analyse: DAVY DE BEULE

De beste ploeg van de terugronde, maar zwak gestart en net geen Europees voetbal : hoe noem je zo’n seizoen ?

Davy De Beule : “Alles bij mekaar toch een goed seizoen, denk ik. In het begin was top vijf vooropgesteld, maar we deden tot de laatste speeldag mee voor de derde plaats. We hebben getoond dat er kwaliteit is en een goede basis om op verder te bouwen.”

Waarom ging het na de winterstop beter ?

“De trainer heeft dan de spelers in een vast systeem kunnen steken, met vier verdedigers in plaats van drie of vijf in verschillende opstellingen. Voordien waren er te veel, waaronder Grégoire en ikzelf, die naar hun beste niveau zochten. Leekens is in die periode de groep in bescherming blijven nemen omdat hij zag dat we hard werkten.”

Hoe groot is het aandeel van Mbark Boussoufa in het succes ?

“Heel groot. Hij kan iets forceren als het vast zit, maar je kan ook niet ontkennen dat het door ons is dat hij goed speelt. Een ploeg wordt niet door één persoon gebouwd, de rest van de ploeg staat stevig.”

Het scorend vermogen liep dit seizoen op het middenveld.

“Met een scorende spits erbij zou Gent tien punten meer hebben, ik heb het al horen zeggen, ja, maar ik vind : spitsen die druk zetten op een verdediging kunnen zorgen dat je kan aansluiten, hoger spelen, ballen vanop de flank geven en scoren vanuit het middenveld. Ze maken dat die tweede acties er kunnen komen, dus dat hoeft geen negatief gegeven te zijn. Het is soms gevaarlijker dan een spits die scoort met een middenveld dat achter blijft.”

TYPE-ELFTAL 4-4-2 DOEL

Herpoel voelde te weinig respect van de bondscoach en bedankte voor de nationale ploeg. Het was de enige opschudding in een voor de rest degelijk seizoen van de doelman die nog altijd sterk is in het meevoetballen en alert blijft op de lijn.

VERDEDIGING

Rechts achteraan stelde Cooreman teleur en werd Martens de verrassende maar succesvolle zekerheid. Laybutt blunderde een paar keer tot de voorzitter hem op de vingers tikte, Smoje en Lombaerts deden het goed. Mirvic en Blessing stonden er als vervangers. Kurtulus depanneerde af en toe.

MIDDENVELD

Vrancken scoorde vlot, veelal op aangeven van Boussoufa, en kon zich offensief meer uitleven sinds de komst van Pavlovic. Die kweet zich soberder en beter van zijn taak dan Mamouni, die te bepalend wou zijn. Hakonsen faalde, Grégoire en De Beule kwamen er na een moeizame start door op de flank.

AANVAL

Foley ontpopte zich als ankerpunt voorin tot een dragende figuur. Vormde met Boussoufa occasioneel naast zich een sterk duo, maar Zoko was te veel hetzelfde type en Datti mislukte. Conclusie : het scorend vermogen voorin was gering.

STATISTIEKEN 18de speeldag

Zulte Waregem-AA Gent 1-2. Voorzitter Ivan De Witte luidt met een mediaoffensiefje de ommekeer in na een zwakke heenronde. Stephen Laybutt, voordien vier keer flagrant in de fout, blundert niet meer.

29ste speeldag

AA Gent-Club Brugge 4-1. Gent wint tegen de toppers. Ook Standard (2-1) en Genk (2-0) worden thuis verslagen.

33ste speeldag

AA Gent-Anderlecht 0-0. Gent is de sterkste ploeg van de terugronde en is scherprechter in de titelstrijd.

TRAINER: GEORGES LEEKENS

G eorges Leekens kreeg op het einde van de heenronde de wind van voren van zijn voorzitter. Hoeveel geduld, vroeg die zich af, moest hij nog hebben met zijn trainer ? Gehaald wegens Europese ambities konden de plaats in de middenmoot en het geleverde spel allerminst bekoren. Leekens toonde als trainer wel zoveel metier dat hij er zich niet door liet opjagen. In de terugronde speelde de ploeg sneller diep en koos Leekens voor een viermansverdediging met als gevolg dat Gent de beste tweede ronde van de eerste klasse speelde. Leekens’ ploeg raakte uitgeschakeld voor de beker tegen Standard, maar eindigde de competitie sterk als scherprechter in de titelstrijd.

TOP: MBARK BOUSSOUFA

In de spits, in een vrije rol achter de spits of op de flank : de Marokkaanse Nederlander (of omgekeerd) dribbelde dat het een lust was, werd de koning van de assists en pikte zelf ook nog zijn doelpunten mee, vaak vanuit magistrale vrije trappen. Was verbaal aanwezig op het veld en bleef een frivole persoonlijkheid in de groep.

FLOP: MOHAMMED ALIYU DATTI

De Gentse spitsen scoorden niet gemakkelijk en Datti al helemaal niet : de bij Bergen in de tegenaanval zo gevaarlijke spits verzuimde in Gent simpel en efficiënt te spelen. Stelde zich in de omgang bovendien ook stug en gesloten op, waardoor de trainersstaf maar moeilijk vat op hem kreeg. Integreerde moeilijk in het collectief.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GOED)

Gent telde dit seizoen 5800 abonnees. Het gemiddelde aantal toeschouwers steeg lichtjes naar circa 9000.

ENTOURAGE (GEMIDDELD)

Ivan De Witte deed van zich spreken. Soms terecht, zoals toen hij de ploeg op scherp zette voor de winterstop, soms minder terecht, zoals op het eind voor AA Gent-Anderlecht. Vergeten we ook de slechte grasmat niet.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

Eerste ronde pover, tweede ronde beter. Vooral in de topwedstrijden kon de ploeg, net als zijn trainer, naar een hoger tempo schakelen. Boussoufa was hier de constante factor.

FINANCIëN (GOED)

Gent draaide met zijn budget van 8 miljoen euro weer een seizoen break-even zonder spelers te móéten verkopen en drie keer was het stadion uitverkocht : tegen Anderlecht, Club Brugge en zo goed als tegen Charleroi.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Datti, Trajcev, Mladenovic waren quantité négligeable, Thompson en Zoko bleken nuttig, Pavlovic liet zich door zijn taakbewustheid opmerken, Foley is een schot in de roos, Beauséjour en Webnje waren nog niet klaar, Blessing schoot tekort. De contracten van Blessing en Mamouni worden niet verlengd.

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content