Een heruitgave van de bekerfinale van 1984.

Op 13 mei spelen Barcelona en Ath-letic Bilbao de eindstrijd in de Copa del Rey. De Catalanen, die in de heenwedstrijd Mallorca hadden geklopt met 2-0, plaatsten zich zoals verwacht na een 1-1-gelijkspel op de Balearen, dankzij een goal van een opnieuw briljante LionelMessi. De Basken veegden de vloer aan met FC Sevilla. Thuis gomden ze met een droge 3-0 de 2-1-nederlaag uit de heenwedstrijd weg. Na het laatste fluitsignaal overrompelden de fans het veld. Ondertussen zijn er al zo veel ticket-aanvragen dat de club overweegt om de Spaanse voetbalbond te verzoeken de finale, die normaal plaatsvindt op het veld van Valencia, in een ander (en groter) stadion af te werken.

Voor de Baskische fans roept de finale hoe dan ook herinneringen op. Op 5 mei 1984 stond Athletic immers ook in de bekerfinale tegen Barcelona, toen in het Santiago Bernabéustadion. Het was het jaar waarin de Basken onder leiding van JavierClemente ook in de competitie met kop en schouders boven iedereen uitstaken. De Catalanen, toen onder de hoede van CesarMenotti, droomden er dan ook van om revanche te nemen in de beker. De spanning was te snijden, temeer omdat er eerder in het seizoen een paar forse akkefietjes waren geweest tussen beide clubs. Goikoetxea had niet alleen Schuster geblesseerd, hij had ook verschillende keren met zware tackles Maradona geschoffeerd.

Toch moest Barcelona de duimen leggen. Met een goal van Endika in de elfde minuut veroverde Athletic zijn 23ste en voorlopig laatste beker. Na het laatste fluitsignaal barstte de hel los, toen een losgeslagen Maradona een uppercut uitdeelde aan Sola en meteen een nog hardere kreeg van Migueli. De Argentijn kreeg een schorsing van drie maanden. Het betekende meteen het einde van zijn avontuur in Spanje. Daarna tekende hij immers voor Napoli. Ook eerder speelden Barcelona en Athletic al vier bekerfinales tegen elkaar. In 1920, 1942 en 1953 trokken de Catalanen aan het langste eind en in 1932 mochten de Basken met de beker zwaaien.

Fabio Cannavaro (35) is einde contract bij Real Madrid en wacht op een teken van het bestuur om te onderhandelen over een verlengd verblijf.

Vicente Boluda, de interim-voorzitter van Real Madrid, kondigde aan dat de voorzittersverkiezingen plaats zullen vinden op 5 juli.

Raúl (31) kreeg te horen dat hij de gouden medaille van de stad Madrid zal ontvangen.

Atlético Madrid maakte in de stadsderby een einde aan de reeks van tien opeenvolgende zeges van Real. Het werd 1-1, meteen het eerste puntenverlies van de Koninklijke sinds de nederlaag bij Barcelona van drie maanden geleden toen Juande Ramos voor het eerst in de dug-out zat.

Lionel Messi (21) wordt steeds vaker genoemd als mogelijke versterking voor Real Madrid. “Pure fantasie”, verwijst de Argentijn de geruchten naar de prullenbak.

Barcelona speelde afgelopen zaterdag voor de competitie tegen Bilbao, de komende tegenstander in de bekerfinale. De Catalanen wonnen met 2-0, dankzij doelpunten van Sergi Busquets en Lionel Messi op strafschop.

Mallorca, dat in de terugwedstrijd van de halve finale voor de beker met 1-0 leidde tegen Barcelona, zag een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en miste een penalty, die overigens gepaard ging met een rode kaart voor de Argentijnse verdediger Martin Caceres. Uiteindelijk deed een goal van invaller Lionel Messi voor de eilandbewoners de boeken dicht.

David Villa (27) liep op training een knieverrekking op en kon vorige zondag met Valencia niet meespelen tegen Numancia.

Manuel Ruiz De Lopera, de voorzitter van Betis, werd vorige donderdag met een acute longontsteking opgenomen op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Zijn toestand verbetert langzaam, maar blijft zorgwekkend.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier