Toen debuteerde Michael Schumacher in Francorchamps.

Komend weekend is het opnieuw feest in Spa. Dan is het immers twintig jaar geleden dat ene Michael Schumacher er in Francorchamps zijn debuut in de formule 1 maakte. De Fransman Bertrand Gachot, meer dan eens verkeerdelijk beschouwd als Belg, was in een Londense gevangenis gesukkeld omdat hij tijdens ruzie met een taxichauffeur de pepper spray had bovengehaald. Zijn teambaas Eddie Jordan moest dus op zoek naar een vervanger en kreeg van Mercedes 150.000 dollar om een toen 21-jarige beschermeling van het huis uit te proberen. De jonge Duitser, die al grote indruk had gemaakt tijdens zijn eerste test met de Jordan, stuurde het ding meteen naar de zevende plaats op de startgrid. Een verbluffend resultaat voor de Jordan was dat toen. Schumi had zijn naam gemaakt en met zijn scherpe neus voor zaken wilde Eddie Jordan zijn goudhaantje meteen houden. Dat leek makkelijk, want de sluwe Ier had het management van de Duitser een contract laten tekenen dat Schumi onvoorwaardelijk aan het team bond, mocht hij een revelatie blijken.

Alleen had ook Bernie Ecclestone gezien dat die jonge Schumacher niet alleen de Duitser was die hij zocht, maar het ook in zich had. In een besloten vergadering bij het Italiaanse Comomeer kregen Bernie, zijn vriend Flavio Briatore en een legertje advocaten de Ierse teambaas toch op de knieën: in ruil voor veel geld stond Eddie Jordan zijn vondst af aan Briatore en Benetton. Waar Schumi een veel betere auto kreeg, een jaar later – jawel, in Francorchamps – zijn eerste GP won en nog eens twee jaar later voor het eerst wereldkampioen werd. Het plannetje van Bernie werkte: Duitsland, met zijn talrijke en vooral rijke tv-stations, was helemaal F1-gek geworden. De televisiegelden konden nu lustig de pan uit swingen.

Vandaag heeft Michael Schumacher zeven wereldtitels, meer records dan wie ook en een volkomen mislukte comeback achter zijn naam. En twintig jaar formule 1 ook, dat hoort natuurlijk gevierd te worden. Wie komend weekend naar Francorchamps trekt, mag dan ook festiviteiten verwachten. Wat precies, was bij het afsluiten van dit nummer nog niet duidelijk. Maar dat er een speciaal petje te koop zal zijn, is duidelijk. Best een ambitieus plan van Schumi’s management, als je het ons vraagt. We vernamen namelijk uit goede bron dat er nog een paar pakhuizen vol onverkochte petjes van 2010 liggen, omdat ze het ding niet meer aan de straatstenen verkocht krijgen nu de vroegere halfgod er niets meer van bakt. Er komt ook een speciaal album van de Gratonstudio, auteur van de strips van Michel Vaillant. En er waren ook plannen om Schumacher te laten uitpakken met de Jordan-Ford 191 waarmee hij in 1991 de Belgische GP reed. Of dat straks ook zal gebeuren, was nog minder duidelijk toen dit nummer werd ingeblikt. Volgens kwatongen verscheen een groot vraagteken boven het plan omdat Eddie Jordan te veel geld vroeg om de auto uit te lenen. Of hoe de geschiedenis na twintig jaar echt helemaal wordt herhaald in Francorchamps.

DOOR JO BOSSUYT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier