Ruud van Nistelrooij schiet zichzelf voorbij Marco van Basten in de rijkgevulde geschiedenis van Oranje-topschutters.

Ruud van Nistelrooij (29) scoorde tegen Andorra vorige week zijn 24e en 25e doelpunt voor Oranje en stak daarmee zijn idool en huidig bondscoach Marco van Basten voorbij. Die kwam in totaal aan 24 doelpunten in 58 interlands. Van The Man had slechts 47 interlands nodig om dat aantal te bereiken. Daarmee komt de trefzekere spits aan een gemiddelde van net iets meer dan een halve goal per wedstrijd. Met zijn doelpuntenrecord bevestigt de Man United-spits dat hij er na een jaar vol blessures en akkefietjes bij de nationale ploeg weer helemaal staat. Hoewel men na afloop van de partij op Andorra niet helemaal onverdeeld positief kon zijn over Van Nistelrooij. De mijlpaal in de Oranje-geschiedenis werd overschaduwd door zijn plagerijen tegenover de verdedigers van Andorra. Van Nistelrooij verdedigde zich tegen die kritiek : “Ik wil hier geen woorden aan vuil maken, zo triest is het”, zegt hij in het NRC Handelsblad. “Het was heel frustrerend dat de scheidsrechter ons niet in bescherming nam. Het was bijna onmenselijk om niets terug te doen, daarom liet ik me een paar keer gaan. Ik kon onmogelijk rustig blijven. Ik moet al heel diep graven om van zo’n wedstrijd de charme te ontdekken.”

Eerder op de week had Van Nistelrooij de natie al doen juichen met een prachtige treffer (bal laten stuiten, rond de as draaien en met een vluchtschot de bal in de linkerkruising jagen) tegen Armenië. Een belangrijke treffer ook. Dat valt trouwens op bij het overlopen van diens doelpuntengeschiedenis : Van Nistelrooij staat garant voor belangrijke treffers. Van de 25 interlandgoals vielen er slechts drie in een vriendschappelijke partij. Voorts… achttien in kwalificatiewedstrijden en vier op de eindronde in Portugal.

Met zijn totaal van 25 komt Van Nistelrooij op een achtste plaats terecht in de all time topschutterslijst van de Nederlandse nationale ploeg. De volgende in het vizier zijn Kick Smit (26) en Bep Bakhuys (28). (MS)

PSV Eindhoven heeft zijn laatste versterking binnengehaald, het gaat om de Engelse verdediger Michael Ball (25). Ball gold over het Kanaal als een groot talent en speelde ooit één keer voor de nationale ploeg, maar vorig seizoen was hij bij de Glasgow Rangers op een zijspoor beland. Dick Advocaat wordt hardop genoemd als opvolger van Jo Bonfrère aan het hoofd van de nationale ploeg van Zuid-Korea. Momenteel is Advocaat nog bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. (MS)

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 7 goals ; 2. Huntelaar (Heerenveen), Perez (AZ), Hoogendorp (RKC) 4 goals ; 3. o.a. Kuijt (Feyenoord) 3 goals.

MS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier