31 personen en een vennootschap staan vanaf maandag 3 februari 2014 terecht voor de correctionele rechtbank in Brussel. Hoofdbeklaagde is de vermeende textielzakenman YE ZHEYUN, van wie het gerecht vermoedt dat hij de Chinese of Taiwanese nationaliteit heeft en geboren is in 1965. Hij staat terecht wegens o.a. omkoping en poging tot omkoping, verbaal en fysiek geweld en leiderschap van een criminele organisatie.

Van de 31 hebben er 13 iets te maken met Lierse: voormalig trainer PAUL PUT, assistent-trainer PATRICK DEMAN en de spelers YVES VANDERSTRAETEN, LAURENT FASSOTTE, IGOR NIKOLOVSKI, CLIFF MARDULIER, HASAN KACIC, NINOSLAV MILENKOVIC, MARIUS MITU en LAURENT DELORGE. Beide trainers worden ervan beschuldigd hun spelers enveloppen te hebben overhandigd om in negen wedstrijden niet voluit te gaan. Zelf zouden zij ook omkoopgeld van Ye op zak hebben gestoken (Put minstens 50.000 euro, Deman minstens 25.000 euro). De spelers staan terecht omdat ze het geld aannamen, al hebben de meesten verklaard het reeds in 2005 onder zware bedreigingen te hebben teruggegeven aan Ye. Topverdieners zouden Fassotte (145.500 euro), Delorge, Nikolovski en Van der Straeten (elk 125.500 euro) zijn geweest.

Verder staan van Lierse zijde ook de ex-voorzitters CHRIS DE NIJN en LEO THEYSKENS en de Antwerpse diamantair CHARLES GOLDBERG terecht. Alle drie omdat ze 256.000 euro van het voorschot van 369.500 euro dat Ye betaalde voor de aandelenoverdracht, onrechtmatig gebruikten om Lierse aan zijn licentie te helpen. De Nijn zou bovendien 200.000 euro cash hebben aangenomen van Ye.

Van La Louvière wordt geen enkele speler vervolgd, wel toenmalig trainer GILBERT BODART. Hij kocht Dusan Belic om om niet voluit te gaan in STVV-La Louvière en zou voor dat duel hetzelfde hebben geprobeerd met de STVV-spelers Marco Nijs, Milenko Milosevic en Ilija Stolica.

Toenmalig La Louvièrevoorzitter FILIPPO GAONE, zijn boekhouder SEBASTIEN ELISE en clubadvocaat LAURENT DENIS staan terecht voor financiële en fiscale malversaties. Gaone omdat hij, al dan niet met behulp van Elise en Denis, transfergelden van de club naar zijn eigen financieel noodlijdende vennootschappen versluisde dan wel er Pietro Allatta zwarte commissielonen van betaalde. Gaone en Denis ook omdat zij 500.000 euro verduisterden die vanuit Hongkong op de derdenrekening van Denis werd gestort voor de overname van La Louvière.

Nog drie voetballers staan terecht: MARIO ESPARTERO omdat hij zich als speler van FC Brussels liet omkopen tegen AA Gent; DUSAN BELIC omdat hij op vraag van Bodart niet voluit ging in STVV-La Louvière, én omdat hij samen met Bodart probeerde zijn ploegmaats Milosevic en Stolica bij het bedrog te betrekken; en JEAN-PIERRE LA PLACA omdat hij zijn ex-ploegmaat en toenmalig Waaslandspits Sébastien Dufoor probeerde om te kopen toen Ye de plak zwaaide bij Verbroedering Geel.

Van degenen die in juli 2005 met Ye naar Finland trokken, waar hij zich inkocht bij AC Allianssi en de boel belazerde, zijn behalve La Placa en Denis ook PIETRO ALLATTA en OLIVIER SURAY in beschuldiging gesteld. Allatta omdat hij mee Dufoor en Jerry Poorters (allebei Geel) zou hebben helpen omkopen, Suray omdat hij hetzelfde probeerde met Alexandre Teklak (Moeskroen), Laurent Wuillot (Brussels) en Dufoor. Teklak zou twee keer 100.000 euro zijn aangeboden, Wuillot zelfs 200.000 euro – telkens voor één wedstrijd. Allatta en Suray worden ook beschuldigd van valsheid in geschrifte en financiële fraude. Allatta daarnaast ook van bedrieglijk onvermogen, verboden wapenbezit en bedreigingen met geweld, o.a. tegenover makelaar Harald Suain in opdracht van Denis.

Twee beklaagden waren actief bij Verbroedering Geel, de tweedeklasser waar Ye zich na zijn doortocht bij Lierse kortstondig inkocht. Het zijn ex-manager BRUNO BELMANS en sponsor LUC VAN OPSTAL, beschuldigd wegens hun betrokkenheid bij het benaderen van Poorters en in het geval van Belmans ook Dufoor.

Er staat ook één makelaar terecht: de Brusselse Italiaan FEDERICO AVELLINO. Enerzijds voor het benaderen – tegen betaling door Ye – van Djordje Svetlicic en Milenko Milosevic (Cercle Brugge). Anderzijds voor het op eigen houtje bedreigen en afpersen van Paul Put, iets waarvoor Ye zijn bodyguard achteraf op hem afstuurde.

De vijf overige verdachten hebben niets met het voetbal te maken. RENE VITULLO was de papieren administrateur-generaal van MECANAIR MANAGEMENT, de in Luxemburg gevestigde vennootschap waarop Allatta factureerde, maar waarin hij officieel geen mandaat bekleedde omdat hij dat wegens een veroordeling in 2000 tot vier jaar cel in een zaak van koppelbazerij tien jaar lang niet mocht. MICHELE MERCURIO, FABIO GATTA en KADDOR GHERDAOUI zijn zware jongens uit de entourage van Allatta. De in 2005 in een drugszaak veroordeelde Antwerpse taxichauffeur HADI BENYAHIA figureerde als de agressieve bodyguard van Ye. Hij was het die met een revolver naar Mardulier zwaaide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier