Rorys Andres Aragón Espinoza

28/06/82 – Standard – Doelman – Ecuadoraan

Speelminuten (dit seizoen en vóór afgelopen weekend): 1800

Begon met voetballen om aan een inkomen voor de familie te raken toen zijn vader overleed. Is in Ecuador bekend onder de naam van zijn vader, Rorys Aragón, maar laat zich in België uit respect voor zijn moeder Espinoza noemen. Scoorde in Ecuador als doelman ooit vijf keer in één seizoen op penalty. Testte bij Inter Milaan dankzij zijn zus – een fotomodel – die in de stad werkte en een dvd had doorgespeeld. Kwam na vergeefse tests bij Ascoli en Salzburg bij Standard uit. Heeft beloofd als Standard kampioen wordt van de brug over de Maas te springen.

Marcos Camozzato

17/06/83 – Standard – Verdediger – Braziliaan/Italiaan

Speelminuten: 2205

Heeft in het tweede elftal gespeeld van Internacional Porto Alegre, de ploeg die de intercontinentale beker won. Zijn voorouders zijn Italianen, in de jaren twintig naar Zuid-Amerika uitgeweken. Komt uit een familie die het goed heeft – vader is advocaat, moeder tandarts – en raakte door hun financiële en administratieve steun drie jaar geleden ook aan de Italiaanse nationaliteit.

Costa Santos Bonfim Dante

18/10/83 – Standard – Verdediger – Braziliaan – Speelminuten: 2340

Komt uit de Braziliaanse staat Bahia, waar de meeste Afrikanen wonen. Is een rasta, net als zijn vader. “Je moet in Bahia bewegen of het is de stad die rond jou beweegt”, is een van zijn uitspraken die hem typeren, want hij staat bekend als een onrustige geest. Michel Preud’homme wil niet dat hij zijn haren lang laat omdat Standard dan in het verleden verloor, dus laat hij ze geregeld knippen. Speelde in Juventude Caixa do Sul, dezelfde club als Ederson van Germinal Beerschot.

Burgel Xaviel Frederico ‘Fred’

15/01/86 – Standard – Verdediger – Braziliaan – Speelminuten: 451

Speelde net als Marcos in het tweede van Internacional Porte Alegre en werd daar opgemerkt door Dominique D’Onofrio. Heeft ook familiebanden in Europa, maar is nog niet aan een dubbele nationaliteit geraakt. Polyvalente verdediger van 1,90 m die al als rechtsachter, stopper en verdedigende middenvelder depanneerde. Licht Standard de optie in zijn contract niet, dan vertrekt hij eind dit seizoen. Komt uit het zuiden van Brazilië, waar het ’s winters koud kan zijn, wat zijn aanpassing aan Europa heeft vergemakkelijkt.

Igor De Camargo

12/05/83 – Standard – Aanvaller – Braziliaan – Speelminuten: 1651

Kwam als 17-jarige naar België en werd in Maasmechelen opgevangen door een, inmiddels overleden, Limburgse pleegmoeder. Noemde Ronaldo en Romario zijn voorbeelden, maar Jezus zijn enige idool. Gaat elke week naar de kerk en kwam elke week met andere Brazilianen samen bij Wamberto om te bidden en musiceren. Speelt gitaar en is een groot liefhebber van de typische Braziliaanse folk à la Caetano Veloso en Gilberto Gil. Opende in zijn geboortestad Porto Feliz met het geld dat hij hier verdiende een winkel in papierwaren. Zal op 31 mei trouwen met Giovanna, die hij sinds zijn jeugdjaren in Brazilië kent.

Ederson Tormena

14/03/86 – Germinal Beerschot – Verdediger/middenvelder

Braziliaan – Speelminuten: 2144

Spreekt amper Engels, maar schakelt zijn vriendin in als tolk en laat de communicatie binnen het team meestal via Cruz verlopen. Wordt de laatste tijd genoemd als een echte box-to-boxspeler. Goed met het hoofd en dus gevaarlijk als hij mee gaat koppen in de zestien meter. Nog relatief jong, pas 22, en zal volgens zijn manager weldra ook de Italiaanse nationaliteit krijgen. Heeft een 17-jarige en 1,90 m lange broer Gustavo die, wanneer hij in juni 18 wordt, ook bij een Belgische club hoopt te tekenen.

Gustavo Colman

19/04/85 – Germinal Beerschot – Middenvelder – Argentijn – Speelminuten: 1141

Spreekt amper Engels en had zich volgens Van Veldhoven al meer kunnen ontwikkelen als die taalbarrière er niet was geweest. Kreeg vorig seizoen tijdens de rust van Germinal Beerschot – STVV in de kleedkamer een bolwassing van Aimé Anthuenis omdat hij volgens de technisch directeur in de eerste helft te veel liep te wandelen. Drie minuten in de tweede helft scoorde Colman de 2-2 en liep hij turend met zijn hand boven zijn wenkbrauwen richting eretribune en Anthuenis. Soms te wild in zijn tackles, maar een speler met overzicht en de perfecte pass tussendoor. Scoort alleen niet zo vlot.

Daniel Cruz

09/05/81 – Germinal Beerschot – Middenvelder – Colombiaan – Speelminuten: 1161

Publiekslieveling. Heeft tegenwoordig een nieuw nummertje: als hij hoekschoppen neemt zwaait hij zijn linker- en rechterarm beurtelings in de lucht en dan neemt een groot deel van het supportersvak dat over. Als hij aan de bal is, roepen zijn fans kort na mekaar zijn naam. Woont op een appartement met een verbluffend uitzicht op de Schelde. Noemt het door de glazen constructie zijn aquarium. Kwam destijds naar Germinal Beerschot via Ajax, waarmee de club samenwerkte.

Hernán Losada

09/05/82 – Germinal Beerschot – Middenvelder – Argentijn/Italiaan

Speelminuten: 1950

Spreekt goed Engels want heeft daar in Argentinië als kind privélessen voor gekregen. Vertelde ooit hoe hij in Buenos Aires aan zijn voordeur bedreigd werd met een revolver en te horen kreeg: “Je schoenen of je leven.” Het werden dus de schoenen. Zijn ouders baten een bed-and-breakfast uit in Argentinië. Heeft nog orgel en piano gespeeld en wil na zijn carrière met het bandje van zijn broer rondtoeren. Ook aan taekwondo en yoga heeft hij zich nog gewaagd.

Julio Cesar Machado Colares

21/03/87 – Charleroi – Verdediger – Braziliaan – Speelminuten: 0

Kwam in januari naar Charleroi, maar speelde nog geen minuut en staat ondertussen al niet meer op de lijst van A-kernspelers op de officiële website van de club.

Cristian Gustavo Leiva

26/09/77 – Charleroi – Middenvelder – Argentijn – Speelminuten: 1836

Geleend van Anderlecht sinds januari 2007. Regelmatige speler. Heeft Chileense roots en speelde even in Mexico. Raakte in Argentinië ooit in een ongeval betrokken waarbij drugs in zijn verhakkelde wagen werden gevonden. “Ze waren niet van mij. We zaten met vier in de auto en op het proces werd mijn naam volledig gezuiverd”, zei hij daarover. Was niet op de hoogte van de fiscale hervorming die sinds 2008 van kracht is voor buitenlandse voetballers, ging in staking en kwam een week niet naar de trainingen. Charleroi schuift het probleem met Leiva door naar Anderlecht, dat hem betaalt. Siquet kreeg opdracht hem niet meer te laten spelen. Keert normaal eind dit seizoen naar Argentinië terug.

Dos Santos Costa Orlando

26/02/81 – Charleroi – Aanvaller – Braziliaan – Speelminuten: 1148

Begrijpt niks van de tactiek van Charleroi, wordt op de club smalend gezegd. Heeft van alle aanvallers in onze competitie wellicht de slechtste balans tussen speelminuten en gescoorde doelpunten. Werkt veel, haalt de bal op de eigen helft op, passeert tegenstanders op snelheid, maar mist vervolgens veel kansen. Zowel Standard vorig jaar, als Club Brugge sinds de komst van Mathijssen – die in hem een speler voor een grote club ziet – probeerden hem te pakken te krijgen.

Juan Pablo Pino

30/03/87 – Charleroi – Aanvaller – Colombiaan – Speelminuten: 68

Was al even Colombiaans international en staat in Zuid-Amerika bekend als een van de grote talenten voor de komende jaren. AS Monaco kocht hem voor 3 miljoen euro, terwijl ook clubs als Barcelona hem wilden. Omdat hij bij Monaco niet veel speelde, leende Charleroi hem van de winter tot het eind van het seizoen. Anderlecht had hem ook gewild, maar Mogi Bayat was Van Holsbeeck te snel af. Bayat omschreef de speler vervolgens in de pers als ‘buitenaards’. Toch liet Siquet hem, ondanks alle druk van bestuur en supporters, niet veel spelen wegens te individualistisch en dus slecht in de groep. Blesseerde zich en keerde naar Monaco terug voor verzorging. Zit nu weer in Charleroi, maar lijkt weer niet veel te zullen spelen.

Nicolás Martin Pareja

19/01/84 – Anderlecht – Verdediger – Argentijn – Speelminuten: 1518

Harde centrale verdediger, maar wil het vaak te mooi doen en is geen echte leider. Gevormd bij Argentinos Juniors, de ploeg waar Maradona zijn opleiding kreeg.

Lucas Rodrigo Biglia

30/01/86 – Anderlecht – Middenvelder – Argentijn – Speelminuten: 1958

Wordt in Argentinië El Principito genoemd, de kleine prins. Is heel goed in de interceptie, maar speelt te vaak breed en is daarin sinds zijn komst nauwelijks geëvolueerd. Scoort voor een centrale middenvelder ook te weinig. Won het WK -20 in 2005 in Nederland en was kapitein van de ploeg waarin onder andere Lionel Messi stond. Is geboren in Mercedes en moest elke dag twee uur met de bus om te gaan trainen in Buenos Aires. Barstte in huilen uit nadat hij op strafschop scoorde tegen Brussels. Naar eigen zeggen omdat de beelden van de homejacking bij zijn schoonouders in Buenos Aires hem weer door de geest schoten.

Nicolás Alejandro Frutos

10/05/81 – Anderlecht – Aanvaller – Argentijn – Speelminuten: 480

Wordt door zijn gestalte La Garza, de Reiger genoemd. Bezorgde Anderlecht vorig seizoen de titel, maar was dit seizoen te vaak geblesseerd. Kende geen succes bij het Spaanse Las Palmas in 2003/04 en keerde terug naar Argentinië. Komt oorspronkelijk van Unión Santa Fe, 500 km ten noorden van Buenos Aires, waar zijn vader bestuurslid is. Gaat als hij ginder is, vissen in de Rio Parana. Heeft veel clubs gekend en heeft eindelijk rust gevonden in Brussel. Zijn aanvankelijk succes ligt aan de basis van de komst van andere Argentijnen in België.

Randall Azofeifa Corrales

30/12/84 – AA Gent – Middenvelder – Costa Ricaan – Speelminuten: 550

Maakte deel uit van de Costa Ricaanse selectie op het WK in Duitsland en speelde daar één minuut. Heeft een staalhard en strak afstandsschot dat hem al een paar doelpunten opleverde, maar moet behalve trappen en passen ook nog leren meer te lopen en te werken in een wedstrijd. Had net als Ruiz een aanpassingsperiode nodig. Spreekt in tegenstelling tot zijn landgenoot wel een mondje Engels. Trouwde in Costa Rica op dezelfde dag als Bryan Ruiz: 31 december 2006.

Bryan Ruiz Gonzalez

18/08/85 – AA Gent – Aanvaller – Costa Ricaan – Speelminuten: 1830

Zijn vader Ricardo verliet het gezin toen Bryan één jaar oud was, zag of hoorde hen nooit meer en verhuisde naar de Verenigde Staten. Vader was naar verluidt Cubaan en basketbalspeler, wat Ruiz’ lengte verklaart, zegt hij zelf. Groeide op met zijn grootvader Ruben zonder veel rijkdom: moest kiezen tussen een busticketje om te kunnen gaan trainen of eten kopen. Wordt om zijn slangachtigheid wel eens vergeleken met Rensenbrink. Testte bij Heracles, werd te duur gevonden door PSV en zag bij Feyenoord net Gullit, die hem wou, op het verkeerde moment ontslagen worden. Moest bij Gent wachten op het vertrek van Georges Leekens om speelkansen te krijgen. Mag van manager Michel Louwagie de club niet verlaten voor minder dan vijf miljoen euro.

Roberto Rosales

20/11/88 – AA Gent – Verdediger – Venezolaan – Speelminuten: 643

Werd door Anderlecht getest om op de rechtsachter als doublure te dienen voor Wasilewski. Op een internationaal landentoernooi voor -20-jarigen werd hij uitgeroepen tot beste speler. Debuteerde als belofte-international in de Venezolaanse nationale ploeg tijdens de met 5-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Werd door Anderlecht om medische redenen niet aangetrokken. Gent vond zijn enkelblessure een minder risico en nam hem als doublure van Gillet. Is na Gillets vertrek opengebloeid. Technisch en aanvallend goed, maar verdedigend soms nonchalant.

Antolin Alcaraz

30/07/82 – Club Brugge – Verdediger – Paraguyaan – Speelminuten: 360

Kwam als kapitein van het Portugese Beira-Mar. Werd aangekondigd als een verbeterde versie van Spilar of Rozehnal. Moest in de verdediging naast Kucera meer voetballend vermogen en autoriteit brengen, maar kampte met aanpassingsproblemen aan het hogere trainingsritme. Is de eerste Paraguayaan ooit op de loonlijst van Club Brugge. Voetbalde ook al in Argeninië en probeerde het in Italië tevergeefs bij Fiorentina.

Daniel Chavez Castillo

08/01/88 – Club Brugge – Aanvaller – Peruaan –

Speelminuten: 225

Kleine voetballer, maar doelgericht en met overzicht. Werd gehinderd door twee operaties aan de meniscus van de rechterknie. Speelde al voor de Peruaanse U17 en U18 en kreeg zopas een eerste A-selectie. Komt uit dezelfde jeugdacademie, Deportivo Cantolao, als Guerrero van Hamburger SV en Pizarro van Chelsea.

João Carlos Pinto Chaves

01/01/82 – Lokeren – Verdediger – Braziliaan –

Speelminuten: 2334

Gevormd in het Braziliaanse zaalvoetbal en daarin zelfs de nationale ploeg gehaald. Kwam via Bulgarije naar Lokeren. Heeft geleerd meer gedisciplineerd te spelen en niet te pas en te onpas in te schuiven. Legt de brug tussen verdediging en aanval en is complementair met Olivier Doll. Wil absoluut weg bij Lokeren, maar zag door Roger Lambrecht een fiks bedrag op zijn hoofd gekleefd.

Cardoso Leandro Alvarez

28/11/81 – Lokeren – Verdediger – Braziliaan –

Speelminuten: 0

Centraal in de verdediging gehaald als opvolger voor João Carlos, die hem overigens kent van vroeger. Carlos zelf zei zich ermee bezig te zullen houden om hem op te leiden voor de Europese competitie.

Rudison Nogueira Ferreira

15/02/83 – Zulte Waregem – Middenvelder – Braziliaan –

Speelminuten: 53

Braziliaan die al heel Europa doorzwierf. Komt uit Frankrijk en heeft een Franse vriendin. Spreekt Servisch en kan daardoor als enige communiceren met Jelavic in zijn moedertaal. Concurrent voor Stijn Meert. Brengt veel diepgang en beweeglijkheid, maar zakt bij balverlies nog onvoldoende terug. Speelt daarom weinig.

Leandro Barrios ‘Leandrinho’

06/06/86 – Zulte Waregem – Aanvaller – Braziliaan –

Speelminuten: 269

Vrij snel en technisch goed. Had lang nodig om zich aan te passen en viel uit met een blessure voor de rest van het seizoen. Een paar keer scherp ingevallen en daarna als titularis mogen beginnen ten koste van Tim Matthijs. Moet balvaster worden, minder met de bal lopen en de show achterwege laten. Kent Azofeifa en Ruiz omdat hij ooit in Costa Rica voetbalde bij Herediano.

Adriano Duarte

29/01/80 – Bergen – Verdediger – Braziliaan –

Speelminuten: 1882

Was twee jaar prof in het Braziliaanse minivoetbal voor hij profvoetballer werd. Was in Brazilië ploegmaat van Ederson (Germinal Beerschot) bij Juventude Caixa en Coelho (ex-Genk, ex-Westerlo) bij America Mineiro. Zijn eerste Europese ervaring deed hij op bij Nantes, waar hij wel maar één wedstrijd speelde. Was bij Nantes de allereerste Braziliaan die de club ooit haalde. Is in onze competitie de speler met de meeste gele kaarten in, overigens, ook de ploeg met de meeste gele kaarten.

Alex Da Silva

15/08/83 – Brussels – Middenvelder – Braziliaan –

Speelminuten: 225

Koos, nadat zijn vrouw hem vorige lente voor de keuze stelde tussen terugkeren naar Brazilië of een echtscheiding, voor het voetbal. Heeft daardoor zijn paar maanden oude zoontje nog maar amper gezien. Verzeilde daarna op de bank en in het nachtleven met Jaja Coelho. Wordt door Genk verhuurd aan Brussels.

Gabriel Iribarren

06/08/81 – Dender – Middenvelder – Argentijn –

Speelminuten: 446

Had met Erwin Lemmens een Spaanse tolk in de club, maar is sinds die in Antwerpen revalideert op de lessen Frans aangewezen. Heeft een Baskische familienaam en werd daarom op de Argentijnse televisie bij wedstrijdverslagen steevast El Vasco, de Bask, genoemd. Kwam naar Europa met de idee dat hij in Turkije zou voetballen, maar kwam door een teveel aan buitenlandse spelers ginder uiteindelijk bij Dender terecht. Onderhoudt goede contacten met Losada, Colman en Olgin van Antwerp.

Tiago Dos Santos Silva

04/04/79 – Genk – Verdediger – Braziliaan/Bulgaar –

Speelminuten: 778

Won in 1999 met Palmeiras de Copa Libertadores en speelde bij de U20 met Ronaldinho. Kwam als gevolg van financiële problemen bij Parmalat, het bedrijf waarvan hij afhing, in Bulgarije terecht. Is de jongste van acht kinderen en verloor op zijn vijftiende zijn vader door alcoholisme. Poetste vanaf zijn achtste schoenen en verkocht ijs om geld te verdienen. Werd door Genk aangetrokken als opvolger van Pocognoli.

Ruben Gomez Garcia

26/01/84 – KV Mechelen – Middenvelder – Argentijn –

Speelminuten: 114

Lichtvoetig type dat van de rechterkant meer op doorzicht dan kracht speelt. Kwam tijdens de winterstop en maakte het oefenkamp niet mee. Had conditionele achterstand en sloeg op training zijn voet om. Is een van de vele spelers in onze competitie die van de ploeg in Donetsk overkwam waar Jos Daerden trainer was. Voetbalde eerst in Spanje.

Rafael Godoi Pereira

07/05/85 – STVV – Aanvaller – Braziliaan –

Speelminuten: 0

Speelde voor hij naar STVV kwam in Bosnië, waar het iets trager en minder viriel voetballen is. Kende een moeilijke aanpassing. Is eerder van het stevige type en goed met het hoofd. Kan daarom ook als verdediger spelen. Wordt geleend.

Getulio Vargas De Freitas De Oliveira Junior

22/01/83 – Westerlo – Doelman – Braziliaan –

Speelminuten: 0

Kwam als tweede doelman naar Westerlo toen Ronny Gaspercic door knieproblemen niet veel meer bleek te zullen spelen.

Hielp aanvankelijk om Coelho mee op het juiste spoor te houden

(Jaja ging er geregeld eten)

maar de twee bleken uiteindelijk

in verschillende werelden te leven.

Getulio, die met zijn vrouw in

Westerlo woont, gedraagt zich

als blanke Braziliaan redelijk

Europees. Presteerde degelijk tijdens een paar

oefenwedstrijden in de winterstop, maar moet wachten op een kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier