White Star begon aan de competitie in tweede klasse met een zege. Het eerste goeie nieuws sinds de overname door het nieuwe bestuur?

Neen. Ten eerste hebben we het licentiedossier goed afgesloten, terwijl dat er toen helemaal niet goed uitzag. Daardoor werden 30 arbeidsplaatsen en een voetbalschool met 400 jongeren gered. Daarnaast hebben we vanuit het niets een spelerskern samengesteld die tweede klasse waard is en die mag dromen van een gooi naar eersteklassevoetbal. Ook de banden met de gemeente zijn goed. Eerst was men daar in zijn gat gebeten toen we de naam Woluwe vervingen door die van Brussel, maar intussen hebben ze begrepen dat we een ernstig project hebben. De samenwerking loopt goed. Die eerste overwinning toont dat de technische staf er snel in geslaagd is een hecht geheel met een goeie teamspirit samen te stellen.

De trainer vloog al aan de deur nog voor er tegen een bal getrapt was. Was hij onbekwaam, te professioneel of had hij te veel vragen bij hoe het er bij jullie aan toeging?

Natuurlijk is het jammer als je een trainer moet ontslaan, zeker als niemand in de fout is gegaan. Maar na zes oefenmatchen moesten we een evaluatie maken. Waren er automatismen in het team? Een herkenbare speelstijl? Hoeveel kansen dwongen we per match af? Hoeveel goals hadden we gemaakt? Niet één. De mayonaise pakte niet, zoals men dat zegt. We konden niet anders dan Guy Walemme ontslaan. Het was niet gemakkelijk, wel een moedige beslissing, ook al wisten we wat voor commentaar we daarop zouden krijgen, genre ‘nu al?’ of ‘niet serieus’: opmerkingen die je niet hoort wanneer een trainer in november ontslagen wordt.”

De vragen bij de investeerders uit Dubai blijven. Terecht of niet terecht?

Zo voel ik dat niet aan. Ik hoop dat u de laatste bent die zich vragen stelt bij een materie waar de Belgische sportarbitrage zich over uitgesproken heeft door de investering van Gulf Dynamic Challenges goed te keuren, nadat ook de Brusselse rechtbank dat had gedaan en ook burgemeester Olivier Mangain en zijn schepen van Sport een akkoord hadden gegeven. Stelt men zich soms vragen bij alle clubs waar de gelden niet worden aangebracht door iemand uit de directe omgeving? Ga maar eens na hoe de kern is samengesteld, welke de gemiddelde leeftijd is. We haalden spelers uit België, uit de Franse eerste klasse, we hebben de Bulgaarse topschutter, een Belgisch talent als Kylian Hazard en Ilias Maatoug. Dat telt, en dat is ook het enige wat het publiek interesseert.”

John Bico komt niet goed uit de zaak-Hazard en die affaire rond de kapiteinsband bij Zulte Waregem. Dat is niet zo goed voor het imago van uw club, waar hij de grote baas is.

Ik ken John Bico goed en ik zeg u: dat kan hem allemaal niets schelen. Sommige makelaars zijn vooral bekommerd om hun imago, anderen – zoals hij – zijn vooral bekommerd om het welzijn van hun spelers. Omdat ik weet hoe groot zijn aanzien is bij de grote Europese clubs in het bijzonder en het voetbalwereldje in het algemeen, zeg ik zonder blozen dat het voor White Star een goeie zaak is en blijft om hem als sportief adviseur te hebben.

Uw voormalige club Standard speelt nog altijd Europees en rijdt sportief een zogoed als foutloos parcours. Misschien heeft Roland Duchâtelet het toch bij het rechte eind?

Ik heb niet het recht om de directie van Standard te beoordelen. Roland Duchâtelet is de eigenaar, hij wil het dagelijks beleid van de club van dichtbij volgen. Dat is zijn goed recht. Een balans kan pas opgemaakt worden in mei, niet nu. Als ik aan Standard denk, denk ik aan negen en een half jaar van mijn leven, waarin van alles en nog wat gebeurd is. Goed gevulde jaren. Ik heb die bladzijde omgedraaid, maar ik heb een goed geheugen. Ik vergeet niets.

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier