1. Cercle Brugge was weer een lange degradatiestrijd voorspeld, maar staat momenteel negende met uitzicht op de halve finale in de beker. Hoe verklaar je dat?

“Het is een combinatie van factoren. In het begin haalden we niet veel punten. Maar sinds de tactiek werd gewijzigd, is er veel meer evenwicht in de ploeg. De inbreng van Karel Van Roose is daarin belangrijk geweest. Er ontwikkelde zich een systeem waarmee we succes haalden en daar putten de spelers vertrouwen uit. Als je punten pakt tegen topclubs, wint van Club Brugge, Genk en Standard, dan geeft dat je een boost. We kunnen op resultaat spelen en bij momenten brengen we aantrekkelijk voetbal.”

2. Lorenzo Staelens vertelde ons dat er in het begin een speler was die hem zei dat de ploeg nog slechter was dan die van vorig seizoen en dat er waren die in de voorbereiding al moedeloos werden van het feit dat de spitsen zelfs op training nauwelijks een goal maakten. Is de trainer een tovenaar, is er in de groep meer kwaliteit dan gedacht of kenden jullie tot nu toe heel veel geluk?

“Ik denk dat de angst van vorig seizoen er nog wat in zat. Maar het tikkeltje geluk dat Cercle toen miste, is er nu wel. Dat de ploeg slechter geworden is, daar ben ik het niet mee eens. We beschikken over een ervaren verdediging en een talentrijke keeper. Op het middenveld is Thibaut Van Acker iemand met drive. Van Roose loopt gaten dicht en pakt tegenstanders op die anderen moeten laten lopen. Tim Smolders had het in het begin moeilijk, maar vond zijn spel terug en voelt zich nu weer helemaal in zijn sas. Vooraan speelde Michael Uchebo zijn beste seizoenhelft. Kristof D’haene doet als een duracellkonijn alles voor de ploeg en is met zijn snelheid heel belangrijk in de omschakeling en op de counter. Junior Kabananga wisselt hoogtes met laagtes af. Hij heeft talent, maar moet zich ontplooien. Momenteel is hij nog te onvoorspelbaar voor het elftal, maar de staf werkt daaraan. We scoren moeilijk, maar dat geldt voor elke ploeg uit de rechterkolom. Dat is een budgettaire kwestie. Wij moeten wedstrijden winnen door als geheel samen te werken. Dit is een groep die goed overeenkomt en altijd het beste van zichzelf geeft. Dat geldt ook voor de staf. De grote sterkte van de trainer is dat hij zichzelf is en zich laat omringen door mensen die hun vakgebied kennen. Als het niet goed is, geeft hij een spreekwoordelijke donderspeech. Wij appreciëren dat hij recht voor de raap is. Hij is een trainer zoals hij een speler is geweest: niet te veel tralala, heel veel werken en ermee bezig zijn. Er is kwaliteit, er wordt hard gewerkt en er is evenwicht op het veld.”

3. Intussen is Lukas Van Eenoo tot het einde van het seizoen ter beschikking gesteld van Oud Heverlee Leuven en Gregory Mertens verkocht aan Lokeren. Is dat geen gevoelige aderlating?

“Dat Lukas weg is, verwonderde de meesten wel. Maar anderzijds: hij speelde niet en iemand als hij op de bank laten verkommeren, is kapitaalvernietiging. Hij verdient meer dan twintig minuten invallen, maar op dit moment is er in de basis geen plaats voor hem. Misschien is het ook wel goed voor zijn ontwikkeling om eens in een andere kleedkamer terecht te komen, want zijn hele jeugd zat hij bij het beschermende Cercle.

“Gregory stond wel vast in de ploeg. Hij was een belangrijke speler en zijn vervanger is er nog niet, maar dat leeft niet zo in de groep. We verwachten nog iemand, het liefst een linksvoetige centrale verdediger, maar we weten ook dat in nood Van Acker het kan redden op die positie. Er is kwaliteit genoeg om dat op te vangen en met Ismaïla N’Diaye krijgen we er een polyvalente speler bij met al enige ervaring op het hoogste niveau. We zullen er alles aan doen om hem te laten voelen dat hij bij deze mooie vereniging welkom is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier