De Bundesligastart werd overschaduwd door minder transferuitgaven en een geringere financiële slagkracht.

De gevolgen van de Kirch-crisis bleven zeker niet zonder gevolgen bij de start van het Duitse voetbalseizoen. Alhoewel er uiteindelijk een nieuwe overeenkomst werd gesloten met Kirchmedia (twintig procent minder waard dan de vorige deal) en er ook een akkoord werd gevonden met ARD en ZDF, maakte Kicker de berekening dat de transferuitgaven van alle ploegen samen met 35 procent slonken. In plaats van 150 miljoen euro vorig seizoen kwamen de eersteklassers deze zomer samen maar aan 102,2 miljoen euro.

Alleen de grote clubs trokken zich weinig aan van deze trend. Bayern München betaalde 9,5 miljoen euro voor Zé Roberto (Leverkusen), terwijl er ongeveer 9 miljoen euro werd neergeteld voor Sebastian Deisler (Hertha BSC). Een schamel bedrag, als je het vergelijkt met de 26 miljoen euro die Borussia Dortmund vorig jaar bovenhaalde voor de Braziliaanse topschutter Marcio Amoroso.

Koploper in de uitgaven is echter Leverkusen, dat resoluut voor de titel gaat. In totaal kochten ze voor 26,7 miljoen euro aan nieuwe spelers, met als hoofdvogel de Braziliaan Franca. Hij werd voor 8,5 miljoen euro weggehaald bij Sao Paulo. Bayern München volgt met 24,5 miljoen euro op de tweede plaats, voor Schalke 04 (13,25 miljoen euro) en Borussia Dortmund (10,1 miljoen euro). Hertha BSC vervolledigt de top vijf. Leuk om weten, is ook dat er vijf clubs de laatste twee maanden minder dan 500.000 euro uitgaven aan nieuwe namen.

Bij volgers bestaat nu wel de vrees dat er in de toekomst minder smaakmakers voor Duitsland zullen kiezen en het niveau stilaan zal dalen. Dat valt ook al af te leiden uit het aantal verkochte abonnementen. Topclubs als Bayern München (19.000) en Hertha BSC (14.500) verloren ruim tweeduizend fans, terwijl kampioen Borussia Dortmund (45.000) en Schalke 04 (41.500) ongeveer 1.500 seizoenkaarten meer verkochten. Nieuwkomer Hannover 96 verviervoudigde zijn aantal, van drieduizend naar twaalfduizend, terwijl ook Arminia Bielefeld steeg : van 2.500 naar 6.500. Bij VfL Bochum, de derde promovendus, was de toename niet zo spectaculair : 4.500 in plaats van 3.000.

Het aantal buitenlandse nieuwkomers was niet zo imposant als de voorgaande jaren. De verwachtingen zijn hooggespannen voor Luizao (Hertha BSC), Christian Poulsen (Schalke 04), Raymond Kalla (VfL Bochum), Angelos Charisteas (Werder Bremen), Nzelo Lembi (Kaiserslautern), Cristian Ledesma (Hamburg), Jiri Stajner (Hannover 96) en Juan Ramon Fernandez (Borussia Dortmund). Worden zij straks de nieuwe ontdekkingen van de Bundesliga ? (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier