Met de vertrouwden Roumani en Zokora als linksachter en centraal links, en de nieuwkomers BrianPriske op rechts en AaronMokoena centraal daarnaast, stond de Genkse verdediging vrijdag op Brugge een stuk steviger dan vorig seizoen. “Aaron is gedecideerd”, zegt assistent-trainer Jos Daerden. “Er stáát iemand. Zuid-Afrikanen hebben, als ik het zo mag zeggen, de technische kwaliteiten van Afrika, maar de nuchterheid van Europa. Hij coacht, zoals Brian dat ook doet. De laatste twee seizoenen liet de tegenstander de rechtsback bij ons vrij in de opbouw, omdat daar verschillende mensen met wisselend succes stonden, maar Brian, die zal wat dat betreft wel altijd zijn streng trekken. Op training wordt nu wel het accent meer op het verdedigend aspect gelegd. De intentie blijft naar voren voetballen, maar in plaats van met 5-4 winnen we toch liever met 4-2.”

En zie, werd het vorig seizoen 4-0, nu bleef het bij 1-0. De organisatie stond er. Dat komt, zegt Jos Daerden, ook door de rest van de ploeg. “Het inzakken van Vandenbergh en Beslija aan de buitenkanten zorgde ervoor dat de backs van Brugge goed opgevangen werden. Chatelle en Ingrao waren daardoor eigenlijk middenvelders in plaats van buitenspelers. Vorig jaar hadden we daar meer ruimte gelaten. Maar de keren dat we in balbezit waren, hebben we er te weinig gebruik van gemaakt. Zeker in de eerste helft waren we te onrustig. Een goeie verdedigende organisatie kan maar blijven bestaan als je in balbezit goed staat. En dát hebben we vrijdag dus niet goed gedaan. Zeker omdat we met Akram en Brian twee mensen hebben die moeten kunnen ondersteunen in een voorwaartse beweging.” Door veel slordig inspelen en balverlies, kon in de 59ste minuut Mendoza voorbij Priske raken en met links hard binnen trappen. “Brian moest eigenlijk twee meter te ver naar binnen dekken op de man die op dat moment het meest gevaarlijk was. Waarna de bal naar buiten gespeeld wordt en hij iets te ver van Mendoza af staat.”

Rest nog de vaststelling dat JanMoons bijwijlen weinig balvast bleek. En dat lag niét elke keer aan het natgesproeide veld. “Maar Jan heeft een hele goeie voorbereiding gespeeld en staat mentaal heel sterk. Terwijl Davy ( Schollen, nvdr) een wat moeilijker begin kende omdat hij zichzelf misschien wat te veel onder druk gezet heeft. Hij heeft eigenlijk een hele tijd onrustig gekeept en als technische staf kijk je toch wie er op het eind van de voorbereiding het best voor staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier