TYPE-ELFTAL : 4-4-2

Doel

Ongeveer de enige sector waar dit seizoen alles naar wens verliep. Stijn Stijnen is de onbetwiste nummer één. Hij herhaalde dit seizoen al het goeie van vorig seizoen.

VERDEDIGING

Liet op elke positie steken vallen. De rechtsachter werd door verschillende spelers ingevuld, zelden met voldoening. Centraal hadden zowel Simaeys als Alcaraz mindere momenten en werd Evens te makkelijk opzijgezet, terwijl diezelfde Evens te weinig wendbaar was als stand-in voor Klukowski aan de linkerkant.

MIDDENVELD

Veel problemen. ClementLeko voor Nieuwjaar bleek te traag, OdjidjaKruska erna bleek evenmin super te werken. Offensief moest veel komen van Dirar, voor Nieuwjaar veelal links (en Vargas rechts), erna op de rechterkant. Links werd dan ingevuld door Daerden of Blondel, maar hun inbreng was beperkt.

AANVAL

Sonck kende na een moeizaam eerste jaar een beter tweede, al spartelde ook nu weer het lichaam tegen. Akpala startte sterk, als schutter toch, maar bleek niet de balvaste midvoor. Een alternatief was er niet. De inbreng van Van Heerden, Chavez, Djokic, Capon en Dahmane was flauw.

TOP: Stijn Stijnen

Net als vorig seizoen de meest regelmatige Bruggeling. Blijft sterk een tegen een en op de lijn. Elke wedstrijd wel goed voor een paar beslissende tussenkomsten en op Moeskroen na quasi foutloos.

FLOP: Laurent Ciman

Eindigde sterk, maar was vaak zwak. Niet de gedroomde rechtsachter die ook centraal te veel steken liet vallen. Leed, kreeg kritiek, gaf nooit op en zie: in Luik scandeerden de fans zijn naam.

StatistiEKEN

12e speeldag

In een uitverkocht Jan Breydel houdt Club Anderlecht op 1-1, maar na een sterke start van de thuisploeg domineren de Brusselaars. Eerste ontgoocheling.

16e speeldag

Tweede topper in eigen huis en een afknapper: Standard telt Club in een dol kwartier uit en wint met 1-4.

25e speeldag

Het mag dan wel een moeilijk seizoen geweest zijn, de twee derby’s eindigen twee keer op winst voor Club, dat ‘op’ Cercle met 1-3 wint.

ACHTERAF: Philippe Clement

Wat onthoud jij van dit seizoen?

Philippe Clement: “Dat het er een in twee delen was. Op koers tot pakweg half december. Eerste in de stand en Europees op schema na een gelijkspel in Valencia. Toen volgden drie nederlagen binnen de 14 dagen in de competitie en een Europese uitschakeling. Omdat het, denk ik, op dat moment bij een aantal spelers op was, en we te kampen hadden met blessures. Daarna was het wisselvallig. De terugronde begon met een bekeruitschakeling, zodat alleen de competitie overbleef en daarin moesten we achtervolgen. Dat zorgde weer voor meer druk.”

Heb je een verklaring voor de wisselvalligheid na Nieuwjaar?

“Voor een stuk ben je beginnen te bouwen aan een nieuwe ploeg. Blessures ook, geen automatismen, extra druk … Maar eigenlijk zijn dat excuses achteraf. We hebben niet gebracht wat moest, te veel verloren en te weinig punten gehaald. Te weinig kwaliteit? Dat vind ik ook een te makkelijk excuus. Wat is kwaliteit? Tien man dribbelen? Individuele kwaliteit, collectieve kwaliteit, mentaliteit. Ik ben wél kampioen geworden met Brugge in een ploeg die zogezegd te weinig kwaliteit had om dat te doen. Ik hoop dat het afscheid van de trainer op het einde evenmin meespeelde. Ik kan niet in de hoofden van de anderen kijken, maar als dat een verklaring zou zijn voor de wisselvalligheid, zou ik dat heel ongelukkig vinden.”

trainer: Jacky Mathijssen

In zijn tweede van op papier drie seizoenen toonde de Brugse coach te weinig dat hij van een vernieuwd jong elftal een geheel kon maken dat genoeg in huis had om te kunnen concurreren aan de top. Vorig seizoen hield blauw-zwart het tot halverwege de terugronde voorin vol, nu kwam al in december de mot in de ploeg. Aan inzet niks te kort, maar de spelers kregen te weinig ankers aangereikt om het zelfvertrouwen op te krikken. Zat er meer in? Het Brugse bestuur oordeelde van wel en nam een jaar vroeger dan voorzien afscheid van zijn coach.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Elk jaar weer iets meer abonnementen. Opvallend in de slotfase van het seizoen: steeds meer lege zitjes, abonnees die verstek lieten gaan bij gebrek aan goed voetbal.

Entourage (goed)

Na wat (interne) onvrede over de medische staf zijn spelers bij hun revalidatie vrijer dan vroeger. Er kwam ook een voorzitterswissel.

Spektakel (gemiddeld)

Club stelde teleur, ondanks een injectie van techniek. Na Nieuwjaar groeide het ongenoegen.

Financiën (gemiddeld)

Het stadion blijft beperkt qua mogelijkheden en in de ploeg moest serieus geïnvesteerd worden. Anderzijds blijft Club Brugge wel een sterk merk.

Transfers (gemiddeld)

Misschien blijkt in de toekomst dat Club wél goeie transfers deed, maar qua direct rendement was het matig tot slecht. Odjidja, Kruska, Vargas, Dirar, Ciman, Akpala, ze staan allemaal nog aan het begin van hun carrière. Dahmane en Evens zijn mislukt aan de top. De Vlieger voldeed ruimschoots.

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier