TYPE-ELFTAL : 3-5-2

Doel

Jan Moons begon aan het seizoen, maar moest na vijf matchen plaats ruimen voor Kenny Steppe, amper negentien. Die hield de voeten op de grond, werkte zich complexloos op tot een van de revelaties van het seizoen en deed de herinneringen aan Luciano vervagen.

Middenveld

Ederson bleek een goede box-to-boxspeler. De vista en precisie van Colman waren cruciaal in de heenronde, maar blessures fnuikten zijn seizoen. Losada kwam met zijn technisch vernuft tot zijn recht in een vrije rol op het middenveld, schitterde in enkele topmatchen.

Verdediging

Dheedene, perfect uitspeelbaar als libero, evolueerde naar mandekking als de tegenstander in 4-4-2 speelde. Van Dooren presteerde prima, Wamfor groeide in zijn rol. De flanken schoven nog niet genoeg mee, zo werd de beoogde 3-5-2 vaak een 5-3-2. Vooral Pieterjan Monteyne had het lastig.

Aanval

Dosunmu moest van de coach leren meedenken en meewerken met de ploeg. Dat kwam zijn rendement niet altijd ten goede, maar zijn inzet was ontroerend. Malki trad volledig uit de anonimiteit, werkte als een paard en koppelde dat aan scorend vermogen.

TOP: Kenny Steppe

Bleek bijzonder secuur, pakte soms uit met wonderlijke reflexen en straalde verrassend veel maturiteit uit voor zijn leeftijd. Legde ook een opmerkelijke constante in zijn prestaties; toonde zich een heel seizoen stabiel. Ook HernánLosada liet zijn pure klasse zien, maar die presteerde met meer ups en downs.

flOP: ABDOULAYE ‘JUNIOR’ DJIRE

Kwam amper aan de bak, net als de anderen die van Metalurh Donetsk overkwamen. Ook Bancé, en Diop stonden erbij en keken ernaar. Lembi kreeg zijn kans in het begin van het seizoen, maar raakte na blessureleed niet meer in de ploeg. Okoduwa speelde enkel als er geen alternatief meer was.

StatistiEKEN

5de speeldag

Een teleurstellende vier op vijftien na 2-1-verlies op Zulte Waregem. Alwéér een flutstart. Het vertrouwen van de buitenwereld in de trainer wankelt.

18de speeldag

Met een 1-0-zege tegen Dender wordt een onwaarschijnlijke reeks van 27 op 27 afgesloten die de club de top vijf binnenloodst.

25ste speeldag

2-1-verlies bij Gent. Net als op Club Brugge (3-0) en op Genk (1-3), brengt de ploeg uitmuntend voetbal in een topwedstrijd, maar dat wordt in die grote matchen niet altijd gekoppeld aan rendement.

ACHTERAF : Didier Dheedene

Hoe zal jij je dit seizoen herinneren?

Didier Dheedene: “Als een schitterend jaar zonder prijzen.”

Steekt dat laatste?

“Zonder al die blessures in de laatste twee maanden had er meer ingezeten, en dus doet het toch wat pijn.”

Desalniettemin is de dit jaar onuitgesproken ambitie bereikt: de top vijf halen.

“Juist, maar ik benadruk elke keer hoe moeilijk dat is. Je mag niet súperontgoocheld zijn als het niet lukt. Wie eerlijk is, moet erop wijzen dat ook Charleroi, Westerlo en Gent goede ploegen hebben en toegeven dat het voor ons moeilijk wordt als die een normaal seizoen draaien. Dan heb je vijf à zes teams die naar de vierde of vijfde plaats dingen.”

Vond jij het voetbal dat Germinal Beerschot bracht, echt mooi?

“Op sommige momenten wel. Het hing ook af van de tegenstander. Op den duur kwamen ploegen bij ons heel verdedigend spelen en dan zag je dat ook wij beperkingen en tekortkomingen hebben, ook al lopen er fantastische voetballers bij ons. Maar geen enkel team bracht élke match mooi voetbal, ook Standard niet.”

Mogelijk vertrekken straks enkele goede jongens.

“Dat is 100 procent zeker. De wet van de kapitaalkrachtigste. Dat is nog het lot van deze club; twee stappen vooruitzetten om dan mogelijk een pas terug te moeten. Alles, ook het stadion, hoort recht evenredig mee te groeien. Pas dan kun je een ploeg uitbouwen. Ik heb het gevoel dat we er nu het maximum uithaalden. We zitten misschien aan de top van onze mogelijkheden, ook sportief.”

TRAINER : Harm van Veldhoven

Al snel werd gefluisterd dat Van Veldhoven, overgekomen van Cercle, Nieuwjaar niet zou halen. De man uit Mol beleefde in het begin niet zijn vrolijkste dagen. Het draaide voor geen meter terwijl zijn ex-vereniging plots hoge toppen scheerde. Bovendien floreerde ook Moeskroen onder Marc Brys, de vorige trainer op het Kiel.

Van Veldhoven bleef kalm en vond de ideale tactische oplossing om het netelige seizoensbegin uit te gommen. Zo bewees hij zich ook bij een grotere ploeg. Hij toonde dat hij niet zwicht voor kortetermijneffecten, huldigt op een lovenswaardige manier de weg van de geleidelijkheid en verdient de stempel van de degelijkheid.

Tendensen

Toeschouwers (gped)

Gemiddeld 9650 mensen volgden de thuiswedstrijden, tegenover 8650 vorig seizoen. De abonnementenverkoop steeg ook: van 5732 naar 6731.

Entourage (Gemiddeld)

Naast hoofdtrainer Harm van Veldhoven kwam er nog een ‘nieuw’ gezicht in de technische staf: assistent Marc Schaessens.

Spektakel (Gemiddeld)

Het animo zat meestal meer in de manier van spelen dan in de uitslagen. De beste matchen waren eigenlijk op verplaatsing te zien. Thuis was de 4-3 tegen KV Mechelen qua scoreverloop de meest beklijvende partij.

Financiën (Gemiddeld)

Het budget steeg van 8,5 naar 9,25 miljoen euro. Op het Kiel is het plafond angstwekkend dichtbij, er wordt gesmacht naar een groter stadion om door te groeien.

Transfers (Gemiddeld)

De Oekraïense miskleunen werden gecompenseerd door een paar goede aanwinsten: Tormena Ederson en Martijn Monteyne. Daarnaast begonnen eerder gedane transfers dit seizoen volop te renderen: Sanharib Malki, Gustavo Colman en Hernán Losada. Met die drie kan de club de kassa plezieren.

door Kristof De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier