Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Familie is het niet eens met film over Clough.

Op 27 maart komt in de Engelse bioscopen The Damned United uit, een film over de periode die de legendarische manager Brian Clough aan het hoofd van Leeds United sleet. De film is gebaseerd op een boek dat David Peace in 2006 publiceerde. Een mengeling van fictie en feiten over de gebeurtenissen in 1974, van aanstelling tot ontslag. Clough wordt geportretteerd als een man die bezeten is door paranoia, bang is om te falen en kampt met een drankprobleem. De familie reageerde eerder al ontevreden op het boek. Nigel Clough, de zoon van Brian die nu manager is van Derby County, liet al weten niet naar de film te zullen gaan.

Zelf ging Clough, die in 2004 overleed, vroeger geregeld naar de bioscoop. Elke zaterdagavond zelfs. Alleen klaagde zijn vrouw erover dat ze nooit het einde haalden. Clough wilde het begin van Match of the Day niet missen.

Op zich is The Damned United een mooi document van de tijdsgeest, zeggen recensenten. Stroomonderbrekingen, de politiek van premier Edward Heath, de economische crisis, het voetbalgeweld, het komt allemaal aan bod. Voor de jonge fan een lesje vaderlandse geschiedenis. Maar centraal staat toch die figuur van Brian Clough, de voetbaltrainer.

Clough, de zoon van een arbeider uit Middlesbrough, had in het begin van de jaren zeventig als jong briljant manager succes geoogst met Derby County, dat hij één jaar voor de titel liet meestrijden, een titel die hij op een rare manier vierde. De spelers waren op Mallorca al met vakantie, toen ze hoorden dat Leeds en Liverpool hun laatste wedstrijd niet konden winnen, zodat zij kampioen waren. Clough was er niet eens bij, die zat met de familie op de Scilly-eilanden. Een jaar later loodste hij Derby naar de halve finale van de EC1.

Toen Leeds, in 1974 kampioen, manager Don Revie naar de nationale ploeg zag gaan, haalde het Clough binnen als opvolger. Zijn verbleef in Leeds was kort en uiterst controversieel. Hij hekelde hun voetbal en manier van leven – sigaretten, drank – en hield het slechts 44 dagen uit.

Arsenal plaatste zich als vierde voor de halve finales van de FA Cup. De Gunners schakelden Hull City uit met 2-1. Na de wedstrijd beschuldigde Hull City Cesc Fábregas van spuwen naar de assistent-trainer. Arsenal ontmoet in de halve finales Chelsea.

Stoke City deed een goeie zaak in het behoud met het aantrekken van James Beattie. Beattie maakte vijf goals in acht wedstrijden voor de Potters.

Portsmouth heeft de plannen voor de bouw van een gloednieuw stadion, met 36.000 zitplaatsen én zicht op de haven, opgeborgen. De club, in financiële moeilijkheden en te koop, krijgt de financiering niet rond. Fratton Park zal nu worden gemoderniseerd.

West Ham en Sheffield United vonden een financieel akkoord voor de problematiek rond Carlos Tévez. De spits mocht door West Ham in het seizoen 2006/07 eigenlijk niet worden opgesteld, vond een rechter op vraag van Sheffield United, dat daarna een schadevergoeding bekwam. United zakte dat seizoen, West Ham bleef in de Premier League dankzij de doelpunten van de inmiddels naar Manchester United getransfereerde Argentijn. Het compensatiebedrag zou in de buurt van de 23 miljoen euro liggen, denken de media. De hele discussie gaat over het eigendomsrecht van de speler, dat nog steeds bij een spelersmakelaar ligt. Ook Man. United leent Tévez maar van de man, al twee seizoenen lang.

Rafael Benítez (48) verlengde bij Liverpool tot 2014. De Spanjaard werkt al sinds 2004 op Anfield. Hij gaat bij leven en welzijn zijn collega’s Arsène Wenger en Sir AlexFerguson achterna, beiden al lang aan de macht bij Arsenal (sinds 1996) en Manchester United (1986).

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier