TYPE-ELFTAL : 4-5-1

Doel

Eind vorig seizoen koos trainer Dury ervoor om geen nieuw contract aan De Vlieger te geven. Na een aarzelende start groeide Bossut uit tot dé revelatie onder de Belgische keepers. De Waregemse goalie straalt lef uit, won punten voor zijn team en beheerst zijn strafschopgebied. Wordt nu al getipt voor het buitenland.

MIDDENVELD

Met Matton en Berrier kreeg de ploeg er twee technisch en fysiek sterke flankspelers bij. In oktober meende Dury met de driehoek Roelandts-Van Nieuwenhuyze-Berrier het perfecte middenveld gevonden te hebben, maar na Nieuwjaar verhuisde revelatie Berrier weer naar rechts en kwam Hyland centraal in de ploeg.

VERDEDIGING

Centraal startte D’Haene met Colpaert naast zich. Na de winterstop werd Taravel zijn vaste partner, die zich zonder aanpassingsproblemen opwierp tot vaste waarde. Op rechts zette Minne zich door ten koste van Van Zundert. Op links pakte Buysse, vooral aanvallend sterk, bijna ongemerkt de basisplaats van Reina.

AANVAL

In de heenronde bevestigde Leye (nog goed voor negen doelpunten) zijn sterk debuut van vorig seizoen, maar problemen leverde zijn vertrek niet op. Moeiteloos zette Nfor, bij Gent slechts invaller, zich alleen in de spits door, af en toe geholpen door Makiese.

TOP Franck Berrier

Pas sinds half oktober titularis en in zijn eerste seizoen al de koning van de assists in eerste klasse. Berrier koppelt techniek aan een enorm loopvermogen, verlengde zijn contract met twee jaar en wordt volgend seizoen hét goudhaantje van Zulte Waregem.

FLOP: Loris Reina

Vorig jaar onbetwist titularis. Dit jaar na blessure uit de basis verdrongen door de jonge Buysse, later nog even centraal in de verdediging, maar na de heenronde helemaal uit beeld verdwenen.

StatistiEKEN

7e speeldag

Net wanneer dit blad een artikel maakt over het grijze seizoen van Zulte Waregem veegt de ploeg Anderlecht met 4-0 van de mat.

14e speeldag

Met een snelle omschakeling klopt Zulte Waregem kampioen Standard in eigen huis (1-2).

21e speeldag

Het vertrek van Leye creëert dan toch geen spitsenprobleem. Met een onhoudbare Berrier gaat Zulte Waregem verrassend winnen op Genk (1-2).

33e speeldag

Met 0-2 winst op Moeskroen breekt Zulte Waregem het puntenrecord in eerste klasse. Nooit eindigde het zo hoog als dit jaar.

ACHTERAF: Stijn Meert

Wat vond je zelf het meest opvallende aan afgelopen seizoen?

Stijn Meert: “Dat we heel sterk presteerden tegen de topploegen. En dat we dan weer punten lieten liggen tegen de teams waartegen je punten moet halen.”

Was dit een beter seizoen dan je vooraf verwacht had?

“Ik vond het ons beste kampioenschap van de laatste vier jaar, zelfs beter dan dat fameuze eerste seizoen. Puur kwalitatief, technisch en mentaal hebben we een enorme vooruitgang gemaakt. Als ploeg speelden we beter, het technische niveau steeg met Matton en Berrier, terwijl ook Roelandts openbloeide. Op het mentale vlak kan het nog beter. We gaan winnen op Standard, vatten de volgende wedstrijd met dezelfde ingesteldheid aan, maar dan lukt het plots niet.”

Wie heeft je het meest verrast?

“Heel eerlijk: toen we de eerste maanden Berrier bezig zagen, vroegen we ons af wat die bij ons kwam doen. Hij was klein, frêle, had wel een goed schot, maar overtuigde niet in de oefenwedstrijden. Daaruit blijkt dat je soms spelers wat tijd moet geven om zich aan te passen. Ook Matton verraste me aangenaam, hij kwam maar uit tweede klasse. Ik zou wat graag zijn manager zijn de komende jaren.”

Het vertrek van Leye bleek geen probleem.

“Nfor was een goeie vervanger. Ik ben blij dat hij voor vier seizoenen heeft bijgetekend. Dat vind ik het meest hoopgevende: dat de club koos om de groep van dit seizoen samen te houden. Alleen zo kan je bouwen en beter worden.”

trainer: Francky Dury

Jaar na jaar bouwt Dury de professionele omkadering rond zijn team verder uit, met specialisten die zijn spelers nog iets beter kunnen maken. Elk detail telt voor Dury, die bij zijn club de faciliteiten krijgt die hij elders nooit kan afdwingen. In zijn spelerskeuzes durft hij risico’s te nemen. Voor het seizoen stak Dury ook zijn nek uit door voluit voor jong maar onervaren keeperstalent als Bossut te kiezen. Ook een ander jong talent, Buysse, mocht blijven staan nadat hij routinier Reina goed verving. De jonge Hyland kreeg al na één maand meetrainen het vertrouwen van de trainer. Volgend seizoen wil Dury zijn jonge team nog beter maken.

TENDENSEN:

Toeschouwers (goed)

Het gemiddelde steeg van 6550 naar 6800.

Entourage (goed)

Hans Galjé werd door Portsmouth gedelegeerd als tussenpersoon én aan de technische staf toegevoegd als keeperstrainer. Francky Dury omringt zich verder met specialisten (medische staf, psycholoog), die dat tikje extra uit elke speler moeten halen.

Spektakel (goed)

Zulte Waregem ontpopte zich als dé stuntploeg tegen de toppers. Het begeesterde het eigen stadion met zeges tegen Anderlecht en Club en ging verrassend winnen op Standard en Genk.

Financiën (goed)

Het budget wordt volgend seizoen waarschijnlijk opgetrokken van 6,3 naar 6,7 miljoen euro.

Transfers (goed)

Amper tegenvallers. Matton en Berrier waren al in oktober revelaties, Nfor verving na de winterstop moeiteloos Leye terwijl ook Makiese zich een aanwinst toonde, net als verdediger Taravel. Colpaert begon en eindigde sterk. Van de Portsmouthspelers vertrokken youngsters Mutombo en Subotic voortijdig maar imponeerde Hyland meteen. Muinonen en Neemelo zijn nog niet geacclimatiseerd.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier