TYPE-ELFTAL : 4-4-2 Doel

Luzi had heel wat moeite om de immens populaire Laquait op te volgen. De Corsicaan nam een sterke start, maar kende halverwege de competitie een behoorlijke terugval, om tijdens de laatste wedstrijden toch nog enkele punten te pakken voor zijn ploeg.

Middenveld

In januari verliet Chabaud het magische vierkant ( Smolders, Camus, Oulmers en Chabaud), maar Leiva bleek een degelijke vervanger. Christ verving uitstekend Oulmers, die naar de achterste linie verhuisde.

Verdediging

Drie spelers bevestigden : Defays (die zijn beste seizoen speelde), Kéré en Ciman. Eén revelatie : Oulmers, vroeger aanvallend ingesteld, die door Mathijsen op de linksback geposteerd werd na het vertrek van Bonfim in januari. Souza de Guedes moest normaal die positie invullen, maar kon geen potten breken.

Aanval

Bijna alle doelpunten kwamen van de voet van verdedigers of middenvelders. Vanaf januari vonden de aanvallers opnieuw hun draai : Akgül scoorde enkele belangrijke doelpunten, de pas bijgekomen Perbet volgde zijn voorbeeld en Akpala begon ook te scoren op het einde van het seizoen.

TOP: Fabien Camus

In bijna tachtig procent van de wedstrijden was de Franse middenvelder beslissend : hij scoorde en liet scoren. Verscheidene clubs lieten hun interesse al blijken : Steaua Boekarest, Leverkusen en Anderlecht. Hij beschikt over genoeg klasse, techniek en doeltreffendheid om het te maken in een topclub.

flOP: Thibaut Detal

Enkele maanden geleden riep De Sart hem nog op als belofte-international, dit seizoen raakte hij amper verder dan de bank. Men dacht eraan hem een kans te geven na het vertrek van Chabaud tijdens de winterstop, maar Leiva speelde heel behoorlijk en Detal verkommerde verder op de bank, soms zelfs in de tribune.

StatistiEKEN Speeldagen

16de speeldag Charleroi vernedert Genk (4-1), dat tot dan toe ongeslagen was.

24ste speeldag Tijdens de winterstop verliest Charleroi opnieuw twee sterkhouders : Chabaud (Tarragona) en Bonfim (Standard).

31ste speeldag Jacky Mathijssen vliegt de laan uit, Phillippe Vande Walle vervangt hem. De supporters zijn niet te spreken over de beslissing van Abbas Bayat.

33ste speeldag Met een 0-2-zege op Genk helpt Charleroi Anderlecht aan de titel. De Zebra’s mogen nog steeds dromen van een Europees avontuur volgend seizoen.

ACHTERAF : Abdelmajid Oulmers

Kunnen we spreken van een goed seizoen als we de verwachtingen van de voorzitter in acht nemen ?

Abdelmajid Oulmers : “Zeer zeker. Gezien ons budget en de soms domme manier waarop we punten verloren, mogen we terugblikken op een geslaagd seizoen.”

Verdient Charleroi de vijfde plaats ?

“Ja, we verdienen zelfs wat meer, maar ons doel is alleszins geslaagd. Er werd soms gesproken van de titel, maar je moet realistisch blijven. Om dat te bereiken, heb je de middelen nodig. Doe het ons maar eens na : we zijn vijfde geëindigd met één van de kleinste budgetten. Ik denk dat we aan de limiet van deze groep zitten. Als we nog beter willen worden, zullen er financiële inspanningen nodig zijn.”

Hoe verklaar je die vijfde plaats ?

“De sterkte van deze groep was de solidariteit tussen de spelers. Die onverzettelijkheid en het vertrouwen was op alle niveaus aanwezig. Bovendien slaagde de club erin een redelijke stabiliteit te bereiken, zowel op sportief als financieel gebied.”

Ondanks het vertrek van Laquait en Théréau ?

“Ja. Door Jacky Mathijssen had onze groep niet te lijden onder die transfers. Het heeft de ploeg niet beïnvloed : iedere speler wou voor zijn plaats vechten en zijn truitje nat maken.”

Hoe heeft de groep het vertrek van Mathijssen overleefd ?

“Niet heel goed, hoewel we op het terrein altijd geconcentreerd bleven. We wisten dat het moeilijk ging worden, maar we hebben onszelf overtroffen. Ondanks alles wat er achter de schermen gebeurt, moeten we professioneel blijven en ons focussen op onze opdracht.”

TRAINER :Phillippe Vande Walle

Vier matchen voor het einde van de competitie mocht Phillippe Vande Walle, na het ontslag van Jacky Mathijssen, het roer overnemen in Charleroi. Dat was duidelijk een voorlopige oplossing, want Vande Walle wilde zelf nooit hoofdtrainer worden en beschikt bovendien enkel over een diploma als keeperstrainer. Maar de resultaten vielen goed mee, zeker met de historische overwinning op Genk, waardoor Anderlecht de titel kon binnenrijven. Vande Walle lijkt de smaak te pakken te hebben en staat meer dan ooit op een goed blaadje bij Abbas Bayat, maar of dat volstaat om coach te blijven in 2007/08 is nog niet duidelijk. Vande Walle erfde een perfect op elkaar ingespeeld team van zijn voorganger. De vraag is of de club, die toch steile ambities heeft, het zich wel kan permitteren door te gaan met een onervaren trainer.

Tendensen (Heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (slecht)

Gemiddeld lokten de Zebra’s 11.200 toeschouwers, zo’n 800 minder dan vorig seizoen. Dat is meteen de grootste daling in de eerste klasse, wat gezien het sportieve succes toch eigenaardig is.

Entourage (heel slecht)

In chronologische volgorde kregen de Bayats het aan de stok met de tegenstanders en de Belgische Voetbalbond, daarna met de pers en het stadsbestuur en uiteindelijk met de supporters. Een terreurbeleid, schendingen van de vrijheid van meningsuiting en dreigingen met stadionverbod zijn dagelijkse kost bij Sporting.

Spektakel (goed)

Wie antivoetbal wil zien, is de laatste maanden in het Stade du Pays aan het verkeerde adres. De ploeg speelt als een blok dat aanvallend ingesteld is, met daarbij enkele echte artiesten.

Financiën (gemiddeld)

Sporting Charleroi lijdt geen verlies meer, maar de financiële putten uit het verleden en de zware leningen (7,5 miljoen) zijn er nog steeds. De club zou de stad daarvoor willen laten opdraaien, maar zal daar waarschijnlijk niet in slagen.

Transfers (gemiddeld)

Succesvol : Leiva en Smolders. Mislukkingen : Bakari, Diallo, Mihoubi, Souza de Guedes. Voldoening : Luzi, Jovial en Perbet.

door Pierre Danvoye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier