Zondag vindt in Glendale, bij Phoenix, de finale van het American football/NFL-seizoen plaats met Super Bowl XLIX (de 49e editie). Jürgen Nijs, commentator bij Sporting Telenet, geeft vijf redenen waarom u zondag om 23.55 uur voor uw tv moet plaatsnemen en het grootste eendagssportevenement ter wereld live moet bekijken.

1) “Een topaffiche: New England Patriots vs Seattle Seahawks, de nummers een van beide conferences (AFC en NFC). Extra pigment is dat Seattle de eerste ploeg in tien jaar kan worden die tweemaal op rij de Super Bowl wint. Die laatste dubbelslag werd gerealiseerd door… de Patriots (2004 en 2005).

Een clash ook tussen de aanval van de Patriots en de verdediging van de Seahawks, die al drie jaar op rij de beste defense van de NFL hebben. Toch denk ik dat de tactisch uitgekookte Patriotscoach Bill Belichick weer enkele zelden geziene trick plays uit zijn hoed zal toveren om de verdediging van Seattle te verrassen.”

2) “De clash van de quarterbacks (‘spelverdelers’): Tom Brady (37, Patriots) vs Russel Wilson (26, Seahawks). De rijke supervedette die zijn zesde Super Bowl speelt – een record voor een quarterback – vs de rijzende ster die nog een minimumcontract heeft, maar in zijn pas derde seizoen wel al aan zijn tweede Super Bowl toe is. De confrontatie van verschillende stijlen ook: Brady die vooral geniale passes rondstrooit vs Wilson die beweeglijker is, meer met de bal loopt om terrein te winnen en om open ploegmaats te vinden.”

3) “Als posterboy Tom Brady, de man van het Braziliaanse model Gisèle Bündchen, zijn vierde Vince Lombardi Trofee wint, dan komt hij op gelijke hoogte met de legendarische Joe Montana en Terry Bradshaw. In de play-offs verbeterde hij al het touchdown passes-record van Montana – naast vele andere records die hij al op zijn naam heeft staan – en met een vierde Super Bowl kan Brady definitief in de legende treden als misschien wel de grootste aller tijden. En ik zie hem nog twee, drie jaar verder doen, want de Amerikaan miste in dertienen seizoenen amper een match. Als hij en coach Belichick bij de Patriots blijven, kan Brady misschien zelfs voor een vijfde of zesde Super Bowlzege gaan.”

4) “Ook naast het terrein topspektakel. Vooral tijdens de rust met de veelbesproken Halftime Show. Het bestbekeken muzikale event van het jaar: in 2014 in de VS alleen 115 miljoen kijkers, nog vier miljoen meer dan de wedstrijd op zich, die al de meeste kijkers ooit lokte in de Amerikaanse tv-geschiedenis. Vorig jaar traden Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers op, zondag heeft Katy PerryLenny Kravitz ‘uitgenodigd’.”

5) “Niet te zien op Sporting Telenet, maar wel de dag erna op de website van USA Today: de reclamespots waarvan de krant elk jaar een rangschikking opstelt, de zogenaamde ad-meter. Begin december was alle ruimte voor de spots al uitverkocht. Nochtans kosten dertig seconden reclame dit jaar liefst 3,5 miljoen euro. En vaak geeft een bedrijf nog eens hetzelfde bedrag uit voor de productie van de spot. Elk jaar zitten er dan ook pareltjes tussen, al blijft de match natuurlijk het belangrijkste.”

DOOR JONAS CRETEUR

Jürgen Nijs “Tom Brady kan de grootste aller tijden worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier