TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Verbist keepte een verdienstelijk seizoen. Was ook met zijn prima traptechniek een troef in een ploeg die het accent legt op precisie en diepgang in de passing. Viel op speeldag 28 uit met een meniscusblessure en werd degelijk vervangen door Dantschotter. Middenveld

Hasi was belangrijk voor de balcirculatie, Serebrennikov creëerde ruimte, Gombami en Iachtchouk zorgden voor diepgang, doelpunten en assists. De Smet scoorde en liet scoren. Sergeant was een nuttige wintertransfer.

Verdediging

De herschikte verdediging was vrij stabiel. Boi was een revelatie als rechtsachter. Portier en Viane presteerden uitstekend centraal, ook met soms veel ruimte in de rug. Van Mol moest in de terugronde vaak plaats ruimen voor de twaalf jaar jongere en mobielere (middenvelder) Nyoni. Aanval

De Sutter blonk uit en viel begin februari uit. Werd afwisselend vervangen door Gombami, Iachtchouk, De Smet en Snelders, met wisselend succes.

top – Tom De Sutter

Absolute doorbraak. Toen hij op 5 februari voor een halfjaar uitviel met een kruisbandblessure had hij zes assists geleverd, tien keer gescoord in de competitie en zes keer in de beker. Eindigde derde in de Gouden Schoen en werd opgeroepen voor de Rode Duivels. Zeer gewild door onder meer Louis van Gaal en AZ.

flop – Armand Mondakan Mahan

Raakte maar aan 167 speelminuten. Werd eind december opgenomen op de spoedafdeling van het AZ Sint-Lucas in Brugge en kort daarna overgebracht naar het UZ Leuven. Heeft, luidt het bij Cercle vaag, ‘problemen met de klieren’. Dook voor het eerst weer op in het Jan Breydelstadion op speeldag 33.

StatistiEKEN

De heenronde: Cercle Brugge staat aan de winterstop onverhoopt derde.

18de speeldag: Cercle klopt RC Genk met 5-1. Eerder op de week schakelde het in de achtste finale van de beker van België buur-rivaal Club Brugge met 1-0 uit. Cercle is de terugronde uitstekend begonnen.

21ste speeldag: Cercle moet de rest van het seizoen verder zonder Tom De Sutter, die in een vriendschappelijke belofte-interland de voorste kruisbanden van zijn rechterknie scheurde.

24ste speeldag: Cercle verliest met 3-0 op Germinal Beerschot. Eerder op de week werd het in de kwartfinale van de beker van België uitgeschakeld door Standard. Cercle lijdt zonder De Sutter.

ACHTERAF : Denis Viane

Wat vind je van het voorbije seizoen van

Cercle?

Denis Viane: “We kunnen niet anders dan tevreden zijn over het resultaat en over de manier waarop het tot stand kwam. De tweede ronde was iets minder en dat komt omdat Tom ( De Sutter, nvdr) heel moeilijk te vervangen is. Veel ploegen zoeken zo’n type. We voetbalden op dezelfde manier, maar met minder power. Als je het aantal doelpunten dat de flankspelers Iachtchouk en Gombami in de heenronde maakten ( elk acht, nvdr), vergelijkt met het aantal dat erbij kwam in de terugronde ( Iach- tchouk twee, Gombami een, nvdr) weet je hoe belangrijk Tom is voor de ploeg: hij scoort zelf, maar laat ook scoren. Zijn zware blessure kostte punten.”

Hoe verklaar je het uitstekende seizoen van Cercle?

“Er is verder gebouwd op de structuur van de voorbije jaren. Nu kwamen daar uitstekende transfers bij en was er een ideale mix tussen trainer en spelers. Vanaf de eerste dag klikte het. Voordien werd er ook al wel de nadruk gelegd op verzorgd voetbal, maar nu gebeurde dat in een vast systeem waarin alle spelers heel goed tot hun recht kwamen en voor iedereen de taken duidelijk waren met nog voldoende individuele vrijheid.”

Welke les trek je uit de pijnlijke uitschakeling in de kwartfinale van de beker op het veld van Standard na een 4-1-zege in de heenmatch?

“Het is een signaal dat we nog geen topploeg zijn. We verdedigden het resultaat en tot een minuut voor tijd waren we geplaatst. Toen knalde Goreux de bal in de kruising. Hadden we zoals altijd ons eigen spel moeten spelen? Misschien wel. Waren we dan gekwalificeerd geweest? We weten het niet.”

TRAINER :Glen De Boeck

Debuteerde met glans als hoofdtrainer. Stuwende factor. Maakte zijn spelers ervan bewust dat ze tot veel meer in staat zijn dan een anonieme rol in de tweede helft van de klassering, gaf ze behalve vertrouwen ook duidelijkheid met een vast systeem, heldere opdrachten en dito nabesprekingen. Het resultaat was verbluffend: na de heenronde stond Cercle derde met slechts vier punten minder dan het vorig seizoen in het eindklassement telde; het eindigde uiteindelijk als vierde, de beste naoorlogse prestatie, en oogstte algemene waardering voor het snelle combinatievoetbal waarmee dat vaak gebeurde.

Tendensen

Toeschouwers (goed)

Het totale toeschouwersaantal steeg het voorbije seizoen met 56 procent, het aantal abonnees met 43 procent.

Entourage (goed)

De vereniging Cercle werd op alle vlakken verder uitgebouwd. Glen De Boeck werd technisch directeur, Yvan Vandamme managing director, Patrick Rotsaert verantwoordelijke voor scouting en prospectie, Roland Rotty teammanager. Volgend seizoen komt er met Lorenzo Staelens een assistent-trainer met Pro Licencediploma bij.

Spektakel (goed)

Het voetbal van Cercle was aantrekkelijk en productief: De ploeg maakte 62 doelpunten, het meeste van alle eersteklassers. Cercle was ook de fairste ploeg van de eerste klasse.

Financiën (goed)

Het budget steeg van 3,8 naar boven de 5,5 miljoen euro.

Transfers (goed)

De zomertransfers Besnik Hasi, Oleg Iachtchouk en Bram Verbist waren basisspelers, Kristof Snelders was een verdienstelijke invaller, Armand Mondakan Mahan speelde weinig en is sinds eind december ziek. Tony Sergeant, in de terugronde gehuurd van Bari, stond bijna altijd in de ploeg.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier