik mijn spel teruggevonden heb, maar ik moet mijn niveau nog kunnen optrekken. Ik voel me het best op het middenveld. We hadden het soms moeilijk om te scoren tegen de kleine ploegen omdat zij verdedigend een hecht blok vormden. Maar het is in team dat we aanvallen, verdedigen, verantwoordelijk zijn voor het spel, de titel winnen of niet.”

TYPE-ELFTAL 4-4-2 DOEL

Zowel Standard als de collega’s van andere ploegen erkennen unaniem het talent van Runje. Hij stuurde zijn verdediging met de grootmoedigheid die we van hem gewoon zijn. Daarvoor kreeg hij voor de derde keer de prijs van Keeper van het Jaar.

VERDEDIGING

De verdediging was het sterke punt van Standard dit seizoen. Alles was aanwezig : werkkracht, atletische uitstraling en klasse. Ondanks het vertrek van Dragutinovic en Beda en de komst van Costa, was de harmonie nooit verstoord.

MIDDENVELD

Het doel van Standard was om zijn draaischijven uit het centrum te halen : Conceição op rechts en Rapaic op links. Op hun leeftijd hadden ze het soms moeilijk om alles tegelijk te doen : het spel verdelen, tempo brengen, centeren, scoren. Een technische inbreng op de as zou nuttig geweest zijn.

AANVAL

Met tien doelpunten meer had de ploeg de verwachtingen ingelost. In de terugronde werd soms weinig gescoord. Tchité was te geïsoleerd. De breuk van De Camargo kende zijn prijs. Maar waarom was er nooit vertrouwen in Roussel ?

STATISTIEKEN 18de speeldag

Winst met 0-2 op Lierse : Standard bevestigt zijn kwaliteit en ambitie van de heenronde : Anderlecht volgt op twee punten en Club Brugge kan steeds moeilijker aanklampen.

32ste speeldag

Verlies met 2-0 op Anderlecht : de veldbezetting getuigt van weinig offensieve ambities, het spel is onsamenhangend. Anderlecht neemt de leiding over.

33ste speeldag

Gelijkspel op Roeselare : de Rouches stuiten op een schitterende thuisdoelman, kunnen niet scoren en missen de kans om alsnog over Anderlecht (0-0 op Gent) te wippen.

TRAINER: DOMINIQUE D’ONOFRIO

Zijn eerste opdracht was het team versterken en kwalificeren voor de Champions League. Dat is gelukt. Door de leegloop kan men niet zeggen dat dat doel al vooraf bereikt was. Men had hem een vaste kern beloofd, maar die evolueerde toch in de loop van het seizoen. Dominique D’Onofrio heeft goed geanticipeerd voordat onvoorziene factoren zijn plannen konden dwarsbomen. In januari werd Igor De Camargo aangetrokken om gestalte te geven aan de aanval, maar hij brak zijn been. Daarna ‘gaf’ de kapitein, Sérgio Conceição, zijn truitje aan de scheidsrechter. Door zijn schorsing verloor de Luikse trainer een belangrijke pion in de aanval. Ondanks de aanpassingen in het elftal kwam de schorsing hen duur te staan.

TOP: MÉMÉ TCHITÉ

Bij het begin van de trainingen in de zomer had niemand erop durven wedden dat Mémé Tchité in Luik zou blijven. Hij zette door en liet zich gelden in de aanval van Standard. Snel als de wind scoorde hij aan de lopende band zodat hij kan terugkijken op een geslaagd seizoen.

FLOP: WAMBERTO

Niemand lacht meer dan de kleine Braziliaan die (nadat hij hersteld was van zijn beenbreuk) niet terugkeerde naar zijn land om dit seizoen nauwgezet te kunnen voorbereiden. De verwachtingen waren hoog, maar helaas: Wamberto speelde niet veel en zal moeten zoeken naar een andere oplossing voor de toekomst.

TENDENZEN TOESCHOUWERS (GOED)

Sinds twee jaar stijgt het aantal toeschouwers. Dit jaar verwelkomde Sclessin 16.531 abonneehouders. Het totale aantal bezoekers ging erop vooruit met een gemiddelde van 21.427 toeschouwers per match.

ENTOURAGE (GOED)

Het nieuwe team van D’Onofrio ging de uitdaging met glans aan. Demol bracht zijn vakmanschap aan, Dardenne werkte goed met Runje en Masson bleek een schitterende scout.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

Standard begon het seizoen in sneltreinvaart met zeer uitgesproken offensieve accenten, met dank aan onder andere Tchité en Conceição. Na de schorsing van zijn Portugese strateeg speelde de ploeg te veel op de counter.

FINANCIëN (GOED)

De Luikenaars houden de touwtjes van hun budget stevig in handen. Dat bedraagt 16 miljoen euro. De nieuwe televisierechten en de Champions League zullen het budget vergroten.

TRANSFERS (GOED)

De nieuwkomers vonden zonder problemen hun plaats. Een pluspunt voor volgend seizoen is de verwarmde grasmat. Het slechte veld kostte hen al punten. De bouw van het trainingscentrum vlot goed.

PIERRE BILIC